iPon Hírek

Intel: processzor upgrade szoftveresen, kóddal

Dátum | 2011. 08. 16.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Pár hete egy érdekes információ szivárgott ki, amely azt állította, ahogy a Pentium G6591-es processzor esetében lehetőség van némi szoftveres tuningra: egy Upgrade kártya megvásárlásával gyorsítható a processzor, azaz engedélyezhető az 1 MB-nyi harmadszintű gyorsítótár és a kikapcsolt Hyper-Threading technológia is. Mindez 50 dollárba került.

Most újabb hírek érkeztek a témakörben, amelyek már arról adnak hírt, hogy a gyártó további három, Sandy Bridge architektúra köré épülő processzor esetében is elérhetővé tette a szoftver alapú bővítés lehetőségét. Az asztali processzorok közül a Core i3-2102-es és a Pentium G622-es modellek esetében van lehetőség szoftveres gyorsításra, így az Upgrade kártya megvásárlása után a termékekből rendre Core i3-2153-as és Pentium G693-es processzor varázsolható. A noteszgépek szegmensében a Core i3-2312M  processzor esetében él az említett lehetőség: ezt a modellt Core i3-2193M processzorrá varázsolhatjuk. Utóbbi processzornál a magórajel emelésével és a letiltott gyorsítótár engedélyezésével juthatunk nagyobb teljesítményhez, a két asztali modellnél viszont csak a processzor magórajelét emeli meg a frissítés.

Core i3-2193MCore i3-2153Pentium G693Az Intel belsős tesztjei alapján - amelyeknek az eredményei a fenti képeken is láthatóak - a három processzornál nagyjából 10% és 23% közötti teljesítménynövekedéshez lehet jutni a szoftveres frissítés alkalmazásával, azaz ez a módszer végül is elég látványos eredményt kínál. A gyártó azt sajnos nem árulta el, hogy az egyes processzorok esetében mennyibe kerül majd az az Upgrade kártya, amelyen a letiltott lehetőségek aktiválására szolgáló PIN kód lapul. Az Engadget és az AnandTech szerint ismét a szokásos 50 dolláros árat kell majd kifizetni, mint a korábbi, fentebb már említett esetben. Az már biztos, hogy a processzor gyorsításra csak Windows 7 operációs rendszer esetében van mód és csak meghatározott rendszereknél lehet élni a szoftveres "tuning" adta lehetőséggel.


Sokan felháborodnak rajta, hogy az Intel letiltott képességekkel árul néhány processzort, de ez a gyakorlat már nagyon-nagyon régóta érvényben van, így kár rajta meglepődni. Amennyiben az Upgrade kártya ára versenyképes, úgy a felhasználó még örülhet is neki, hogy van ilyen processzor gyorsítási lehetőség, ami főleg noteszgépek esetében bír komolyabb jelentőséggel, bár kérdéses, hogy az adott gép hűtőrendszerének tetszeni fog-e a plusz teljesítmény.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

47. ThePoweR
2011.08.16. 08:29
Zsír!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
46. PCG
2011.08.16. 08:40
valószínű...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
45. kean
2011.08.16. 08:59
A probléma nem azzal van, hogy letiltott dolgokkal árulják, hiszen az AMD is ezt csinálja, viszont az Intel a működő dolgot tiltja le és pénzért árulja az unlockolót, míg az AMD azért tiltja le, mert a mag mondjuk nem tudta teljesíteni a szintet (mondjuk az alapfrekit tudja hozni, de a tuningba már 1%ra se képes)ráadásul ingyen és bérmentve lehet unlockolni, SŐT az AMD maga ad ki programot amivel be lehet kapcsolni ingyen és bérmentve...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
44. Rönk-Fakli
2011.08.16. 09:03
én azt várom mikor jelennek meg a "The Pirate Bay"-en a keygenek
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
43. Humbuk
2011.08.16. 09:09
Kean ez nem teljesen így van. Mert hiába árul az amd mondjuk 4 magos procit ha mindenki a 3 magosat akarja megvenni. Szerinted mi történik akkor, amikor már nem tudnak több gyári "selejtet" szerezni??
Elmondom akkor: kérlek szépen elkezdik letiltani a 4 magos teljesen jól működő procikat 3 magossá és azt árulják. Ugyan ez vonatkozik a videókártyákra is és a HDD-kre is. A vga-knál annyiban másabb, hogy ott már sok esetben hardveres tiltás van amit szoftveres frissítéssel nem lehet feloldani.

