iPon Hírek

Intel, Nvidia: keresztlicenc-megállapodás

Dátum | 2011. 01. 12.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | IT VILÁG

Az Intel és az Nvidia között az elmúlt hónapok, illetve évek folyamán szinte megállás nélkül folyt a harc: hol az egyik, hol pedig a másik fél indított riválisa ellen pert, de megegyezniük mindezidáig nem sikerült. Most végre úgy tűnik, hogy a cégek elásták a csatabárdot, ugyanis hivatalos közleményben jelentették be, hogy új, hosszútávra –  egészen pontosan hat évre – szóló keresztlicenc-megállapodást kötöttek egymással, ami kölcsönösen különböző előnyökkel jár a két vállalat számára.

A közlemény elég sejtelmesre és semmitmondóra sikeredett, ami nem is meglepő, hiszen a keresztlicenc-megállapodás részletei csak a két félre tartoznak és tulajdonképpen üzleti titoknak is minősülnek (ettől függetlenül későbbre még ígértek több információt). Az biztos, hogy a keresztlicenc-megállapodás értelmében mind az Nvidia, mind pedig az Intel hozzáfér a másik fél különböző licenceihez, illetve technológiáihoz, de fontos leszögezni, hogy azért korlátozásokat is tartalmaz a megállapodás. Az Intel kiemelte, hogy ugyan elérhetővé tette az Nvidia számára egyes technológiáit, ám az x86-os licenc és néhány egyéb technológia kivételt jelent, vagyis az Nvidia nem fejleszthet saját x86-os processzort. Ez tulajdonképpen nem is akkora baj, hiszen már tudjuk, hogy az Nvidia megtalálta a megoldást a problémára és inkább az ARM felé kezdett el kacsintgatni, és belefogott az ARM architektúráira alapozó processzorok fejlesztésébe.

Visszatérve a megállapodáshoz, ennek keretein belül az Nvidia minden olyan licenchez hozzáfér, amelyhez a 2004-ben kötött keresztlicenc-megállapodás keretein belül már hozzáférést kapott. Ez utóbbi megállapodás idén március 31-én jár le, tehát a friss keresztlicenc-szerződés a korábbi megállapotás meghosszabbításának is tekinthető. Érdekes újítás, hogy az Nvidia az Intel számára elérhetővé tette GPU-val kapcsolatos technológiáit és szabadalmait, ami a későbbiekben valószínűleg jótékonyan hat majd a már egyébként is sokat erősödött integrált HD Graphics-okra.

A megállapodás részeként az Intel az elkövetkező öt év folyamán összesen1,5 milliárd dollárt fizet az Nvidiának a licencekhez való hozzáférés érdekében, mintegy bánatpénzként. Ez az összeg nagyjából annyi, mint az Nvidia két negyedéves bevétele, azaz egyáltalán nem elhanyagolható tétel. Az Nvidia első emberének nyilatkozata alapján úgy tűnik, hogy az Nvidia a jövőben nem kíván az Intel beépített memóriavezérlővel ellátott processzoraihoz lapkakészleteket fejleszteni, ez pedig valószínűleg azért van így, mert a munkához szükséges licenceket nem kapta meg a megállapodás keretén belül.

Az Intel közleménye szerint a megállapodás azért fontos, mert segítségével mindkét gyártó nagyobb hangsúlyt fektethet a fejlesztésekkel kapcsolatos munkára, illetve az új, innovatív termékek készítésére, ugyanis a haladást most már nem akadályozza majd a licencekkel kapcsolatos pereskedés.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

