iPon Hírek

Intel: egy új gyár épül, a meglévők fejlődnek

Dátum | 2010. 10. 20.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az Intel háza tájáról nemrégiben érkeztek meg az előző negyedéves pénzügyi teljesítménnyel kapcsolatos adatok, ám most újabb érdekes hírek láttak napvilágot: a vállalat hatalmas összegű befektetéseket eszközöl meglévő gyárainak korszerűsítésére, illetve egy teljesen új üzem építésére.

A tervek szerint a gyárak modernizációja, valamint az új üzem építése 6 milliárd és 8 milliárd dollár közötti összeget fog felemészteni, ám a projektek jóvoltából az építéssel és fejlesztéssel kapcsolatos munkák miatt ideiglenesen 6000-8000 új munkahely jöhet létre, amelyek közül ez 800-1000 ember számára folyamatos, hosszabb távú munkalehetőséget jelent.


A fenti képen az új gyár látványterve látható: a D1X névre keresztelt üzem Oregonban épülhet majd fel. Ebben az üzemben a kutatással és fejlesztéssel foglalkozó munkálatok valamikor 2013 folyamán indulhatnak meg. Az üzem úgy épül, hogy a későbbiekben a 300 mm-es átmérőjű ostyák helyett lehetőség lesz áttérni a 450 mm-es átmérőjű szilícium ostyákra, de hogy ez pontosan mikor válik aktuálissá, arról egyelőre nem beszéltek a gyártó illetékesei.

A D1X mellett néhány meglévő gyár is kisebb-nagyobb fejlesztéseken esik át. Az érintett üzemek között négyet találunk: az Arizonában elhelyezkedő a fab 12-t és fab 13-at, valamint az Oregonban található D1C és D1D névvel ellátott gyárakat. A négy meglévő gyárban történő fejlesztések hatására ezek az üzemek képesek lesznek majd 22 nm-es csíkszélességgel is dolgozni.

22 nm-es csíkszélességgel készülnek majd az Ivy Bridge processzorok is, amelyek gyártása a következő év második felében kezdődhet meg, de kereskedelmi forgalomban majd csak 2012 elején találkozhatunk velük.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

20. Fix
2010.10.20. 11:01
O. Vikiéknek ilyenekre kéne rárepülni, hogy végre csináljanak is valamit. Megkörnyékezni egyes nagyobb cégeket, hogy a gyáraikat nálunk építsék. Ezzel teremtve pár munkahelyet még itthon. (1 tudom a cikk nem erről szólt) (2 remélem senki nem hiszi azt amit eddig Viki bejelentett új munkahelyeket illetve gáz vezetéket az az Ő eredménye?...mert az ilyen tárgyalások nem 3-4hónap tárgyalásának az eredménye szokott lenni.Magyarán az autó gyárak építése illetve gáz vezeték építése az az előző kormányzat tárgyalta le. Csak Vikiék úgy állították be mintha azt ők hozták volna össze)Bocs az OFF-ért
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. Freeman900...
2010.10.20. 11:12
Azért ez eléggé zavaró hogy előbb utóbb minden egyes oldalt teleírogatjuk politikával, nem lehetne ezt befejezni? Megvan ennek is a maga helye, ha nem tetszik valami oda lehet írni! köszi...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Csocsocx
2010.10.20. 11:21
Sajnos a politika mindenhol ott van ha nem beszélsz róla akkor is!