Természetesen annyiban egyetértek veled, hogy gerinctelen dolog ezt "upgrade kit"-nek árulni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
42. absolom
2011.08.16. 09:14
kean: látom te is inteles procit vennél, csak nem futja rá. Minek kell már itt is kezdeni az amd vs intel háborút? Ez egy Inteles hír, tehát mi a francot keres itt akkor az Amd?

Az Amd és az Intel is kapitalista cég kár itt fényezni akármelyiket is. Mindkettőnek voltak, vannak sőt lesznek hasonló húzásai.

Én személy szerint nagyon örülök ennek a hírnek, mert így jelentős tuningot lehet elérni ezeknél az alacsonyabb szegmensű prociknál.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
41. atti2010
2011.08.16. 09:17
[b]ocsabi [i]Ezzel az intel csak azt sugallja, h mekkora über atom állat stabil procikat forgalamz, mert még 23% os teljesitménynövekedés is a határon belül van az összes procinál.Megint mondtál egy baromságot, az Intel ezeket először lebutította 23%-ot és most az együgyű Intel fanoknak pénzért megengedi hogy visszabutítsák.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
40. noPublicFG
2011.08.16. 09:23
Ez mekkora FAKE! Olyan mintha a kávéautomatából kotont akarnál vásárolni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
39. Tuzvihar
2011.08.16. 09:25
Oh gyerek, amit nem hardveresen tilanak le, azt elöbb-utobb feltöri valaki és utána már tök ingyen lesz.
Ahogy látom egy pin-code kell csak, ez meg gyerekjáték lesz.(Legalább is gondolom.)
Max egy Uborkasoftos DRM félét beraknak mellé és csak akkor van teljesítménynövekedés, ha folyamatos internetkapcsolat áll fenn. Ha már 1$ al többet keresshessenek, azt az intel tuti beválalja. Az AMD enyivel is felhasználóbarátabb, hogy náluk az unlock legalább ingyen van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
38. kean
2011.08.16. 09:26
Inteles topic, azt hittem IT fórum Telik Intelre, de nem szeretem a filozófiájukat... fizess mindenért...

Az AMD legalább nem olyan lehúzós árakat alkalmaz.. Mégha egy működő 4. magot is tilt le, attól még nem kér érte pénzt, ha unlockolni szeretnéd...

Az AMDt se szeretem, mert mind a kettő multi, de ettől még választani kell...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
37. atti2010
2011.08.16. 09:56
ocsabi Miért ha én lebutítok egy terméket aztán pénzért visszaokosítom szerinted azt jelenti hogy hű de űber tuningolható?, beszarok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. prohlep
2011.08.16. 10:05
"Humbuk: ,,kean: látom te is inteles procit vennél, csak nem futja rá.'' "

Ugy erzem, csak mitosz, hogy az emberek anyagi okok miatt nem vesznek intel procit.

Mert ugyan valoban rosszabb az Intel szolgaltatas/vetelar teljesitmenye, de nem annyival, hogy ez anyagi alapon tartson vissza embereket, ha jonak latnak megvasarolni.

AMD-s emberektol sosem hallom, hogy sirnanak azon hogy nincs penzuk Intel-re es igy kenytelenek az olcsobb AMD-vel beerni.

Sokkal inkabb ELEGEDETTSEGET hallok az AMD-s emberektol.

"Az AMD legalább nem olyan lehúzós árakat alkalmaz ... Az AMDt se szeretem, mert mind a kettő multi, de ettől még választani kell ..."

Ebben sok az igazsag, ... beleertve, amikor kapitalista partok kozul valaszt az orszag negy evente.

Helyettunk nagykereskedelmi alkukkal es megvesztegetesekkel eldontottek, hogy peldaul egy idoben sok helyen nem is kinaltak eladasra AMD procikkal szerelt gepeket, mintha az AMD nem is letezne, mintha nem lenne ra HOZZAERTO vevo.

Tortenelemben is, tudtok nekem mondani egyetlen olyan nepszavazast vagy orszagos valasztast 1900 es 2011 kozott, ahol megkerdeztek volna az orszag teljes lakossagat, hogy kapitalizmust akar-e vagy valami mast?

