iPon Hírek

Intel: Áttörés a fedélzeti processzormemóriák terén

Dátum | 2008. 06. 20.
Szerző | Gabriel
Csoport | FŐ EGYSÉG

A cég legújabb fejlesztése jelentős előrelépést hozhat a központi egységek gyorsítótárai terén. Olyan új RAM-ot sikerült ugyanis megalkotniuk, amelyik memóriacellánként mindössze két tranzisztorral működik, kondenzátort pedig egyáltalán nem igényel. Mi több, az így megalkotott memóriaegységek ahhoz is elég parányiak, hogy be lehessen építeni őket magába a processzorba is (a külön modulos megoldás helyett), ami így egyben jóval gyorsabb és hatékonyabb adatáramlást is tesz lehetővé.

Egy ilyen, fedélzeti memóriával ellátott processzor természetesen jóval nagyobb sávszélességre is számíthat, ami ráadásul az órajellel arányosan növekedhet. Míg például egy jelenlegi technikával működő, 45nm-es, négymagos Xeon legfeljebb 18-20 GB/s sávszélességet érhet el, addig egy régebbi, 64nm-es, 2GHz-es processzor ezzel a technikával felvértezve 128GB/s-el is repeszthet. Az új technika további előnye ráadásul az is, hogy ugyanakkora helyen több adatot tud eltárolni - olcsóbban.

Ez a fejlesztés tehát nagymértékben átalakíthatja nem csak az Intel hozzáállását a tervezéshez, de a programozók előtt is egészen új lehetőségeket tár fel, mivel ilyen processzorok esetében mindig számíthatnak a gyorsítótár elérhetőségére, amelynek a teljesítménye ráadásul az órajellel együtt növekedne. Az Intel szemszögéből pedig a néhány éven belül már kereskedelmi forgalomban is várható sokmagos (8-16) processzoroknál lesz majd rendkívül fontos a memória villámgyors elérhetősége.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. leviske
2008.06.20. 19:09
vissza a hírhez

Nem tudom kinek lesz ez jó az Intelen kívül... Ezzel csak azt érik el, hogy az embereknek folyton új CPU-t kell venniük, ha kevésnek bizonyul a memória.

Abban pedig erősen kételkedem, hogy az AMD és a VIA időben megkapná a fejlesztéshez szükséges információkat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!