iPon Hírek

Intel: forradalom az alaplapon

Dátum | 2010. 08. 03.
Szerző | napi.hu
Csoport | IT VILÁG

Az Intel bejelentése szerint forradalminak nevezhető előrelépést ért el abban a kutatásban, amely azt célozza, hogy fénysugarakkal lehessen kiváltani az elektronokat magukban a számítógépekben és a számítógépek között mozgó adatok szállításában is. A kutatók elkészítettek egy prototípust, amellyel a világ első, integrált lézereket használó, teljesen szilíciumalapú optikai adatkapcsolatát hozták létre. A kísérleti chipek közti átviteli sebesség eléri az ötven gigabites sebességet, vagyis több mint hat gigabájtot mozgat másodpercenként egyetlen vékony üvegszálon. Ez jóval gyorsabb, mint a jelenlegi rézalapú technológiák és azoknál sokkal nagyobb távolságokat is képes áthidalni.

A mai számítógépek egyes alkatrészei rézvezetékekkel kapcsolódnak egymáshoz. Az adat továbbításához használt elektromos jel a vezetékben viszonylag gyorsan gyengül, ami arra kényszeríti a mérnököket, hogy a processzort, memóriát és más komponenseket minél közelebb, néhány centiméterre helyezzék el egymástól. A most bejelentett kutatási eredmény egy újabb lépés abban az irányban, hogy ezeket a fémalapú összeköttetéseket rendkívül vékony és könnyű optikai üvegszálakkal váltsák ki, amelyek sokkal nagyobb távolságra képesek hatékonyan elszállítani az adatokat. Ez radikálisan megváltoztatja a jövő számítógépeinek tervezését és az adatközpontok felépítését - olvasható a chipgyártó közleményében.

"A világ első ötven gigabit sebességű, integrált hibrid szilíciumlézereket használó optikai kapcsolatának elérése jelentős állomás hosszú távú elképzeléseinkben, ami a kommunikáció üvegszálra ültetését, valamint a nagy sávszélességű, olcsó optikai kommunikáció biztosítását tűzte ki pc-k, szerverek és szórakoztatóelektronikai eszközök számára egyaránt" - fogalmazott Justin Rattner, az Intel műszaki vezérigazgatója.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

13. mythbuster
2010.08.03. 23:29
Hatalmas felfedezés... Mintha eddig nem léteztek volna optikai kábelek... Egéssz erdély azzal van bevonva! Ezért érhető el mindnekinek a garantált 100mbittes adatátvitel a hálózaton!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. mythbuster
2010.08.03. 23:33
Ha az intel ezzel akarja lejáratni magát, hogy beoptikázza az alaplapot akkor sikerült... Eddig sem azért nem léteztek optikai szállakon működő alaplapok, mert nem lenne kivitelezhető, hanem mert egyetlen lap legyártása 100x annyiba kerülne mint egy hagyományos megoldással dolgozó alaplap... Amúgy a NASA már rég ilyen lapokon dolgozik...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Joachim21
2010.08.03. 23:39
Nomen est omen, majd rádcáfol az idő!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. ájPon
2010.08.03. 23:57
Olyan nagyon okos ezen az oldalon néhány kommentelő.
mythbuster, nem az intel járatja le magát, hanem te itt. Internethálózat? Mi köze ehhez? Nem csak annyit csináltak hogy behúztak az alaplapba egy digikábelt azt kész is van! Az, hogy a NASA ilyenen dolgozik, meg nevetséges. Félrehallottad mikor nézted a National Geographicot, ilyen mélyreható infókat máshonnan amúgy sem szerezhettél.

Az a baj hogy egy Intel "hater" vagy, gondolom már a cikk címének első szavánál átváltottál cinikus-üzemmódba és amit csak olvasol baromság. Ha Intel helyett AMD lett volna akkor meg "huh alig várjuk, megváltják a világot a srácok"
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. mythbuster
2010.08.04. 00:29
ájPon:

