iPon Hírek

Intel Edison platform: mégsem SD kártya méretű lesz

Dátum | 2014. 03. 31.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az Intel idén januárban, a CES (Consumer Electronics Show) alkalmával egy rendkívül érdekes platformot mutatott be az Edison személyében. A szóban forgó platform méretét és formátumát tekintve akkora, mint egy hagyományos SD memóriakártya, mégis képes Linux operációs rendszer futtatására, sőt, még Bluetooth és WiFi támogatást is kínál. Az Intel Quark SoC egysége köré épülő termék – amely a Galileo platform után a második Quark alapú megoldás – igen-igen vonzó újdonságnak tűnt akkoriban, ám a legfrissebb hírek szerint úgy tűnik, a nyáron megjelenő platform mégsem a Quark SoC egység köré épül, így mérete is változik. Az Intel a különböző cégek és közösségek visszajelzései alapján úgy döntött, a Quark SoC helyett egy nagyobb teljesítményt kínáló Atom processzort helyez el a platform nyomtatott áramköri lapján.
A kiválasztott Atom processzor két darab, Silvermont architektúra köré épülő processzormaggal rendelkezik, amelyek 500 MHz-en ketyegnek. Az új processzor ugyan nagyobb számítási teljesítményt kínál, mint a Quark SoC, cserébe viszont külön I/O vezérlő – vagy ha úgy tetszik PCH – kell hozzá, ugyanis maga a lapka nem tartalmaz ilyesmit. A változtatások miatt az SD kártya szintű mérettől és formátumtól egészen biztosan búcsút kell venni, ám az, hogy az új platform pontosan mekkora lesz, egyelőre nem derült ki. Fontos, hogy a korábban bejelentett, Quark SoC alapú Edison platform is érkezik majd, de nem idén nyáron, hanem csak valamikor később. Legalábbis a jelenleg rendelkezésre álló információk alapján egyelőre ez a helyzet. Az Intel egyelőre nem árulta el, hogy az Atom, illetve a Quark alapú megoldások nagyjából mennyibe kerülnek majd, sőt, pontos megjelenésük dátumával kapcsolatban sem közölt részleteket.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. tibaimp
2014.03.31. 14:17
Ez mind szép és jó, de beviteli eszközt hogy kötsz erre, vagy monitort, mert nincsenek csatlakozók, stb... - nekem ez így kicsit sántít, bár valószínűleg én nem látok valamit.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Geries tibai...
2014.03.31. 14:40
Minden bizonnyal lesz egy fogadó eszköz ehhez amibe bele kell dugni, nem hinném hogy a semmiből nyerné az energiát és csak úgy henteregne valahol miközben csinál valamit.. Arra az eszközre meg rá lehet már rakni bármit ami kell. Egyébként meg wifin keresztül is megoldható a képtovábbítás
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. tibaimp Gerie...
2014.03.31. 15:23
Igen, valószínűleg úgy lesz, mert valamiféle érintkező-csatlakozó is látható az egység jobb sarkában.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Taranisz
2014.03.31. 15:24
Nah ez okés, de minek (no offenz)?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Smooth44
2014.03.31. 15:37
"A változtatások miatt az SD kártya szintű mérettől és formátumtól egészen biztosan búcsút kell venni, ám az, hogy az új platform pontosan mekkora lesz, egyelőre nem derült ki."


Nekem - ezt olvasva - kb egy ilyen kép ugrott be:


Nem sikerült az SD méret, de sebaj, megoldottuk azért és legalább erősebb is lett
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. thedevelop...
2014.03.31. 15:57
Aki vette a fáradtságot és rákeresett, az már tudja, hogy így néz ki a kártya alulról:

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. meridaboy
2014.03.31. 16:15
Valójában nem az SD méret ugrott csak lesz egy másik termék is ami a "belbecs" miatt nem szuszakolható be egy SD card fizikai határai közé, de az eredeti SD méretű termék továbbra is tervben van, hogy piacra kerül, csak más lesz a technikai paramétere.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Kajafun
2014.04.02. 09:54
Nekem egy SSD kellene amit bedughatok az MMC slotba és még rendszert is telepíthetnek rá. Ennyi kéne, semmi több!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!