49. markangabo...
2011.01.12. 18:40
Hmmm.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
48. Juliska
2011.01.12. 18:57
Számomra az a meglepő, hogy az Nvidia eladta a technológiáit. Valaki magyarázza meg, ennek mi értelme volt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
47. markangabo...
2011.01.12. 18:59
Saját magának ezzel nem árt, de az AMD-nek igen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
46. Juliska
2011.01.12. 19:14
markangabor: Nem árt magának? Miért jó nekik, hogy az Intel grafika technikailag is felzárkózik, és letarolja az olcsó kártyákat. Én ezt nem értem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
45. Juliska
2011.01.12. 19:14
markangabor: Nem árt magának? Miért jó nekik, hogy az Intel grafika technikailag is felzárkózik, és letarolja az olcsó kártyákat. Én ezt nem értem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
44. markangabo...
2011.01.12. 19:22
Ha nem az intel teszi akkor az amd. És az intellel már jobban járnak, mert máshol nem jelent nekik konkurenciát, szemben az AMD-vel. Ha akarna se tudna az Intel betörni a VGA piacra 6 év alatt, olyan szinten, hogy számolni kelljen vele.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
43. Balucsek
2011.01.12. 19:23
Hát azért 1,5 milliárd dollár nem kevés ösztönzés. De amúgy szerintem sem érte meg csak a pénzért kiadni a GPU-it, bár igaz csak ők tudják mit tartalmaz pontosan a keresztlicenc-megállapodás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
42. Juliska
2011.01.12. 19:49
markangabor: Tudtommal az AMD rengeteg Nvidia technikát használ, és az Nvidia is használja az AMD technikáit. Nem is kell VGA-t gyártani, ha olyan GPU-t csinálnak továbbra is mint ami a Sandy Bridgeben van. Akkor a VGA piac 70 %-kát már kézben tartják. Én nem látom értelmét ennek. Mintha az Nvidiát nem érdekelné, hogy az Intel uralma alá vonja a GPU piacot. Esetleg arra gondol az Nvidia, hogy a VGA nem számít, mert visszatérnek majd egy integrál chippel? Ez nem rossz ötlet, csak mi fogja majd vissza az AMD fejlesztéseit? Nekem ez nem tiszta még.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
41. Terror
2011.01.12. 20:35
Az nVidia semmit nem gondolt, az Intel elkezdte használni a dolgaikat, aztán amikor az nVidia észbe kapott, akkor megegyeztek peren kívül másfél millás kártérítésben. End of story. És ha ez így megy tovább, ARM ide, ARM oda, nekik lőttek, semmilyen helyzeti előnyük nem lesz senkivel szemben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
40. jozsefm Baluc...
2011.01.12. 20:35
a licencekhez való hozzáférés érdekében,
Nem a GPU-t adták ki, hanem a fejlesztéséhez szükséges legalizáciot!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
39. tibaimp
2011.01.12. 20:56
markangabor: "Ha akarna se tudna az Intel betörni a VGA piacra 6 év alatt, olyan szinten, hogy számolni kelljen vele." ez a kijelentésed több helyen is sántít!!

1. a vga piac több int 50%-a az Intelé,
2. az első igp procit az Intel adta ki kb 1,5 éve
3. a most megjelent sandy bridge épített hd3000-es igp moslékká veri játékokban is a 890-es amd chipszetbe épített vga-t, nem beszélve a kódolási/dekódolási teljesítményéről


Szerintem az nvidia csak felismerte, nem érdemes széllel szembe hugyozni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
38. Ragnarr
2011.01.12. 21:10
Ez egy kompromisszum megoldas volt mindket ceg szamara , nVidia hozzajutott par technologiahoz es foleg 1,5 milliard dollarhoz , az intel pedig mostantol tud modern GPUt fejleszteni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
37. gery84
2011.01.12. 21:14
nvidia beleépiti az ARM-be a intel technológiáját és ezzel ő is nyert!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. sniperjoce...
2011.01.12. 21:15
Szerintem az Nvidia le*zarja az Intel-t és az AMD-t. Mert a jövőt tervezi az ARM-es CPU-kal. És ha a mostani hírek igazak akkor 6-7 év múlva az Intel és az AMD is lehuzhatja a rolót a procikkal. De addig még sok minden történhet mire odáig eljutnánk úgyhogy szerintem a jövő bármit hozhat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. tibaimp
2011.01.12. 21:30
"Intel és az AMD is lehuzhatja a rolót a procikkal" nem valószínű, mert az x86-os utasításkészletet nem fogják csak úgy kiütni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. Juliska
2011.01.12. 21:35
tibaimp: Valószínűleg ez a helyzet. De ez nekem nem tetszik. Nincs ellenemre, hogy az Nvidia termékét platformban kapjam meg, és akkor nem lesz VGA, de mi lesz a mostani, régi programokkal? Azok nem futnak az ARM processzoron. Merre mennek a fejlesztők? Két architektúrára fognak tervezni, programozni, tesztelni? Vagy elterjed a .net, ami lassú mint a tök?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. gergopaszt...
2011.01.12. 21:51
Nem hiszem hogy az Intel az Nvidia régebbi licenceivel valami világraszólót tudna alkotni, hiszen ezt már az Nvidia kihasználta és fejlesztésben azóta jelentősen előrelépett, illetve gondolom hogy ez a megállapodás a friss GPU-kra nem vonatkozik. Az Intel jól jár, tud alkotni egy megfelelő integrált hardvert, esetleg még a professzionális kártyájuk fejlesztési alapját is meg tudják teremteni, az Nvidia meg ugye kap egy rakás zsetont, amit meg elverhetnek fejlesztésekre. Mondjuk úgy hogy sikerült az Nvidiának egy jó befektetőt találnia.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. markangabo...
2011.01.12. 22:02
Helyesbitek, a dedikélt VGA piacra gondoltam vagy hogyan is nevezik. Szerintem az NV tesz mindenre, csak ARM-ban meg Teslában látja a világot. Pár év és meglátjuk mire megy. Nagyot bukhatnak, de épp annyit nyerhetnek is vele.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. thedevelop...
2011.01.12. 22:36
Az Nvidia szépen lassan átcsoportosítja az erőforrásait a desktop gpu-król az általános célú ARM + GPU alapú processzorok fejlesztésére. Főleg úgy, hogy ez a piac még teljesen üres, övék lehet az egész ha elég gyorsak.