Ilyen a tortenelem: eszi nem eszi, tomegevel kapja a nagyerdemu jo nep a MicroSoft es Intel termekeket, ... es a hozza valo filozofiat, ami ezen termekek felsobbrenduseget es hasznossagat hirdeti. Szabadszoftvereseket es linuxosokat pedig szelsosegeseknek allitjak be.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. lajthabala...
2011.08.16. 10:21
A processzorok árazását a fogyasztó dönti el, annyiba kerül a processzor, amennyit ad érte. Drágábban még sosem sikerült processzort eladni.

Hogy a 100%-os teljesítmény ára 150$ (csak egy hasraütött összeg), vagy a 123%-os teljesítményé, azt a fogyasztók fogják eldönteni. Ahogyan azt is, hogy a 23%-os teljesítmény-növekedés megér-e 50$-t.

Egy év múlva már a 123%-is kevés lesz, és upgrade-csomaggal együtt sem fog elmenni a processzor 100$-ért sem.

A hatalom a fogyasztónál van, még senki sem halt éhen azért, mert nem a legújabb generációs processzor volt a PC-jében. Ha nem tetszik, nem veszed meg, és ha máshol sem talál az Intel balekot oda fogja adni olcsóbban is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. carraroxt
2011.08.16. 10:22
Ebben nem az az undorító, hogy jaj, letiltották. Hanem, hogy pénzért árulják a feloldás lehetőségét. Aki processzort vesz, az Hardvert azaz terméket akar venni, így mégis szolgáltatásként adják el neki. Felvetődik, mi lesz a következő lépés? Havi/évi díjas proci? Megvásárlod aztán aktiválgasd ha használni is akarod... Mert kb. ez lesz, ha elmossák a termék és a szolgáltatás közti határvonalat (szolgáltatást nyújtani mindig jövedelmezőbb egy vállalat számára, mint terméket forgalmazni (kvázi egyszer kiépített infrastruktúrával többszörösen húzzák le a fogyasztót, olyan áron amilyenen csak tetszik nekik)).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. prohlep
2011.08.16. 10:38
Intel hirben harom erdekesseg van.

EGYIK: hogy nagyon regi technologiai lehetosegrol van szo. Mar nagyon regota latom a Linux kernel forraskodjaban (remelem Windows-fanok is latjak a Windows forraskodjaban, hahaha), hogy a prociknak mikrokodot lehet letolteni, a procik frissithetok, szinte pont ugy, ahogy egy alaplap a BIOS-a altal (e hasonlat nem pontos).

"25 Dec 2002 – To resolve a microcode update error, contact the ..." ... direkt rakerestem az interneten, nehogy csak az emlekezetem csaljon, de ime a masodik talalat is mar 9 eves!

1964-es IBM System/360 procija mar microcode rendszeru volt!, DE A LEGDRAGABB VALTOZATOK NEM MICROCODE RENDSZERUEK VOLTAK, MERT A MICROCODE MINDIG LASSABB A DIREKT RENDSZERNEL, CSAK EZ UTOBBIT SOKKAL NEHEZEBB MEGTERVEZNI.

70-es evekbenli VAX-ok eseten is hasonlo volt a helyzet. Tehat a microcode es a proci utolagos atprogramozhatosaga egy nagyon regi dolog.

MASIK: hogy proci frissitesnek nagyon banalisan egyszeru valtozata az, amikor egy igen/nem szintu tiltast feloldanak, vagy egy parameter [a,b] intervallumra szoritasanal az intervallum hatarait megnovelik. Ilyen banalis dologrol van most szo.

Sokkal nagyobb poen lenne, ha olyan valtoztatasakat arulnanak, amelyek olyasmit igernenek, hogy a proci egyik idoigenyesebb muveletet lecsereli egy olyan gyors muveletre, amely viszont memoria igenyes: azaz a felhasznalo eldontheti, hogy a proci cache rovasara gyorsabb legyen a procija.

Mert hogy vannak ilyenek. A legtobb algoritmikus kerdesnel terfogat jellegu korlatba utkozik az aktualis tudasunk: nagyon elnagyolva, olyasmira kell gondolni, mintha (ido igeny) * (memoria igeny) * (valami tovabbi eroforras igeny) alulrol korlatos.

Minden algoritmus, minden proci egy kompromisszumot tartalmaz a sok lehetseges masik kompromisszum helyett. Nagy loves lenne, ha frissitessel egy proci atallithato lenne egy masik kompromisszumra.

