iPon Hírek

Intel AVX utasításkészlet az AMD új CPU-iban

Dátum | 2009. 05. 07.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az AMD jövőben megjelenő processzorai támogatni fogják az AVX utasításkészletet, amelyet az Intel következő generációs Sandy Bridge központi egységei is használni fognak. A bejelentésre az AMD hivatalos fejlesztő blogján került sor, a részletekről az AMD rangidős mérnöke, Dave Christie osztott meg pár információt a nagyközönséggel. A bejelentés szerint a vállalatnál a hangsúlyt az SSE5-ös utasításkészletről áthelyezték az AVX-re annak érdekében, hogy a szoftverfejlesztők számára a lehető legkönnyebbé tegyék a munkát.

Ismétlésképpen: az AMD 2007 augusztusában jelentette be az SSE5-ös utasításkészletet, amely két évvel később, a Bulldozer architektúra részét képezte volna. 2008 márciusában az Intel arról számolt be, hogy a Sandy Bridge processzorok esetében a Nehalem architektúrához képest egy jelentős újítás kap majd szerepet, amely AVX, azaz Advanyed Vector Extension néven debütál. Az AVX specifikációit egy hónappal később egy PDF fájl formájában elérhetővé tette a vállalat. Ezek után az AMD 2008 novemberében az akkori legfrissebb processzor útitervében már arról adott hírt, hogy a Bulldozer egységek megjelenését 2011-re halasztják.

Christie elmondása szerint az AVX az SSE5 szolgáltatásainak részben különböző implementációit tartalmazza majd (pl. Fused Multiply/Add, 3-4 mikroutasításos műveletek), ám az Intel leírásában az AVX-szel kapcsolatban olyan funkció is megtalálható, mint például a dupla szélességű SIMD lebegőpontos műveletek támogatása (további részletek itt). Az AVX által nyújtott extra funkciók miatt döntött úgy a vállalat, hogy az Intelhez hasonlóan ő is támogatja majd az új utasításkészletet.

Ez természetesen nem jelenti azt, hogy az AMD végérvényesen hátat fordított volna az SSE5-nek. Az SSE5-tel kapcsolatban hosszú hónapokon át egyeztettek a szoftverkészítő nagyvállalatokkal arról, hogy pontosan milyen tulajdonságokra van szükség az új utasításkészletből. A megbeszéléseknek köszönhetően azok a funkciók, amelyek nem találhatóak meg az AVX utasításkészletben, szintén helyet kapnak majd az AMD következő generációs architektúrájában (XOP, CVT16, FMA4).

Christie arról sajnos nem árult el részleteket, hogy pontosan melyek azok a processzorok, amelyek az friss XOP, AVX és egyéb újításokat tartalmazzák majd, de az új utasításkészletek jó eséllyel a Bulldozer architektúrában szerepelhetnek először. Az Intel A Sandy Bridge processzorokat, amelyek már rendelkeznek AVX támogatással is, várhatóan 2010 folyamán dobja majd piacra. A Bulldozer és a Sandy Bridge modellek egyaránt 32 nm-es csíkszélességgel készülhetnek.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

11. leviske
2009.05.07. 13:50
VISSZA A HIRHEZ

Azért érdemes megemlíteni, hogy a Sandy Bridge 2010 vége (várhatóan Q4 közepe), a Bulldozer pedig 2011 eleje (várhatóan Q1 közepe, első fele).

Még mielőtt valami értelmiségi behányná, hogy "no ott az 1 éves lemaradás".
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Joachim21
2009.05.07. 14:09
Már csak legkevesebb fél év akkor, ha így nézzük...gyártástechnológiailag...teljesítményben meg majd meglátjuk!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. leviske
2009.05.07. 14:27
Joachim21: Elvileg 32nm-es procik már hamarabb lesznek, mint ahogy a Bulldozer érkezik. Tudtommal ki fognak adni pár 32nm-es Phenomot is tesztként. (Ugyanaz a stratégia, mint amit a RV740/RV870 esetében követnek.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. shabbarule...
2009.05.07. 14:50
Szerintem itt valami félreértés van vagy én értek valamit félre. De az elmúlt héten számomra a pdf-ekből az derült ki hogy az AMD féle SSE5 nem lesz binárisan kompatibilis az Intel féle AVX-szel. Ami most történik az az, hogy 2 évvel az eredeti SSE5 bemutatása után most kiegészítik a funkcionalítását olyan képességekkel amik az AVX-ben benne voltak, de az SSE5-ből hiányoztak.(128 bitről ezt is 256 bitre bővítik, 3 és 4 operendusos utasítások kezelése,stb)

