iPon Hírek

Intel GN40: karcsú HD lejátszási képességek?

Dátum | 2009. 03. 11.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Már egy ideje tudható, hogy az Intel következő generációs, kifejezetten az Atom processzorokhoz kifejlesztett lapkakészlete a GN40-es kódnevet fogja viselni. Az újdonsággal kapcsolatban az Intel nyíltan fejezte ki azon véleményét is, hogy a GN40 és az újabb lapkakészletek az Nvidia ION platformjánál sokkal jobb választások lesznek a jövőben.

Az új, következő generációs lapkakészletét az Nvidia ION ellen szervezett lejárató akció keretein belül népszerűsítette a nagyvállalat, mondván nem érdemes ION-ba fektetni a pénzt, ugyanis 2009 végén jön az ütőképesebb Intel chipset. Ezekre a kijelentésekre természetesen az Nvidia illetékesei is megírták a maguk kis válaszát. Nos, most némi információ szivárgott ki az Intel integrált videó vezérlővel ellátott következő generációs lapkakészletével kapcsolatban. Sokan kíváncsiak rá, hogy az újdonság képes-e a Full HD videók zökkenőmentes lejátszására, most erről a kérdésről lehull a lepel, ugyanis az Intel illetékesei néhány szóban jellemezték az újdonság képességeit.


A források szerint hivatalosnak mondható információk alapján a GN40-es lapkakészlet képes lesz az 1080p szabványú videók lejátszására, ám ezek közül is azokkal a fájlokkal fog tudni megbirkózni, amelyek tipikusan a szélessávú internet kapcsolatokhoz lettek optimalizálva. A termék nem arra készül, hogy a magas bitrátájú Blu-ray videókat is zökkenőmentesen le tudja játszani: csak az alacsonyabb bitrátájú, webes videókat fogja támogatni.

A fenti pár soros magyarázatot tekintve úgy néz ki, hogy a termék valószínűleg csak a 1080ps wmv fájlokhoz kínál majd némi gyorsítást, a h.264-es és VC1-es fájlok dekódolásához viszont nem. Nos, akkor miért is nem éri meg majd Nvidia ION-t venni?

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. Magrathea
2009.03.11. 20:02
VISSZA A HÍRHEZ
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Kobaljov
2009.03.11. 21:10
Itt valami keveredés van, a GN40 elvileg már heteken belül a piacon lesz, és csak a (720p) HD video támogatásban különbözik az eddigi GMA 950-től, így ez nem lehet a következő generációs chipset, az úgy emlékszem már a procival egybeépített lesz. (A Poulsbo meg elvileg tudja a full HD-t, de annak a kódja meg valami UW15 és szintén rövid időn belül a piacon lesz)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. leviske
2009.03.11. 21:13
"Nos, akkor miért is nem éri meg majd Nvidia ION-t venni?"
Talán mert az Ion nem tud majd versenyre kelni a GN40-el szerelt Atom rendszerekkel árban? Mert erről az Intel 100%, hogy gondoskodik...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Nagyember
2009.03.11. 23:04
Hehe, aztán néznek majd, mikor már nemsokára kijönnek az ARM-es netbookok, processzorba épített 720p lejátszási képességgel...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Nagyember
2009.03.12. 12:00
Azért mert te nem tudod elképzelni, mi még vígan nézzük a filmeket ezeken. Sokkal kényelmesebb, mint pl. okostelefon, pda 320*240-es képernyőjére konvertálni az avit, hogy hosszú utazás alatt is lehessen csinálni valamit.Ki az a hülye, aki kicsi notin játszik, aki kicsi notin netezik, aki kicsi notin dolgozik, aki kicsi notin filmet néz. No és ki az a hülye, aki kicsi notit használ? Báááh...


Nincs pénzem, és nem is adnék ki jelentősebb összeget egy batár, 2-3 kilós "nagy" laptopért.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. StevyXIX
2009.03.12. 13:25
Millió egy játékkal lehet játszani ilyen gépen is, persze teljesen egyszerű 2D-s játékok, de arra pont tökéletes, hogy utazás közbe elővegye az ember és pötyögjön vele egyet (már ahogy előttem is írták) 720p-t pedig az atom is képes lejátszani, ahhoz nem kell se ION se GN40, bár gondolom ha a vga hardware-en le tudja játszani aksi idő hosszabb lesz, mivel nem izzad a kis atom se.
Ahogy Nagyember is írta, még konvertálgatni se kell a filmeket (ami elég sok idő ám), sokkal egyszerűbb kényelmesebb is ilyen kis notira áttolni és ott megnézni út közben (mert otthon nem fogsz 10"-os kijelzőt bámulni nyilván), 1080p-nek nincs sok értelme ilyen kis notira ezt én is aláírom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Kobaljov
2009.03.12. 20:57
doktorovics a nettopokra is gondolj, ott eleve csak nagyobb monitor van és némileg magasabb teljesítmény igények mint a netbookoknál (viszont a méret, fogyasztás és ár továbbra is fontos), sima netezés közben sem annyira ritka már a HD videolejátszás igénye, pl. egyre több filmelőzetes vagy videoklip így jön ki a forgalmazótól.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!