HARMADIK: penzt kernek valamiert, ami fizikalisan mar a kezunkben van, de jogilag meg nem. ILYEN A JOGALLAMISAGRA TAMASZKODO PIACGAZDASAG. Ha nem lehetne erte penzt kerni, mert mondjuk nem lehetne jogilag kieroszakolni az informacio terjedesenek lefekezeset, akkor nem kernenek erte penzt.

Figyeljetek meg, a jogot mindig eladjak valahogy a jo nepnek, de igazan erdemi hasznot, sok sok anyagi bevetelt a toke tulajdonosoknak terem a jog. Es ilyenkor mindig jelen van a jogi tiltas es jogdij.

Jog legfontosabb piaci kovetkezmenye, hogy penzt facsar ki abbol a lehetosegbol, ami a jog tiltasa, a jog segedkezese nelkul amugy MINDENKI lehetosege lenne.

Felhaborodo kommenteket olvasva az az erzesem, hogy a felhaborodasok melyen ez van.

Ugye ismerjuk a jog azon keszseges segedkezeset is, ahogy egy masolat keszitesere alkalmas eszkoz vasarlojat fuggetlenul attol megsarcoljak anyagilag, hogy keszit-e majd illegalis masolatot akarmirol is.

Lattatok olyan pert, amiben a jogaszok vesztettek? Azok mindig nyernek, mert a perkoltseg es jogi tanacsadas megfoghatatlan, misztikus dija valahonnet mindig bejon.

Lattatok olyan vilagvalasagot, amibol a gazdagok szegenyebben jottek ki? Ugye olvassatok a hireket, hogy az extrem felso kategoriaban NEM allt le az ingatlan piac. Arra mindig van kereslet. Mert mig te osszecsinalod magadat az anyagi kotelezettsegeid teljesitese kozben, addig a te erofeszitesed a leggazdagabbaknak kellemes luxus eletet biztosit.

Jogrend husegesen kiszolgalja ezeket a folyamatokat.

Szerintem a mostani hirrel kapcsolatban is tobbekben a jogi jelleg kelt visszatetszest.

Valami van, jogilag nem hasznalhatom a jogtalanul hozzam juto informaciot, de ha megfizetem a frissites arat, akkor mar jogszeru a frissites a procimban.

Erezzuk, hogy a "nem szeretem" dolgok korul gyakorta ott van vegrahajtoi seged jelleggel a jog, a jogallamisag.

Most ez a proci frissites tunik tobbek szamara "nem szeretem" dolognak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. prohlep
2011.08.16. 10:41
"Felvetődik, mi lesz a következő lépés? Havi/évi díjas proci?"

Zsenialis vagy!

Havonta jon a viz-oras, villany-oras, gaz-oras, ... es a PROCESSZOR-oras, aki leolvassa az elmult havi processzor-fogyasztasodat!

Kapsz a szolgaltatotol egy gepet, benne a 32-magos proci. Ha van penzed es fontos, akkor hasznalod mind a 32 magot. Ha nincs penzed vagy nem fontos vagy takarekoskodni akarsz, akkor 1-2-3 magot hasznalsz. Aztan a processzor-ora szerint fizetsz a honap vegen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. Rönk-Fakli
2011.08.16. 10:43
Gondolkodjatok egy kicsit, nagyon sokan új gépet raknak össze, mert eljött az ideje a váltásnak, 775-ről 1155-re, akkor alaplapot és ramot is kell váltani, akinek kevés pénze megfontolja, hogy vesz egy olcsóbb procit, amit később "felokosít", ahogy számolgattam 1 procit kihagyhat (2,3 2,6 2,8Ghz) új árban 2,3 - 2,8 között legalább akkora az árkülönbözet mint az upgrade, pár hónap mulva mikor lesz kis pénze megveszi a "szoftvert" és már is van 2,8-as procija.. nem kell kivenni, meghirdetni, eladni és venni 2,8-as procit.. olvassatok aprót, sokan cserélnék kicsit erősebbre a procijukat mert összejött annyi pénze, a másik, ha már megvetted és használtad, eleve nem kapod vissza u.azt a pénzt, tehát még többet fizetsz mint a szoftverért..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. prohlep
2011.08.16. 10:59
"bár kérdéses, hogy az adott gép hűtőrendszerének tetszeni fog-e a plusz teljesítmény."

Vak voltam, nem vettem eszre a lenyegi problemat.

Ha ugyanazon steppingben veszek 2.8-as vagy 3.2-es procit, akkor a TDP azonos.

