iPon Hírek

Intel: gyorsabb SSD-k kellenek az ultrabookokba

Dátum | 2012. 08. 06.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

A DigiTimes értesülései szerint a nagyvállalat a szabványosítás segítségével arra törekszik, hogy minél vékonyabb és minél gyorsabb ultrabookok születhessenek. A cél elérésének érdekében a vállalat több komoly piaci szereplővel is együtt kíván működni, amelyek között számos neves NAND Flash memóriachip gyártó is jelen van. Utóbbiak közé tartozik a SanDisk, a Micron és a Samsung.

Az Intel az említett vállalatokkal együttműködve szeretné létrehozni a következő generációs ultrabook SSD meghajtó formátumot (NGFF – Next Generation Form Factor), amely mSATA alapokon nyugszik. A vállalat az új szabvány kifejlesztésével igencsak sietni szeretne, ugyanis a jelenlegi mSATA formátumú SSD meghajtók több tekintetben is behatárolják a lehetőségeket. Komoly probléma, hogy ezek az egységek limitált PCB – nyomtatott áramköri lap – területtel bírnak, ami azért baj, mert ez a tény behatárolja az adott PCB-n alkalmazható ONFI csatornák számát, így az elérhető írási- és olvasási tempókat is.

Az Apple MacBook Air noteszeiben ilyen SSD lapul.
A fentiekből kifolyólag az NGFF formátumú ultrabook SSD meghajtók nagyobbak lehetnek, mint jelenleg is elérhető, mSATA formátummal rendelkező társaik, így a legfrissebb SSD vezérlők és a legújabb toggle NAND Flash memóriachipek használatával ugyanannyi ONFI csatorna alkalmazására nyílhat lehetőség, mint egy 2,5 colos formátumú SSD meghajtó esetében. Az új formátummal rendelkező SSD meghajtók nem lesznek vastagabbak, mint mSATA formátumú társaik, viszont jelentősen hosszabbak lesznek azoknál – nagyjából akkorák, mint amekkorákat az Apple alkalmaz a MacBook Air noteszgépeiben.

Jelenleg az Intel és partnerei ötféle hosszúság-szabványról tárgyalnak.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. DogTheDog
2012.08.06. 19:31
Nofene,megint valami olyan lesz,ahogy azt a franya Apple csinalja.
De varom mar,hogy valami vegre egy rendkivul innovativ del koreai marka termekeire hasonlitson.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!