iPon Hírek

Intel Moblin + Nokia Maemo = MeeGo platform

Dátum | 2010. 02. 16.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | MULTIMÉDIA

MoblinA világ legnagyobb processzorgyártó vállalata, vagyis az Intel, már régóta dolgozik saját, Linux alapokon nyugvó operációs rendszerén, amely a Moblin nevet viseli és amellyel a vállalat elsősorban a netbookok piacát kívánja célba venni. Az éppen zajló Mobile World Congress alkalmával a vállalat a Nokiával karöltve meglehetősen érdekes bejelentést tett: a két cég szoftveres platformjai, azaz az Intel Moblin és a Nokia Maemo hamarosan egyesül.

Maemo.A frissen létrejövő, MeeGo névre keresztelt platformmal a cégek az okostelefonok, a netbookok, a tábla számítógépek, valamint az internet-képes televíziók piacát kívánják meghódítani, sőt, a tervek szerint az új platform még az autós információs rendszerek piacán is feltűnik majd a nem is oly távoli jövőben. A MeeGo egy nyílt forráskódon alapuló rendszer lesz, amely mögött a Linux Foundation áll majd.

Az új platform egyesíti a Moblin operációs rendszer magját a Qt alkalmazás fejlesztő környezettel és lehetővé teszi mind a Nokia Ovi Store, mind pedig az Intel AppUp Center használatát. E két szolgáltatással hasznos alkalmazások beszerzésére nyílik lehetőség.

MeeGo, az ú platform.
A MeeGo platform első kiadása várhatóan még az idei év második negyedévében megjelenhet, majd nem sokkal ez után az első olyan készülékek is a boltok polcaira kerülhetnek, amelyek már képesek kiaknázni a friss szoftveres platformban rejlő lehetőségeket.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!