Ha el kezdik huzni a 2.8-ast 3.2-re, akkor NAGYOBB lesz a TDP.

Egy ideje azt latom, hogy egy steppingen belul a LEGGYORSABB szokott lenni az, amely alapjaraton a legtakarekosabb. A lassabbak pedig annyit fogyasztanak a SAJAT csucssebessegukon, azaz alacsonyabb sebesseg mellett, mint a leggyorsabb a maga gyorsabb csucssebessegen.

Procik mint tudjuk egyre kevesbe egyformak, mert az erosen csokkeno csikszelesseg miatt egyre tobb helyen okoz erdemi mukodesbeli elterest az a nehany tucat atomnyi elteres, ami ket azonosan legyartott proci kozott statisztikus szuksegszeruseg okan "biztosan" van.

Procik valogatasa tehat egyre ertelmesebb, egyre szuksegszerubb tevekenyseg.

Egy 3.2-es helyett "csak" 2.8-as proci azt jelenti, hogy tobb helyen van olyan kapu, amelynel a rajzolat nehany tucat atomnyi elterese miatt nem birja jol a magasabb frekit, rossz donteseket hoz neha. Legalabbis a szokvanyos feszultsegen. De ha belehuznank picit a feszultsegbe, akkor talan megis jo a dontes. Igy ez szokvanyos 3.2-esnek nem jo. De jo szokvanyos 2.8-asnak. De ha valaki akar vele bibelodni, es nem banja az extra fogyasztast, akkor frissitessel hasznalhatja egy picit tobbet fogyaszto 3.2-esnek is.

Nyilvan vannak freki korlatozassal vagy feszultseg emelessel nem kompenzalhato rajzolati hibak is, azokat kidobjak, vagy ha csak egy teruletre korlatozodik a hiba furt, akkor az adott magot letiltjak, vagy az adott szintu cache memoriat letiltjak.

Nekem tobbszor volt olyan erzesem a gyari adatlapokat nezegetve, hogy peldaul egyes Athlonok valojaban L3 cache letiltott Phenomok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. atti2010
2011.08.16. 10:59
ocsabi Te írtál 23% teljesítménynövekedést.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. Rönk-Fakli
2011.08.16. 11:01
prohelp:
Sokkal nagyobb poen lenne, ha olyan valtoztatasakat arulnanak, amelyek olyasmit igernenek, hogy a proci egyik idoigenyesebb muveletet lecsereli egy olyan gyors muveletre, amely viszont memoria igenyes: azaz a felhasznalo eldontheti, hogy a proci cache rovasara gyorsabb legyen a procija.
Na igen, de ezek a procik általános használatra vannak tervezve, játék media szerkesztés stb., minden program más számítást, memóriát igényel, tehát van egy kompromisszum, ha átállítod, lehet, hogy egyes szoftverek "hasítani" fognak míg mások olyan lassú lesz mint állat, ez a "specializálódás" pl. katonai rendszerekbe jó ahol csak 1 szoftver fut és slussz.. vagy telekommunikációs műholdak.. itt 8-10 gigás (vagy még több) sebességről beszélünk, de ez a hétköznapokban használhatatlan..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. Rönk-Fakli
2011.08.16. 11:24
ocsabi: az, hogy melyiket lehet jobban húzni, változó.. volt amikor az AMD-t lehetett húzni mint a "disznó" és az intel procikat 1 hz-t sem mert nem engedte, de kár ezen vitázni mert mindkét gyártó más utakon jár, vannak azonos utasitáskészlete a procikban de vannak teljesen mások, ez is behatárolja az adott proci tuningolását...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. _DiEGO_
2011.08.16. 11:25
Semmi extra nagy hír nincs itt , mint egy kis tuning lehetőség adott , aki élni akar vele nem kötelező , de ha kell , akkor az 50$ -ba fog fájni - ennyi
Akinek illen procija van élhet az áldott, vagy szidott lehetőséggel ... nem szégyen kopírozni , de megtehették volna ezt nagyvonalúan is a vásárlóik felé és ezzel egy kis pozitívabb megnyilvánulást kapnak világszerte , de nem kell kell nekik a jó pont .

Humbuk - 2011-08-16 09:09:58

Anno magam is egy Ph II X3 720BE -t vettem , 3*2800MHz , de egy jó kis vasban X4 és mind a négy mag megyen 3400GHz-en , csak nem szükséges , eddig nem használta semmi ... Elég a 4*3GHz - eddig mindenre ...
Más által sikeresen használt trükközést sosem szégyen alkalmazni , de ezért 50$-t elkérni már szemtelen pofátlanságnak tartjuk. Következő 50$-ért vajon mit kapnak pluszba iNTEL user ?