A Microsoft már demo-zta a következő, ARM-on is futó Windows-t.
Amíg nem készülnek el ARM-ra a fordítóprogramok és az értelmezők, addig gondolom emulálják majd az x86-os környezetet.

Szerintem ami most történik, az benne lesz a jövő történelemkönyveiben, hiszen több évtized után életképes alternatívát kap az (x86 alapú) IBM PC.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. Juliska
2011.01.12. 23:03
Mikrobi: A pénz után mennek. Fontosabb az nekik, mint hogy mi boldogok legyünk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. Juliska
2011.01.12. 23:06
the.developer: Az megoldható? Gondolom igen, de nem lesz túl lassú az x86 környezet emulálása? Esetleg van valami infó róla, hogy a licenszbe beletartozik-e az SSEx és az AVX? Az már úgy nem lenne értelmetlen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. rini
2011.01.12. 23:07
Pedig le mond. Szép lassan kivonul az x86 piacról és átnyergel az ARM és Professzionális piacra. Persze nem egyből teszi ezt de azért kivonul. Lásd, a mostani fejlesztéseinél is nagy ívben hanyagolja a belépő szintet. Mind a régi kártyáit engedte útnak és nem gondolnám, hogy a már a legközelebb is terveznének valamit a 430 alá. Sőt én már abban is kételkedek, hogy ilyen szintű kártyával is fognak jönni a jövőben. Nincs benne számukra már semmi haszon hiszen az integrált megoldások lefölözik ezt a területet. A 450-es szint még egyenlőre biztonságban van de az sem sokáig. Én a magam részéről 2-3 évet adok az ilyen 450 erejű kártyáknak és végük. Az integráltak felfalják őket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. jozsefm
2011.01.12. 23:10
Az asztali gépekbe gyártott játékos VGA-k haszna ,már ma sem számottevő a pénzügyi eredményeiben.Ez a piac a jövöben még tovább fog szükülni.Minek eröltesse a méregdrága fejlesztéseket egy erös versenyhelyzetben ,mikor ezt a pénzt ott is elköltheti, ahol még nincs konkurencia.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. Csaber
2011.01.12. 23:27
Szerintem ezzel az üzlettel az Nvidia nyert elvégre csak 6 évre adta el ebből később is pénz lesz , amikor lejár a szerződés és az Intelnek muszáj lesz megújítani nagy eséllyel ,(pl mint a HT-ért fizetni az AMD-nek)