Fix: Ne izgulj azért akad pár ember aki tisztán lát!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. hakosh2
2010.10.20. 12:15
Ez azért még nem az a fajta politizáláls, ami pl. az index fórumain megy. Másrészt szerintem mindenki egyetért azzal, hogy a kormányunk tényleg idecsábíthatna pár "nagymenőt". Külföldön úgyis jó véleménnyel vannak a magyar szakemberekről, gondolom szívesen jönnének ide, ahol még több van belőlük.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. exterminat...
2010.10.20. 12:34
Ha már politizálunk ,akkor megjegyezném , h az előző kormány nem is tárgyal sem az audival sem az opellel. Am az intel már csak azért sem hozná Mo.-ra intel gyárat mert a "légi" infrastruktúra nem elég fejlett. Egy kis államnak nem ilyen intel gyárak a profiljai. Nem hittem volna ,h. találkozok még fórumokon olyanokkal aki Gy. F. rajongó , mert ezek általában az analfabéta rétegekből kerülnek ki. Nem tisztem O.V. védeni nem is ezt teszem. De az előző kormány tevékenységeinek eredménye h. a közepes még termelő vállalatok pl. hús feldolgozok csődbe mentek. Menj el a villájába és nyald a talpát proli....
Az eu-s csatlakozást meg az msz(M)p állította be úgy mint ha az ő érdeme lenne , miközben ő ültette le a gazdaságot a több éves kis és közepes vállalkozások kivéreztetésével, lásd adócsökkentés hiánya még a válság előtti években.Igen csocsocx ti aztán tényleg tisztán láttok. Még anno Che Guevara ismertétek meg egymást vagy ez egy újabb bizonyítok a hülyék vonzzák egymást törvényre?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. csicsoblad...
2010.10.20. 13:00
Nem viccelnek, és az a durva, hogy az erre szánt pénz 6 hónap alatt visszajön, közben egyre olcsóbban gyárt, és még többet ad el... Nagyon megy a szekerük.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. atti2010
2010.10.20. 13:14
Ne bolondozzatok már emberek, csak nem gondoljátok hogy az Intel elhoz ilyen messzire egy gyárat mert Feri vagy a Viktor szimpi neki, Magyarország semmilyen formában nem felelne meg nekik, meg kikötő sincs de mi kikötő a Balatonon szállítaná az árut vagy hogyan gondoljátok?
Amúgy is leváltódott az Izraeli összekötő (Feri) ,vagy talán nem tudjátok hogy az Intel nagyrészt Izraeli tökéből működik?, akkor meg ez a hajó már elúszott.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. somakb
2010.10.20. 13:15
Igen... fél évi profitból megvan... de lennék egy Intel gzdasági középvezető (megelégednék ezzel)... mekkora irdatlan bónuszok röpködhetnek ott negyedévente...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Fix
2010.10.20. 14:44
exterminatorNem vagyok semelyik pártnak a rajongója és semelyik politikusnak. A politikusokat utálom de amikor hülyeségeket beszélnek azt többé kevésbé észre veszem. Az Audi még múltév közepén bejelentette, hogy egy új modell miatt amit Magyarországon kívánnak legyártani, gyárat bővítenek. Az Opel ugyan ez csak ők a múlt év végén és ez év eleje fele jelentették be. Emlékeztetnélek ezek a hivatalos bejelentések amiket igencsak hónapokig tartó tárgyalások előznek meg. És szerintem is hagyjuk a politikát, igaz én kezdtem el de hagy fejezzem is be.
atti2010ez nem igaz...erre van a Csepeli szabad kikötő.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Terror
2010.10.20. 15:03
"Magyarország semmilyen formában nem felelne meg nekik"

Magyarország minden szempontból megfelelne nekik.

1. Lehet ingyen dolgoztatni? Check.
2. Van infrastruktúra kelet-nyugat felé? Check.
3. Vannak megkenhető emberek, lehet mutyizni? Check.
4. Adót ugye nem kell fizetni? Check.
5. Ha lejárnak a bónusz dolgok, le lehet lécelni és itt lehet hagyni több ezer munkanélkülit? Check.
6. Úgy általában, megtehetnek bármit? Check.

Nincs kikötő. Aha. Mekkora egy chip tömege? Nem gondolod komolyan, hogy egy szállítmányhoz teherhajó kell...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Ragnarr
2010.10.20. 15:16
atti2010 Intel nem izraeli tőkéből működik , hanem a bevételéből ...
és nem az áru szálitással van a gond ,az a baj hogy MO-on nincs elég kvalifikált szakember(még a környéken se) hogy egy ilyen üzemet lehessen itt létesiteni , a Maunika shavn felnölt generacio meg max a nokiaba mehetne betanitott rabszolgának , ez a mai magyarország
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. jozsefm
2010.10.20. 16:45
Ragnarr: ezt azért remélem nem gondoltad komolyan!

