iPon Hírek

Intel: nőtt a profit az első negyedév folyamán

Dátum | 2009. 04. 16.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | IT VILÁG

Annak ellenére, hogy az Intel nemrégiben még eléggé negatívan látta az első negyedév várható alakulását, már ami a bevételeket illeti, a cég a nemrégiben megjelent pénzügyi mérleg szerint egész jól teljesített az idei év első negyedévében. A vállalat a 7,1 milliárd dolláros árbevételéből 641 millió dollárt könyvelhetett el tiszta haszonként, ami igen jó érték, főleg ha az eredményt a tavalyi év negyedik negyedévében elért 8,2 milliárd dolláros teljes bevételre eső 231 millió dolláros profithoz hasonlítjuk.


Ahogy azt sokan gondolhatják, az Intel a jelenlegi gazdasági világválság közepette éves viszonylatban már nem teljesített olyan jól. 2008 első negyedévében például 9,7 milliárd dolláros bevételre tett szert a vállalat, ebből a profit 1,4 milliárd dolláros volt, ehhez az eredményhez képest jelenleg az árbevétel 26%-kal, míg a profit 55%-kal alacsonyabb. Paul Otellini az eredmények publikálásakor megjegyezte, hogy a vállalat könnyedén alkalmazkodott a jelenlegi viszonyokhoz, valamint hangot adott azon véleményének is, hogy szerintük a PC eladások már elérték a mélypontot, innentől kezdve, ha lassabban is, de visszatér a piac a normális, szezonnak megfelelő kerékvágásba.

Amit még érdemes a pénzügyi mérlegből kiemelni az az, hogy a gyártó eredményei bruttó haszon tekintetében romlást mutatnak: míg 2008 első negyedévében a bruttó haszon értéke 53,8% volt, addig 2008 negyedik negyedévében már csak 53%, míg az idei első negyedévben 46%-ot ért el. Ezeket a tényeket a vállalat többek között a gyárak kihasználatlanságával magyarázza. Ezzel együtt az Atom processzorokból 219 millió dolláros árbevétel jött össze, ami az előző negyedév 300 millió dolláros teljesítményéhez képest bizony jól látható visszaesést mutat.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. Svindler
2009.04.16. 10:04
VISSZA A HÍRHEZ
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Joachim21
2009.04.16. 11:40
Hát nah... most ekkora számokkal mit kezdjünk? :lol: Meg volt az a hír hogy 7milliárd USD értékben fektet be a gyáraiba idén, új technológiákra, meg a 32nm-re való áállásra, szóval most akkor gondolom h ez a befektetés sem a tiszta nyereséget növelte, ehhez képest maradt nekik így is egy "kevés", hogy legyen miből osztalékot fizetni. :rolleyes:
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. d311c
2009.04.16. 15:46
"Meg volt az a hír hogy 7milliárd USD értékben fektet be a gyáraiba idén, új technológiákra, meg a 32nm-re való áállásra, szóval most akkor gondolom h ez a befektetés sem a tiszta nyereséget növelte"

Beruházás nem csökkenti a nyereséget - csak nem pénzként van jelen, hanem a cég értékében - emiatt ugyanaz a kategória.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!