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. pjszilard
2011.08.16. 13:08
1. Ez csak reszlet kerdes. Fontosabb lenne, kijonniuk egy foglalattal, amit nem piszkalnak 5-10 evig es visszafele kompatibilis lenne a processzorokhoz az osszes uj chipszet (az uj pci 5-os usb 6-os, sata 8-as... alaplapodba betehetned a p4-et). Nem kene vadaszni alaplapot a cpu hoz, ha bele lehet tenni a foglalatba, akkor mukodne.
2 Az elso intelas integralt videokartya piacradobasanal kellett volna az utcan tuntetni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. Svidi
2011.08.16. 13:13
Na ez már tényleg felháborító. Bolondítják itt a szegény felhasználókat, holott ezt ugyanúgy meg lehet lépni biosból INGYEN ha azonos steppingről beszélünk. (leszámítva a gyorsítótárat)
zsintel...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. pjszilard
2011.08.16. 13:18
Kiegeszites: a felreertesek elkerulese miatt lehetne az alaplapon es a cpun egy szam, pl.: ha az alaplapod 5-os akkor az 1 2 3 4 5-os cpuk hoz jo, de az ujjabb 6os es a folottiekhez nem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. pjszilard
2011.08.16. 13:23
2 kiegeszites: mindig is Intelem volt, de a processzor alaplap inkompatibilitasi gondok es az integralt videojuk miatt lesz a kovetkezo gepem nagy valoszinuseggel AMD.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. atti2010
2011.08.16. 13:26
Mikrobi A termék aktiválása Atomról I3 Sandyra=100$ 1 nap
600$ havi előfizetés, elfogyott a guba hiába hívod át a szomszédot hogy megmutasd SuperPi -ben menyit nyom a cucc mert már 2 napja Atomra degradálta Intel bácsi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. ThePoweR
2011.08.16. 14:58
Hiába szidod. Az Intel csinálja jól. Ha megteheti hát megteszi...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. Zabalint
2011.08.16. 15:41
Ha nem lenne ez az üzleti érdekük a gyártóknak, akkor gyakorlatilag csak 1-2 procija lenne az Intelnek és az AMD-nek is, amelyeket szabadon állíthatnánk a fogyasztás-teljesítmény tengelyen, ahogy csak szeretnénk. Egyébként a kapitalizmus logikája miatt az élet minden területén ez megy, pl. az autók motorját is butítják egy ideje. Meg pl. ha az Audi, Mercedes vagy a BMW egyik modellje túl sikeres, akkor azonnal csökkentik a gyártást, és emelik az árat, nehogy népautóvá váljon a márka.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Humbuk
2011.08.16. 17:39
Prohlep 17# Én mást mondtam Kean-nek elcsúsztál egy commentel de sebaj nincs harag


ThePoweR-nek van igaza. A piac kereslet-kínálaton alapul és ha akad kereslet, akkor lesz kínálat is. A gonosz / / Intel mgint megcsinálja a "jót" és sok sok dollárt kaszroz belőle. Nem kell ebből morális kérdést csinálni.

ÉS még egy !!!!baromira fontos dolog!!!! az Amdvel szemben! Ha fizetsz valamiért azért felelősséget kell vállaljon a gyártó, tehát ha valami balul sül el, viszed vissza a procit és ki kell, hogy cseréljék. Míg az Amd prociknál 50-50% az esély, hogy mákod van-e vagy mehetsz a boltba egy új prociért. IGEN az is igaz, hogy 1 intel árába belefér két Amd proci is

(szerk)Zabalint: honnan tudod, hogy nem 2-3 procija van? Elvégre ha csak azt nézed 560ti-560 és a két 460as is egy fajta kártya.. Nem éri meg 8 fajta cuccot csinálni.. elég 3-4 fajta + butítások és már is lefeded az egész piacot 18 "fajta" procival

