iPon Hírek

Intel Nehalem CPU-k 10W alatti fogyasztással is?

Dátum | 2009. 02. 07.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A közelgő ISSCC konferencia rengeteg ínyencséget tartogat a látogatók és az érdeklődők számára, ugyanis a rendezvényen az Intel számtalan új technológiájáról mutat be terveket, illetve a specifikációk egy részéről is lehull majd a lepel. A konferencián nagy szerephez jut majd a Nehalem architektúra is, amely nem is olyan régen debütált, és amely egy igazán nagy mérföldkő a vállalat történetében. Az újdonság felépítése lehetővé teszi, hogy a gyártó a lapkakészlet néhány részét, amelyek eddig az északi hídban foglaltak helyet, hatékonyan a processzor tokozásába integrálja (az integrált memória vezérlőnek már ideje volt, de mint láthattuk, egy éven belül jönnek integrált grafikus maggal és/vagy PCI-E interfésszel ellátott processzorok). Az új megoldásoknak köszönhetően számtalan lehetőség áll a vállalat rendelkezésére, amelyeket csak ki kell aknázni.

Az ISSCC programinformációs füzetéből rengeteg érdekesség derül ki azzal kapcsolatban, hogy pontosan mire is számíthatunk a konferencia alkalmával. A február 9-én esedékes előadáson az Intel bemutatja a 8 maggal ellátott Xeon processzor különböző technikai dokumentációit, majd ezután bepillantást enged a 45 nm-es IA egységek specifikációiba is. Ez utóbbi megoldások integrált memória vezérlővel, koherens pontból-pontba (point-to-point) összeköttetésekkel és akár 8 processzormaggal is rendelkezhetnek.


A megjegyzésekben a termékek fogyasztásáról is szó esett. A gyártó állítása szerint az újdonságok, amelyek mobil, asztali és szerver változatokban egyaránt elérhetőek lesznek, fogyasztás tekintetében a 10W alattitól egészen 130W-os TDP-ig terjednek, azaz készülnek olyan Nehalem architektúrára épülő megoldások, amelyek rendkívül alacsony fogyasztás mellett fognak üzemelni. Jelenleg a legkevesebbet fogyasztó Nehalem alapokra épülő processzor a Xeon L5520-as modell, amely a Core i7-es modellekkel azonos tulajdonságokkal rendelkezik és 2,23 GHz-es órajellel üzemel, a TDP-je pedig egészen alacsony, mindössze 60W-os.

A fent említett újdonságokkal kapcsolatos információk az ISSCC konferencia alkalmával tisztulhatnak le. A rendezvényen a 32 nm-es gyártási technológiáról és segítségével elkészített Nehalem processzorokról is szó esik majd.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. Svindler
2009.02.07. 14:47
VISSZA A HÍRHEZ
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. taripocok
2009.02.07. 20:52
10W?nah erre kiváncsi vagyok!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. danee91
2009.02.08. 00:27
Gondolom a 10W-os nem asztali gépbe lesz...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. raiden
2009.02.08. 03:09
telefon alkatrész
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!