Viszont én olyat nem igazán látok hogy az SSE5 rendelkezne bináris AVX kompatibilítással. Tehát ha egy AVX-re optimalizált alkalmazást futtatnak Bulldozeren akkor az szerintem nem fogja tudni futtatni, csak a külön SSE5-re optimalizált alkalmazást, mert teljesen más bináris kód kell hozzá.

leviske:

Ilyen 32nm-es Phenomról még sehol nem lehetett hallani, az AMD eddig végig azt kommunikálta hogy a Bulldozer lesz az első 32nm-es procija. De időben sem lenne semmi értelme. Miért csinálnának 2010 legvégén, 2011 legelején egy 32nm-es Phenomot, amikor a Bulldozer is addigra elkészülhet? Előbb meg úgy sem tudnak, hisz maga a gyártástechnológia sem lesz kész a tömeggyártásra. Egy 32nm-es Phenom elkészítésével csak a Bulldozer bevezetését késleltetnék, az meg már így is sokadik alkalommal késik, most már nagyon gáz lenne még tovább kitolni a bevezetését.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. leviske
2009.05.07. 15:56
shabbarulez: Ha jól emlékszem, akkor Oliverdáék beszélték még valamikor a K10/10.5 topicban. Bár lehet, hogy van abban valami, amit mondasz, mert én is a roadmapokon eddig úgy láttam, hogy 2010Q1/Q2 környékére lehetnek gyártásra készen, amiből leghamarabb nyár környékére lehetnének 32nm-es Phenomok. Bár, ha abból indulunk ki, hogy nyár és tél közt van egy bő üzleti negyedév, akkor már van benne némi realitás, főként, ha a Bulldozerből eleinte (ahogy várhat
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Nurba
2009.05.07. 16:00
Shabbarulez
Azt írják fentebb, hogy az AMD áttette a hangsúlyt az AVX-re, az SSE5-ről, de nem kizárt, hogy az is benne lesz...azaz mindkettő utasításfajtával elbánik majd a Bulldozer (ha jól értelmeztem)...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. pluto
2009.05.07. 16:03
Nem arról volt itt Ipon-on hír hogy nem lesz 32 nm-es processzoruk, hanem egyből 28 nm-est gyártanak? Mert én úgy emlékszem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. leviske
2009.05.07. 16:10
pluto: Lehet, hogy az iPon-on volt róla szó,de én kétlem, hogy átlépnék a 32nm-t. Azzal lassacskán készen lesznek, a 28nm nem lesz kész szerintem időben. Annyi fog történni, hogy várhatóan a 2 éves periódust kihagyja az AMD és egy év 32nm és egy év 28nm lesz. Amennyiben az Intel nem halad jól a 22nm-es gyártástechnológiával, akkor ezzel a lépéssel előnybe kerülhetnek, minden komolyabb költség nélkül (lévén, hogy a chipeket nem kell áttervezni). Bár ehhez az kell, hogy az Intel tényleg csússzon a fejlesztésekkel. Egyelőre vannak erre utaló jelek, de a roadmapokon, ha jól figyeltem, masszívan állítják, hogy a Sandy után jön a 22nm, elvileg 2012(?) környékén.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Joachim21
2009.05.07. 16:18
Nem, arról volt szó, hogy a kiszervezett gyáruk, sok másik céggel együtt fejelszti a 28 nmes gyártástechnológiát, de nem a CPU-knak, mert CPU-knál sosem lépnek "féllépést", csak egészeket, vagyis a csíkszélességet 0,7szeresre veszik vissza majd, ami a 32 után dúrván 22-t jelent! Már akkor is mondtam, hogy nem lesz 28as CPU, ez a hírből egyértelműen kiolvasható volt!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. leviske
2009.05.07. 17:29
Joachim21: Akkor rosszul emlékeztem. :mellow: Bár a HKMG arra enged(ett) következtetni, hogy CPU-knál is használatos lesz, lévén, hogy azok esetében gyakori... GPU-k esetében a bulk az általános.

Attól függetlenül reális amit írsz, mivel a "féllépés" tényleg nem megszokott a CPU-k körében.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. gabest
2009.05.08. 02:46
Az AMD megint a könnyebb végét akarta megfogni az SSE5-tel, ugyanazt csinálták mint az intel, 8 db float-ra bővítették az utasításaikat, de 8x16 biten, ami már a korai gpu-knál is elhasalt ötlet volt. AVX 8x32 bit, viszont kizárólag lebegőpontos aritmetikai utasítások vannak hozzá, és az egyéb teljes szélességű utasítások is olyan hiányosak, mint ahogy azt az inteltől már megszokhattuk. Valamire jó lesz, de nagyon el van cseszve. Inkább a larrabee utasításkészletét raknák bele, ezt meg hagynák a fenébe. Vagy majd az AVX2, ami gondolom még plusz 2 év lesz nekik...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!