Más: Most, hogy jönnek a sandyk 8 magosok- 6 magosként, hogy beleférjenek a 130W TDP-be vajon lesz hozzájuk 2-300$-ért unlock kártya?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Rönk-Fakli
2011.08.16. 17:59
csak 1-1 procihoz lesz frissítés.. amit alapból úgy adnak ki.. felsőkategóriás procikhoz ne várjatok, nem lesz.. it nem csak egyszerű tuningról van szó.. itt a cashe mem is bővül amit tuningal nem tehetsz.. ergo alapból benne van a +memória csak tiltva van így olcsóbb az előállítási költség.. és ha van pízed rá akkor felszabadítod és ennyi.. az autó tuning teljesen más, ott nincs eldugva még egy turbó amit chipcserével beindítod, ott a vezérlést kell állítani, (tovább nyitnak a szelepek stb. sőőt összenyitnak. azárt van bugyborékoló hangjuk de az már más tészta.. jahh és az alapjáratukat is ilyenkor emelni kell mert lefullad) szóval nem kell hasonlítgatni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Humbuk
2011.08.16. 18:15
Rönk-Fakli:
A két csúcs sandy-e az azért van tiltva, mert nem fér bele a tdp-be. Nem azért van tiltva mert rossz.

Várjuk ki a végét még az is lehet, hogy lesz Főleg mert ha bejön a kicsiknél bejöhet a nagyoknál is. Ha 1000 dolcsiba kerül a proci nem igen fizetnéd ki az 1500at mondjuk a teljesért.. De kis idő után amikor már nem elég jó, (vagy a user azt hiszi, hogy nem elég jó) inkább fizet a user 200 dolcsit a + teljesítményért nem?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. carraroxt
2011.08.16. 18:16
Humbuk Te most amúgy miről beszélsz? Ha nem sikerül a visszamagosítás egy AMD procin legrosszabb esetben resetelni kell a biost (de mióta mindegyik lap intelligensen támogatja a magfeloldást, még csak azt sem), és megy tovább alapon. A másik pedig az, hogy az Intel procikkal ellentétben, az AMD procikat szinte lehetetlen hazavágni még akár vérszomjas tuninggal is, ugyanis jobb a hőpajzsuk, a SOI gyártás ellenállóbbá teszi őket, az AMD nagyobb biztonsággal adja meg a TDP értékeket, és az AMD foglalat tuti, hogy nem ég le semmilyen körülmények közt. Szóval szerintem is < mod > AMD, hogy ingyen adnak egy lehetőséget a bővítésre! LOL
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. carraroxt
2011.08.16. 18:24
Rönk-Fakli Az autók már egyre kevésbé jó ellenpéldák. Rengeteg precedens van rá, hogy ugyanaz a motor csak a vezérlésében és a beállított turbónyomásban tér el mégis látszólag különbözőként adják el több típusban. Pl a BMW-PSA 1,6-os turbósa is legalább 2-3 féle változatban szerepel a Citroen, Peougeot, Mini és BMW típusaiban. Pont azért erőltetik az európai gyártók a kisblokkos turbós motorokat mert sokkal szélesebb tartományban kalibrálhatóak, így egy autógyártó motorpalettáját 2 benzines, és két dízel blokkal le lehet fedni, miközben a katalógusban 8-10-féle motor szerepel. Nameg olcsóbb is legyártani őket, mint egy azonos teljesítményű hagyományos motort. A többi duma, azaz a takarékosság, teljesítmény, rugalmasság, alacsony károsanyag kibocsájtás meg nagyrészt csak humbuk duma. Szimplán így olcsóbb a gyártóknak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Humbuk
2011.08.16. 18:29
carraroxt: Igazad van valamennyire. Én arról beszélek, hogy mi van, ha az a processzor tényleg hibáááás és nem egy után "butított" amúgy teljesen jólműködő 4 magos processzor. Erről beszélek és nem másról. Szóval ha az ember tényleg egy hibás 4 magost kap meg 3 magban, és feloldja az a rendszer hibás működését eredményezheti. Na remélem mostmár tiszta, hogy mire gondoltam.

Persze a hibátlan butított 4 magos az más tészta, és ehez lehet kell egy pici szerencse. De no offense kegyelem!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. carraroxt
2011.08.16. 18:39
Épp arról beszélek, hogy még ha tényleg hibás is a letiltott mag (C3-as steppinggel max ~20% ennek az esélye) akkor sincs semmi, mert vissza letiltod és használod alapon. Senkit nem kötelez az AMD arra, hogy oldja föl (hivatalosan ellene vannak... PERSZE), és a garanciát is csak a rendeltetésszerű, azaz nem tuningolt, és nem feloldott használatra adják, akár az Intel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Rönk-Fakli
2011.08.16. 19:00
carraroxt: nem a Te Hsz-edhez írtam.. és ha elolvasod azt írtam, rossz példa az autó.. de úgy látszik csak félig olvasod a kommenteket
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. tszaboo
2011.08.16. 20:32
Mindenki sír mint az ovodában, és okolja az intelt meg a microsoftot, mert ezek ketten annyira összfogtak ám ellenünk. Meg hogy az AMD mennyire megéri. Drágább az intel, és? Csak pénz, nem a lelked egy darabkája az ára...