Ami igazán visszatartó erő a külföldi befektetők számára az az efféle intézkedések:Az államnál vannak biztonságban a nyugdíjpénzek
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Ragnarr
2010.10.20. 17:03
de komolyan gondoltam , ez nem egy autogyar , nalunk semmifele hagyomanya nincs a felvezetö gyartasnak, fejlesztesnek, kutatasnak , ez tény .
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Csaber jozse...
2010.10.20. 17:32
OFF:

ez a példát biztos nem jó mert céget eltűnni láttunk már jó párat de államból nem sok szűnt meg mellesleg nem államosításról van szó hanem választási lehetőségről amúgy egy külföldi céget szerinted mennyire érdekli hogy neked lesz-e nyugdíjad?? úgy is bánik a pénzeddel , míg az állami nyugdíjnál legalább annyit ad nyugdíjként hogy ne halj éhen
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Fix
2010.10.20. 17:38
Ragnarr khömm először is nem oly rég az átkosban itthon csinálták a merdzsóba az üléseket, telefonközpontokat, és egy csomó elektronikai cuccot amiről még nem is tudunk (BHG)(a BHG-nál volt beültető sor is, meg nők akik forasztgattak)(ez azért nem volt nyilvános mert kommunista ország akkoriban hogy nézett volna ki ha a "rothadó" kapitalista országgal üzletel (és fordítva). A foxconn, samsung, alpina, nokia (stb.)is itt van. De szerintem ugyan azt a zakkant betanított munkát kéne csinálni mint amint ezeknél.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. jozsefm Csabe...
2010.10.20. 17:58
off/

Lehet felületesen olvastam de válsztani, az állami pénztárhoz való visszatérést lehet,azonban mindegy mit válsztasz a befizetéseidet a ,saját számlád helyett egy állmi pénzalapba irányitják át!...melynek a szabad felhasználása a pénzügyi vezetés kezében van!???

Egyébként csak péladként szántam a stabil kiszámitható gazdasági környezetre ,melynek hiánya elég visszatartó erő lehet ezen befektetőknek.

off/
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. tibi27
2010.10.20. 18:23
Dolgoztam én is Komáromba a foxconn-ba,még leány koromba,tudom mi zajlik egy ilyen lágerba,lehet hogy az intel gyártósorain nem olyan durva a helyzet,de ott borzasztó volt,ahogy bánnak az emberekkel,és csórikáim,akiket feldeportálnak nap mint nap a vidéki kis falvakból,mert kénytelen bevállalni a melót mert nincs más lehetősége kenyérhez jutni,azt majd a 25 éves tűsarkús festett körmű cicomababa,max érettségivel,aki az egy szál fehér köppenyébe végigmegy a sorok között,akit az igazgatók porig aláznak meló után egy hotelszobába,és beszól a 45 éves 2 gyermekes családanyának,hogy ne merj beszélgetni a kollégáddal mert röpültök mindketten még most ebbe a pillanatba,mert van helyettetek 100 másik akik alkalmasak erre a melóra....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Terror
2010.10.20. 20:09
Láttam én is ilyen üzemet, és ha választani lehetne, hogy mi legyek, melós ott, vagy néger rabszolga a sakában a kuklux-szal, az utóbbit választanám. A nyugdíjról meg fölösleges a duma, amikor kiadta az állam a kezéből, már akkor tudták, hogy vissza fogják azt venni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. pdx06
2010.10.22. 01:54
Ilyen üzemet 2-3 honap alatt felhúznak acélkeretekből meg panelből. Semmi extra. Ide pedig nem Intel gyár kéne hogy FIX-nek válaszoljak. A magyar ipart kellene fejleszteni, de a magyar iparnak nincs jövője, mert már mindenki a nagyok pártjára állt. Amelyik ország termékét veszed, annak az országnak a gazdaságát erősíted a pénzeddel - ráadásul minimális előállítási költséggel és egyszerűen készült termékeket sóznak ránk méregdrágán.. Nem csoda ha gombamód nőnek ki náluk a felhőkarcolók. Itthon meg az emberek a saját országuk termékét sem veszik, nem csoda ha itt tartunk, igaz esélyünk sem lenne mert kis ország, kis bevétel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. pdx06
2010.10.22. 01:58
---nagy dolgokra sem kell gondolni. Itt van a felkapott Lady Gaga, az is mennyivel erősíthette országa gazdaságát a kis cd-ivel, veszik tonnaszámra. Szoftverekkel is ez a helyzet. Nincs mese, millió irányból csak a nagyok felé ömlik a pénz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!