Mikrobi: nyugodj meg lefog , csak idő kérdése addig amíg ezen a piacon is van megfelelő profitja addig marad , az Nvidia ARM procival meg tud magának saját játszóteret kialakítani , de szerintem sok fog függeni a szoftverkínálattól mert anélkül semmire se mennek ARM procival
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. thedevelop...
2011.01.12. 23:35
Juliska: Én sem tudok többet, mint Ti, nem tudom, hogy jogilag milyen lépések kellenek hozzá, de az x86-os utasításkészletek ARM-on való implementálása nem lehet gond. Most így hirtelen megtaláltam az Intel oldalán az AVx működését leíró szép hosszú pdf-et.
Szerintem annak nincs akadálya, hogy magát az algoritmust egy nem-x86 alapú cpu-n lekoppintsák. Ennek ellenére nem hiszem, hogy ez fog történni, egy Cortex A9-esnek is vannak nagyon hasznos összetett utasításai.
Az emulációval nem lehet túl nagy gond, persze néhány utasítás biztosan lassabban hajtódik majd végre, tekintve az architektúrális különbségeket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. Juliska
2011.01.12. 23:41
Én azon gondolkodok, hogy nem-e történt átrendeződés. Október óta nincs új driver, pedig probléma az van. Az OpenCL kódjaim nem futnak jól a 263.09-en, de csoporttársamnál mennek a 258.96-tal. Máskor mindig volt javítás ezekre a hibákra napokon belül. Most meg egy hónapja csak várok. Remélem nem építették le a driver fejlesztését.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. Juliska
2011.01.12. 23:48
the.developer: Értem. Akkor alapvetően nem rossz üzlet ez. Nem tudom, hogy a Microsoft hogy gondolkodik, de lehet, hogy építenek egy emulátort a Windows 8-ba. Hasznos lenne.
Én arra is gondoltam, hogy ahol ez nem jelent hátrányt, ott át lehet térni valamilyen scriptnyelvre. Ott a program nem lefordított kódból áll, és a fordítás valós időben történik. Ha a fejlesztések ilyen irányba mennek, akkor azt gondolom, hogy az Nvidia inkább elveszít egy csatát, hogy megnyerjenek egy háborút. Okosan gondolkodnak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. kivagyoken
2011.01.13. 00:05
És mi lenne ha a későbbiekben az Nvidia egyesülne az intellel?
Az ATI-ról sem gondoltuk volna hogy egyszer eladja magát.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. Gatee
2011.01.13. 01:38
Szerintem nekünk ez csak jó, ahelyett, hogy egymással rivalizálnak ócska szabadalmi terveken, összedobják amilyük van ezzel elősegítve a gyorsabb fejlődést.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. rini
2011.01.13. 02:27
Ezt mondjuk nem értem miért gondolod, mivel ez egyértelműen tudott tény, hogy az nV kihúzódik szépen, lassan a piacról. Nem mondtam volna ezt ha először is rendelkezett volna x86 licencel, akkor nem hinném, hogy kivonulna. De nincs neki és most már nem is akarja megszerezni. Ebben a szerződésben végleg le is mondott róla. Mivel nem tud komplett platformot kínálni így a versenye a többiekhez képest egyértelműen hátrányosan érinti. Az Intel elintézte azt, hogy kénytelen legyen leállítani a chipset bizniszét, most pedig arra hajt, hogy a grafikus kártya Optimus részét is lerendezze. Ezek után egyértelmű, hogy hülye lenne maradni ebben a szegmensben és olyan irányba mozdul ahol ők lehetnek az istenek. Lásd a professzionális piacokat illetve az ARM által létrehozott lehetőségeket. A játék bizniszt ahol pedig egyre kevesebb folyik be a kasszába otthagyja az AMD és Intel páros harcterének. Azt nem gondolom, hogy itt nincs elég bevétel, de nem annyi amely ennyi nagy céget eltudna rendesen tartani. Ráadásul ezt a piacot egyre jobban sújtja a konzolok egyre nagyobb terjedése amely szintén lenyeli a bevétel egy részét. Tehát bőven van oka az nV-nek elhagyni ezt a piacot, amely biztos eltart még egy darabig de egyre jobban hátrahúzódva.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. jozsefm
2011.01.13. 11:13
Mikrobi! ,most nem akarok ilyen staisztikákat keresni és lehet nincs is,mivel a teljes mezőnyből az a rész amit MI erős VGA-nak tartunk szinte százalékosan kimutathatatlan részarányt képvisel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Joachim21 Terro...
2011.01.13. 11:27
Ennek ellentmondani látszik, hogy odakint a számtech oldalak arról beszélnek, hogy az AMD Dick Meyerét is azért mondatták le, mert az eddigi intel-amd helyett a jövő az Nv-intel párharcról fog szólni, csak most már platform szinten (ARM-X86).

