iPon Hírek

Intel: jön az Atom CE4200 és a végleges AppUp Store

Dátum | 2010. 09. 16.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az Intel még az idei év januárjában, a CES alkalmával rántotta le a leplet AppUp Center névre keresztelt alkalmazás áruházáról, amely az iTunes App Store mintájára működik és kifejezetten a Windows, illetve Moblin operációsrendszert futtató netbookok számára kínál különböző alkalmazásokat. A gyártó ezzel egy időben bemutatta legfrissebb Atom SoC megoldását is, amely az Atom CE4200-as nevet viseli és amely rövidesen feltűnhet a különböző szórakoztatóelektronikai készülékekben.

Az AppUp Center kilép a béta fázisból

Az alkalmazásbolt használatához szükséges AppUp Center szoftver a nem is oly távoli jövőben egyre több Atom processzorral szerelt netbookon jelenhet majd meg, így a felhasználók a szolgáltatáson keresztül számos ingyenes és fizetős alkalmazást is beszerezhetnek majd, utóbbiak esetében ráadásul a vásárlás megejtése előtt az adott szoftver ingyenes kipróbálásra is lehetőség lesz. Az Intel a szolgáltatás népszerűsítésének érdekében számos nagy üzletlánccal és gyártóval működik majd együtt, így valószínű, hogy szinte minden szembejövő netbookra felkerül lassan az AppUp. A gyártó arra is lehetőséget biztosít, hogy a különböző partnerek az AppUp Centert saját cégük dizájnjának megfelelően módosítsák, de a háttérben továbbra is az Intel rendszere szolgálja majd ki a felhasználókat. Ilyen megoldást többek között az ASUS is tervez és valószínűleg nem ő lesz az egyetlen a piacon.


Az AppUp Centerbe kerülő szoftverek itt is át kell essenek egy jóváhagyási eljáráson mielőtt megjelennének a kínálatban. Arról, hogy a fejlesztőknek milyen szempontokat kell betartaniuk, illetve az adott alkalmazásnak milyen elvárásoknak kell megfelelnie, az Intel már korábban elérhetővé tett egy részletes leírást.

Az AppUp Center főoldala 1024 x 600 pixeles felbontásra van optimalizálva, hogy egyetlen netbookon se legyen probléma vele. A rendszer működése még egy kicsit darabos és az adott alkalmazás fejlesztőjének weboldalára sem egyszerű eljutni. A tesztek szerint a kereső is esetlegesen működik: a "word processing" kifejezésre nem ad találatot, pedig például a Corel Write szerepel a kínálatban, méghozzá rögtön a főoldalon.

Érkezik az Atom CE4200-as SoC

A beágyazott rendszerek piacára szánt újdonság hardveres videó kódolás lehetőségét kínálja és Groveland kódnévre hallgat. A SoC főleg szórakoztatóelektronikai termékek belsejében teljesít majd szolgálatot, csak úgy mint elődje, az Atom CE4100, ami hamarosan megjelenik a Google TV platformra alapozó készülékekben. A friss jövevényt a következő generációs HD és Full HD televíziókban, valamint a set-top-box készülékekben láthatjuk majd viszont.

Az új SoC 3D támogatással érkezik és képes lesz az 1080p-s videó fájlok kódolására, illetve dekódolására, azaz hardveresen gyorsított lejátszására is. Az egység 45 nm-es csíkszélességgel készül, 1,2 GHz-es órajelen üzemel és 512 KB-nyi másodszintű gyorsítótárral gazdálkodik. A SoC beépített NAND vezérlőt és beépített, DDR2-es, illetve DDR3-as memóriatámogatást kínáló memóriavezérlőt is tartalmaz.

Az Intel állítása szerint az Atom CE4200-as SoC egységet az ADB, a Samsung, a Sagemcom és a Technicolor mindenképpen használni fogja új termékeihez, de a partnerek köre természetesen az idő múlásával tovább bővül majd.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!