iPon Hírek

Intel + Hitachi = Ultrastar SSD400S SSD-k

Dátum | 2010. 11. 16.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

Az Intel és a Hitachi nemrégiben együttműködésbe lépett annak érdekében, hogy közös erőikkel új SSD meghajtó családot hozzanak létre, amelynek tagjaival kifejezetten az üzleti felhasználókat kívánják majd célba venni. Az együttműködés gyümölcseként megszületett az Ultrastar SSD400S névre keresztelt SSD család, amelynek tagjai 6 Gbps-os SAS (Serial Attached SCSI) és Fibre Channel típusú csatolófelülettel ellátott változatban egyaránt elérhetőek lesznek.

A 6 Gbps-os SAS csatolófelülettel ellátott megoldások 2,5 hüvelykes, míg Fibre Channel alapú társaik 3,5 hüvelykes formátummal büszkélkedhetnek. Utóbbiak „csak” 4 Gbps-os adatátviteli sávszélességgel gazdálkodhatnak, a folyamatos olvasási sebességük 390 MB/s, míg a folyamatos írási tempójuk 340 MB/s-os értéket képvisel. Ezzel szemben a 6 Gbps-os SAS csatolófelülettel büszkélkedő modellek már 535 MB/s-os olvasási és 500 MB/s-os írási sebesség elérésére is képesek, ami igen figyelemreméltó teljesítmény. Amennyiben a véletlenszerű olvasási- és írási teljesítményt is megvizsgáljuk, már egyáltalán nem tűnik olyan rózsásnak a helyzet: előbbi 46000 IOPS, míg utóbbi csak 13000 IOPS értéket képvisel. Ezek a számok kissé alacsonyak, legalábbis a Crucial RealSSD C300 teljesítményével összehasonlítva, amely véletlenszerű olvasás esetében 60000 IOPS, míg véletlenszerű írásnál 45000 IOPS sebességet kínál. Érdekesség az is, hogy a SandForce SF-1500-as vezérlője 30000 IOPS teljesítményre képes, legyen szó véletlenszerű olvasásról vagy írásról.


A Hitachi illetékesei sajnos nem kívánták elárulni, hogy az új SSD meghajtók pontosan milyen NAND Flash vezérlőre támaszkodnak, illetve pontosan hány memória csatornával gazdálkodhatnak. Ez a „következő generációs” dizájn valamelyest hasonlíthat az Intel X25-E SSD-inél használt megoldásra, azaz nem exkluzív, csak és kizárólag a Hitachi számára készített vezérlőről van szó. A Hitachi újdonságainál a SAS és a Fibre Channel csatolófelületek minősülnek egyedi, különleges megoldásoknak.


Az SSD400S család tagjai egyébkén SLC típusú NAND Flash chipeket tartalmaznak. Ezek a memóriachipek az Intel műhelyében készültek, méghozzá 34 nm-es csíkszélességgel. A chipek adatsűrűségével kapcsolatban egyelőre nem állnak rendelkezésre információk, az viszont már tudható, hogy a friss SSD család tagjai 100 GB-os, 200 GB-os és 400 GB-os adattároló kapacitással kerülnek forgalomba. Az igazsághoz egyébként hozzá tartozik az is, hogy a 100 GB-os modell esetében 6 Gbps-os SAS csatolófelület használatakor a folyamatos írási sebesség 500 MB/s helyett „csak” 400 MB/s-os értéket képvisel.

A Hitachi beszámolója szerint az új, Ultrastar sorozatú SSD meghajtók első mintapéldányai már készülnek, a termékek sorozatgyártása azonban majd csak valamikor a következő év első felében indulhat meg. A termékek várható áraival kapcsolatban egyelőre nem állnak rendelkezésre információk.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. jozsefm
2010.11.16. 20:08
Ezekről a sebességekről még egy évvel ezelőtt is csak álmodoztunk..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. MassKilla
2010.11.16. 20:09
na ez már tényleg gyors! erre lehetne már írni B.R.U.T.Á.L.I.S.A.N. gyors a cikk címébe
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. kiskoller
2010.11.16. 20:47
mi a különbség a pendrive chipjei és egy profi SSD chipjei között?
egy vezérlőegység, és büdös nagy marketing. Szerintem is ott van már 3 éve a raktáron.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Smith166
2010.11.16. 22:08
Nem lőhetnek el minden patront azonnal mert túl hamar lenyomná az árakat. Először meg kell vetetni a paraszttal a lassabbat, de drágábban. Majd szép lassan csöpögtetni neki a technikát
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. jozsefm kisko...
2010.11.16. 22:22
Amibe az Intel benne van abban biztos ,hogy van pénz.Nem véletlen állt a "szabványositási" eljárások élére.Hát ha ez is olyan jól besikerül ,hogy csak az ö gyártmányai felelnek meg neki..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. norman81
2010.11.17. 11:19
Egy pár dolgot nagyon nem szeretek ebben az SSD dologban,mégpedig azt,hogy ahány tárolókapacitás annyiféle irás/olvasás/IOPS értéket képviselnek a meghajtók.Mivel gondolkodom rendszermeghajtó szinten egy ssd beszerzén, de nem győzőm összehasonlitgatni őket.
Elgondolkodtam egy raptron is,de egy megfizethetőbb ssd is lényeges gyorsulást hoz vele szemben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!