iPon Hírek

Intel: nem jött jól az EU hatalmas bírsága

Dátum | 2009. 07. 15.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az Európai Unió Versenyellenes Bizottsága nemrégiben hatalmas bírságot szabott ki az Intelre, amiért az visszaélve gazdasági erőfölényével, jogosulatlan előnyökhöz jutott, ezzel együtt pedig ellehetetlenítette a konkurencia, azaz az AMD érvényesülését. A bírságot már befizették, ami keményen meg is látszik az Intel második negyedéves pénzügyi mérlegén.

Az 1,44 milliárd dolláros büntetés nélkül az Intel a 8 milliárd dolláros teljes árbevételéből 1,4 milliárdos működési bevételt könyvelhetett el, míg a profit 1 milliárd dollárt tett ki. Ha a hatalmas bírságot is beleszámoljuk a képbe, akkor a működési veszteség 12 millió dolláros, míg a nettó veszteség 398 milliárd dollárra rúg. A negatív mérleg ellenére Paul Otellini eléggé bizakodó a jövőt illetően. Szerinte az Intel második negyedéves pénzügyi mérlege azt mutatja, hogy a PC piac kezd fellendülni, amit az idei év első és második negyedéve közötti rekord különbség is jól mutat: ilyen negyedévek közötti növekedésre 1988 óta nem volt példa. Mr. Otellini szerint a második félév a megszokottnál nagyobb forgalomnövekedést hozhat majd a piacon.

Furcsa módon ez a kijelentés az iSuppli legfrissebb elemzéseivel ellentmondásba került. A neves piacelemző nagyvállalat szerint az idei év első és második negyedéve az átlagosnál laposabb volt, sőt, ez az időszak volt a PC piac életében az első olyan év a 2001-es dot-com botrány óta, amelyben jelentősebb forgalom visszaesés volt. A vállalatok abban egyetértenek, hogy az idei év második fele jobb lesz,de ez nagyrészt az iskolakezdés körüli forgalomnövekedésnek lesz köszönhető, valamint az év végén az ünnepek előtti nagy rohamnak.

Érdekesség, hogy a második negyedévben az Atom processzorok és lapkakészletek forgalma az első negyedéves teljesítményhez képest növekedett: a termékek 362 millió dolláros forgalmat generáltak, ami az első negyedévhez képest mintegy 65%-os növekedést jelent. Nem túl meglepő tény, de az Intel processzorainak átlagos eladási árai alacsonyabbak voltak, mint az elmúlt időszakban. Ezt a tényt maga a gyártó is elismerte, majd hozzátette, hogy az Atom processzorok kivételt képeznek ez alól.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. Zotya
2009.07.15. 12:32
VISSZA A HIRHEZ

Szegény Intel, mindjárt elsírom magam
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. oldone
2009.07.15. 12:49
J.O.K.E.R., "nettó veszteség 398 milliárd dollárra rúg"?!? jók a számok?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. noherczeg
2009.07.16. 09:41
Hát azért elég nagy gányság volt amit csináltak. Őszintén szólva nagyon meg voltam lepődve, hogy ez egyáltalán kiderült és még rendesen meg is rántották őket oO
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!