Ellentétben veled, intel fan... Áruld el nekem miért olyan nagy hír ez az optikai szar, hogy az "intel" kiépített egy alaplapot vele? Mindenik degenerált fejlesztő kitudná építeni, csak épp marhaság annyi lézert és optikai szállat alkalmazni egy alaplapon! Tény, hogy teljesítményben porig zúzza a rézhuzalos megoldásokat, de megfizethetetlen ennyi lézert elhelyezni egy alaplapon... Az intelnek sok pénze van, és összerakta, mert unatkozott, s ezzel akar felvágni a világ előtt... gyerekes... Tudod a NASA-nak nem lenne elég 100 szerverpark, ahoz hogy feldolgozza azt a mennyiségű információt melyet az űrből kap, nem hogy fenntartson egy egéssz világhálót... Tudod ha nem lennének azok a kisebb műholdak, akkor te soha a büdös életben nem férnél hozza a tengeren túli szerverekhez, mert nincs az a huzal vagy optikai kábel, amely a tenger alatt akkora sávszélességre lenne képes... Szerinted egy műholdban elfér 100 szerverpark? Ezen lehet gondolkozni majd beszélni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. mythbuster
2010.08.04. 00:39
Sokszor csak azért olvasom a hozzászólásokat, mert értelmes emberek értelmes dolgokat írnak értelmetlen formában
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. szalkaisa
2010.08.04. 01:28
Gyerekek...Hogy nekem ezert be kellett regisztraljak...lesztek szivesek az IPON-on kivul mashonnan is beszerezni hireket...

prohardver.hu/hir/lezer_valthatja_a_femalapu_osszekoteseket.html


www.siliconvalleywatcher.com/mt/archives/2010/07/intel_laser_bre.php
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. mythbuster
2010.08.04. 02:26
Mikrobi:

Erdélyben születtem és itt is élek már 19 éve A Legolcsóbb szerződésem van, 10euróért 100mbit fel/le garantált országon belől, és Magyarországra! Tény, hogy ez az ország Európa szégyene egy nemzeti csőd, de atomjaira van hálózva optikai kábelekkel, minden szolgáltató 100mbittet kínál a felhasználóknak, és megy ahogy kell! A szolgáltatónál amelyiknél vagyok jelenleg 3 főbb hálózat van összekötve optikával, a kisebb hálózatok akárcsak egy netkávézó switch és utp kábel... A hálózaton belüli sávszélesség 1Gigabit/s, van helyi StrongDC++ hálózat, 400 géppel, sokszor 20-30MB/s al is lehet tölteni hálózaton belől... Én országon belől nem szoktam tölteni, de az ncore -ról is 7-8MB/s al jönnek a cuccok
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. mythbuster
2010.08.04. 02:35
Mikrobi:

A fejlett országokban, lásd Amerika mindenhól van wifi hálózat, ingyen 30 mbit a levegőben, úgy lövik ki mint a GSM hálózatot... Ott csak a 100Mbit -re és az 1Gigabit -re kell fizetni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. kiskoller
2010.08.04. 05:53
mythbuster:
csak hogy egykét dologgal tisztában legyünk:
- ha te egy amerikai szerverről töltesz l adatot, akkor hidd el az óceán alatt lefektetett kábeleken megy végig az adat.
- a NASA nem tart fenn egy egész világhálót. a NASA-nak semmi köze a nethez
- a műholdakat NEM netezésre hasznáják, maximum katonai hálózatok futnak rajta.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. mihaly.her...
2010.08.04. 08:53
Ezen mióta dolgozik az intel??? Vagy 2-3 éve olvastam erről.
mythbuster: Jól írtad, hogy sokba kerül egy ilyen alaplap előállítása, de az intel azon dolgozik, hogy ne legyen sokkal több a költsége, mint a "normál" alaplapnak!!! Ez a lényege!!!!!!

off: RSS-ben nem jelent meg a hír... És a játék hírek RSS megegyezik a hírek RSS-sel. Írtam már az egyik fórum témába.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Joachim21
2010.08.04. 09:51
Múlthéten is volt hír a lightpeak-ről, most ez is nyilvánvalóan arról szól, nemtudom Mythbaster miért gondolja hogy vmi olyanba ölnek pénzt, amiből aztán semmi hasznuk nem lesz. Erről van szó, nem egy elvetélt ötlet, mert akkor nem fejlesztgetnék évek óta.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. ájPon
2010.08.04. 11:10
@mythbuster
A kommented végén már megint áttértél a NASA-ra meg szerverparkokra meg internetre, mikor pont azt mondtam, hogy SEMMI köze ehhez a cikkhez!
Azt állítottad, hogy a NASA már régen ilyen technológiát használ, amit most az Intel fejlesztett ki. Mondtam, hogy ez marhaság, erre elkezded magyarázni az internetet meg műholdakat?

"Sokszor csak azért olvasom a hozzászólásokat, mert értelmes emberek értelmes dolgokat írnak értelmetlen formában"
Bagoly mondja.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!