iPon Hírek

Intel Moblin 2 alpha: Intel rendszer netbookokhoz

Dátum | 2009. 01. 29.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | NOTEBOOK

A Moblin az elmúlt hetek és hónapok folyamán nem kapott túl nagy sajtó visszhangot: az operációsrendszert tulajdonképpen az Intel fejleszti jelenleg is és főként netbook, valamint MID (Mobile Internet Device, azaz hordozható internet-képes készülék) konfigurációkhoz szánják. A legfrissebb hírek szerint végre elkészült a szoftver legelső alfa verziója, amely Moblin 2 névre lett keresztelve.


A nagy processzorgyártó vállalat operációsrendszere nyílt forráskódú alapokon nyugszik, ami az értesülések szerint nem más, mint a népszerű Fedora disztribúció. A Fedora alapú rendszeren a fejlesztők számos módosítást hajtottak végre annak érdekében, hogy a szoftver a lehető legjobban passzoljon az Atom alapú készülékekhez. A hivatalos kiadási megjegyzések szerint a rendszer Fastboot technológiával, egyedi hálózati menedzsmenttel és néhány speciális felhasználói kezelőfelületet érintő tulajdonsággal lett felruházva. Ha már szóba került a kezelőfelület: a Moblin 2 a pehelysúlyú Xfce asztali környezetre épül, amely kevésbé erőforrás igényes, mint a GNOME vagy a KDE ablakkezelők, ez pedig nem egy hátrány az alacsony fogyasztással és szerényebb teljesítménnyel rendelkező eszközöknél.

A netbookokhoz és MID készülékekhez használható Moblin operációsrendszert a szoftver hivatalos weboldalán keresztül lehet elérni. Az Intel egy 280 MB-os ún. live image formájában tette elérhetővé a friss rendszert, amelyet akár pendrive-ra másolva vagy CD-re írva egyaránt kipróbálhatunk. A Moblin 2 alfa verziója a gyártó állítása szerint az Acer Aspire One, az ASUS Eee PC és a Dell Inspiron Mini 9-es noteszgépeken lett tesztelve.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. Svindler
2009.01.29. 13:22
VISSZA A HÍRHEZ
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Phantomstr...
2009.01.29. 15:10
Dícséretes próbálkozás, de ha nem lesz jó a szoftverellátottsága, akkor inkább egy XP, vagy egy Linux Black Panther.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!