Ugyanezt a keresztlicence megállapodást az AMD is megkötötte az intellel, csak ott az amd a pénzen kívül még megkapta a jogot h kiszervezze a gyárait, de ugyanúgy az összes ATI szabadalom használatio joga átkerült az intelhez. Mivel az ATi és az NV is össze vissza keresztlicencel mindent, ezért gondolom hogy elkerülhetetlen volt a megállapodás Nv-vel is. Egyébként is vesszenek a zárt licence-ek, korlátozzák a jogot 10 évre, utána mindenki szabadon használhassa!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Balucsek
2011.01.13. 11:42
Az a baj hogy az NV-nek az AMD és Intel mellet x86 licensz nélkül tényleg nincs esélye főleg hogy kezdődik az APU korszak. Ha jól emléxem egy tanulmány azt állította 2015-re már csak a videovezérlő piac alig 10%-teheti majd ki a diszkrét VGA. És ott is versenyeznie kéne az AMD-vel. Viszont ha ő meg épít az ARM-ok köré egy ütős APU egységet akkor még az is lehet hogy lemossa mind2 konkurenciát elég csak arra gondolni hogy majdnem minden mobilegység rengeteg szórakoztató elektronikai gép és már a netbookok is kezdenek erre épülni. Szerintem az sem teljesen kizárt hogy a mobil szegmens túlnyomó részét átvegye az ARM alapú megoldások az x86 hoz mért alacsony fogyasztás miatt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Juliska
2011.01.13. 11:54
Mikrobi: A DX11-es GeForce sorozat semmilyen üzleti sikert nem tud felmutatni. A Radeonok még mindig 90%-os részesedéssel fedik le a DX11 piacát. Semmilyen üzleti siker sincs. Ami még rosszabb, hogy az Nvidia két gyártót is vesztett 2010-ben, és rákényszerültek, hogy saját márkanév alatt hozzanak ki GeForceot. 2011-ben azzal néznek szembe, hogy a Sandy Bridge eltiporja az olcsó VGA-kat, amik kiteszik a VGA piac 60%-át. A valóban jövedelmező notebook piacon még nagyobb lehet a visszaesés.
Az Nvidia szerintem mérlegelte az egészet. Van egy óriási növekedési potenciállal rendelkező piacuk, és egy elértéktelenedő piacuk. Bármennyire is rossz nekünk a döntés, de az Nvidia a növekvő piacot fogja választani.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Joachim21 Baluc...
2011.01.13. 12:10
Ezt sajnos elnézted, Win8 ARM támogatással, android, Apple saját oprendszere, mind ARM architectúrát támogat. Denver pedig kifejezetten a nagyteljesítményű rendszereket célozza. Aki itt veszít majd, az az AMD, ha nem talál valahol sok pénzt gyorsan.

A denver maga is egy APU, tehát nem értem mi a gond vele, főleg h szoftveresen sokkal erősebb háttere lesz mint magának az X86-nak, ahol a windows mellett elhanyagolható a támogatottság.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Joachim21 Julis...
2011.01.13. 12:12
Ott lesz a denver mellett a Geforce mindenhol. Maximum máshogyan fogják hívni, ahogy az energia is, a Geforce is csak átalakul, de ez sem biztos. Egyébként ha Teslaként élne tovább, még jobb is lenne, annak ugyanis a szoftveres támogatása sokkal kifinomultabb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. berner
2011.01.13. 12:30
Hogy mi értelme van ennek a szerződésnek?

