iPon Hírek

Intel platformok GPGPU támogatással

Dátum | 2009. 12. 08.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az Intel illetékesei nemrégiben egy meglehetősen érdekes kijelentést tettek, amelynek értelmében most úgy néz ki, hogy a vállalat hamarosan megjelenő, integrált videó vezérlővel ellátott processzorai GPGPU támogatást is magukban fognak hordozni, amelynek segítségével a GPU shadereit általános számítási feladatokra, például videó kódolására is be lehet majd fogni.

Ez a lépés összességében nem tűnik túl jelentősnek, ha azt nézzük, hogy az AMD és az Nvidia már nagyon régóta kínálnak termékeik esetében ehhez hasonló szolgáltatást, ám a piac számára a lépés mégis fontos, ugyanis segíti a technológia terjedését ha minden gép képes rá. A hírek szerint az új tulajdonság, azaz a GPU alapú videó kódolás eleinte nem lesz elérhető az új processzoroknál, a gyártó majd csak a későbbiekben, egy driver frissítés keretein belül fogja engedélyezni az új fícsört (ez sajnos rossz szokása az Intelnek, a szoftveres csapat sokszor le van maradva).

Az Intel lépése mindenképpen fontos momentum a GPGPU szegmensben, ugyanis a technológia egyre elterjedtebb és egyre jobban kiaknázzák a különböző alkalmazások, igaz, még mindig van hova fejlődnie, mint minden "újdonságnak". Az immáron GPGPU támogatással is felvértezett Clarkdale processzorok egyébként kétmagos asztali egységek lesznek, amelyek esetében egy tokozáson belül kap helyet a két darab 32 nm-es csíkszélességgel készülő processzormag, valamint a 45 nm-es gyártástechnológiára épülő integrált videó vezérlő, és az egyéb logikai áramkörök (memóriavezérlő, PCI-Express vezérlő). A termékek kétcsatornás DDR3-as memóriavezérlőt tartalmazna majd és a Westmere architektúrára fognak épülni. A termékek mobil megfelelői az Arrandale nevet kapják.

A Clarkdale és Arrandale processzorok várhatóan egy időben, azaz 2010. január 7-én, a CES alkalmával indulhatnak hódító útjukra a P57-es és H57-es alaplapokkal együtt.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. pjszilard
2009.12.08. 12:55
Vegre lesz ertelme az egyebkent normalis video feladatokra lassu integralt videovezerlojuknek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Ludi
2009.12.08. 13:16
És ez OpenCL-t, Compute Shadert, vagy egy saját GPGPU technológiát fog támogatni?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Joachim21
2009.12.08. 13:20
Open CL, és Havoc.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. pjszilard
2009.12.08. 13:43
Vegre lesz ertelme az egyebkent normalis video feladatokra lassu integralt videovezerlojuknek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. pjszilard
2009.12.08. 13:46
Frissitettem az oldalt es meg egyszer elkuldte a hozzaszolast. Miert nem mukodik a felso cim linkkent a cikkre ???
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!