Ahogy Tibaimp is megjegyezte, rájött az nvidia, hogy a nyertes oldal mellé kell állnia ha a piacon akar bármivel is maradni. Aki a kékek mellé áll marad a piacon, aki meg széllel szemben brunyál hugyos lesz. Hugyos ugyebár meg a kutyának sem kell.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. rini
2011.01.13. 13:22
Na meg jó lenne tudni azt amit az apró betűs részben leírtak, de velünk nem osztották meg. Gondolom ezek a részek is megérnének egy misét.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Juliska
2011.01.13. 13:38
Joachim21: Nekem nincs pénzem 2000 dolláros Quadrora vagy Teslára.
Az sem tetszik, amit a gyártók csinálnak. Tudom, hogy önző liba vagyok és nem gondolok a tömeg igényeire, de irritál, ha egy gépbe lehetetlen VGA-t tenni. A hírekben bemutatott új termékek többsége ilyen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. polarx
2011.01.13. 13:55
Az a másfél milliártd már elég sok pénz az ARM fejlesztésére, tökéletesítésére. Mondhatjuk hogy kaptak kölcsönt fejlesztésre amit az intelen mégjobban szét csapkodhatnak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Joachim21 Julis...
2011.01.13. 13:59
Inkább csak kötekedő vagy, esetleg ostoba és ezt most nem a rosszindulat mondatja velem, hanem amit írsz. Nyilván teljesítményarányos lesz az árazás, ahogy most is. Nem az Nv kezdte saját magát kiszorítani a PC piacról, hanem ha jól tudom az AMD "fuzionált egy víziót", amit többé kevésbé az intellel együtt szépen meg is valósítottak. Ezek után persze h saját platformot kénytelen csinálni az Nv, ami ráadásul a mobilpiac erősödésével meg is fogja enni az X86-ot pár éven belül. Adtak volna neki licence-t.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Juliska
2011.01.13. 21:08
Joachim21: Én azt nem értem, hogy ennek mi köze a VGA piachoz. Értem, hogy az Nvidia kényszerűen döntött. Nem is szeretem ezért az Intelt, mert ők nem adtak licencet nekik. Én ebben az egész egyezményben azt nem értem, hogy a DMI licencet az Nvidia miért nem harcolta ki. Minden aktuális gondjukra megoldást jelentene. Ha tudnak lapkát készíteni a Sandy Bridgehez, akkor az egy platform. Nem kellene feladni az x86-os gépek között a harcot, mert az Nvidiától is vehetnék a gyártók a lapkakészletet. Ehhez képest nincs meg a licenc.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Juliska
2011.01.13. 21:10
Mikrobi: A Mercury 2010q3 kutatása számolt be róla. Hirtelen ezt a linket találtam. [LINK]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. gery84 Julis...
2011.01.13. 21:12
Nem jó a link de én is kiváncsi vagyok rá!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Joachim21 Julis...
2011.01.13. 21:51
Mire jelentene megoldást? Miért vennél Nv chipsetes alaplapot, ha minden vezérlő a CPU-ban van már? Az nem platform, abban idegen CPU dolgozik kegyébként is. Az Nv is akart saját platformot, de nem engedték hogy X86-os legyen. VGA-nak ehhez annyi köze, hogy az IGP-k erősödése értelmetlenné teszi a legjövedelmezőbb kategória, a belépőszint készítését az Nv-nek. Diszkrét kártyákon nem lehet állítólag eleget keresni, szóval a kör bezárul, Nv ezért is terjeszkedik a professzionális felhasználást megcélozva a GPU-ival. Tehát miután kizárták őket az X86-os piacról, Nv most az ARM-re támaszkodva megteremti a saját IBM-PC helyettesítőjét. Azzal az előnnyel, hogy mire megjelenik a Denver APU(!), addigra 3 kiforrott OS lesz rá.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. jozsefm
2011.01.13. 21:57
Az ö szempontjukból romlottak:DirectX 10/11 & Vista/Win7 details
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Juliska
2011.01.14. 09:03
Joachim21: Rendben van, hogy Intel procit kell venni, de nem kellene hozzá Intel vezérlő. Máskor is volt Nvidia chipset. Szerintem egy csomó ember érintett abban, hogy nem az Intel gagyi szolgáltatásait kapja, én biztosan. Az Nvidiának is jó lenne, szerintem a diszkrét kártyákkal nehéz úgy megtartani a piacot, hogy egyre kevesebb számítógépben adnak lehetőséget egy ilyen beépítésére. Az All-in-one PC-k lesznek a slágerek a desktoppon. A többségükben nincs csak IGP, és a konfigurációhoz sem rendelhető GPU. Ha az Nvidiának lenne chipsetje, akkor az IGP lehetne Nvidia is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Juliska
2011.01.14. 09:03
Mikrobi: Ez a legfrissebb jelentés. Várni kell pár hetet az újra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. thedevelop...
2011.01.14. 11:12
Az IGP-s ötlettel csak annyi a probléma, hogy az Intel egy ideje már a CPU-ba integrálja a grafikus magot. Nem tartom valószínűnek, hogy egy Intel processzorban nVidia IGP legyen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!