A proci előfizetés meg eszembe juttatja azt a dolgot, amiért mindenki szeret olyan keveset fizetni a boltban, de aztán havonta fizet x összeget, mert használja. Megvan, telefonnak hívják!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Zabalint
2011.08.16. 22:00
@Humbuk:
"honnan tudod, hogy nem 2-3 procija van?"

Én tudom, hogy csak 2-3 van mindkét gyártónak. Intelt annyira nem ismerem. AMD-nek asztali piacon legfeljebb 5 van:
1. 2 magos APU nélküli(Sempron, Athlon II X2)
2. 4 magos APU nélküli(Athlon 2 X3, X4, Phenom 2 X2, X4)
3. 6 magos APU nélküli(Phenom 2 X6)
4. APU-s procikból talán van 2 féle.

De ez felső becslés, lehet hogy kevesebb van, az is lehet, hogy valójában a Sempron is 6 magos Phenomból van, és nem csupán szoftveresen butítanak.

Én arra mondtam, hogy 2-3 lenne legfeljebb, hogy ha nem lenne ez az üzleti érdekük, akkor ennyi félét lehetne kapni, és mindegyiket kedvedre szabadon állíthatnád.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. carraroxt
2011.08.16. 22:02
Rönk-Fakli Igaz
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Zabalint
2011.08.16. 22:04
@carraroxt:
Az autóknál konkrétan az a helyzet, ott dolgozótól hallottam, hogy van olyan, hogy a mérnökök feladata lebutítani a motort, nem arról beszélek, hogy gyengébb kocsiba, hanem arról, hogy kifejlesztenek egy olyat, ami bármilyen kocsiba túl jó, és ez nem piaci érdekük, emiatt a további fejlesztés, hogy hogyan lehetne lebutítani. Céget nem mondok, de gondolom nem egy helyen van így, ezzel hogy leírtam, nem árultam el semmi titkot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Humbuk
2011.08.17. 07:49
@Zabalint:
Ha egyet értünk abban, hogy felépítésileg egy gyártónak csak kevés különböző terméke van, illetve, hogy azon kevés termékét a teljesítmény változtatásával több külön terméknek kezelje vagy a teljesítmény csökkentésével több árkategóriába sorolja, akkor most mi is itt a kérdés?

Bár én azt is eltudom képzelni, hogy ez az "upgrade" is irányított és még az is lehet, hogy lazán maradhat tartalék még abban a prociban upgrade után is.

@Mikrobi:
Valójában azért mentem belle ebbe az Amd procis dologba, mert az emberek hozzászólásai alapján úgy érezhető, hogy "minden" 3 magos Amd proci 4 magosítható bármiféle kockázat nélkül. A laikusoknak úgy tűnhet, hogy ez egy biztos út, ezért lehet, hogy 3 magos processzort vesznek és megpróbálják 4 magosítani. Viszont ha nincs szerencséjük és tényleg egy hibás processzort kapnak akkor lesz ott némi képzavar. Tehát 3 magosként használható a processzor, de mi van ha ők 4 magosat szerettek volna? Akkor túladnak a 3 magos darabon és kell nekik egy másik, amivel hátha szerencséjük lesz

Azt elismerem, hogy a leégésre utalás az kicsit erős, de a lényeg szerintem érthető.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. carraroxt
2011.08.17. 11:10
Humbuk Csak a hülye ember vesz vaktában 3 magosat, ha 4 magosat akar. Nem kell sokáig kutakodni, hogy az ember előtesztelten többmagosítható procit vehessen újonnan bolti garanciával. Ennyi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Zabalint
2011.08.17. 14:15
@Humbuk:
Semmi, ez részemről csak egy fajta kapitalizmus kritika. Az üzleti érdek szembemegy az ésszerűséggel. Mert általánosságban az lenne az ésszerű, hogy ha van 2-3 féle proci összesen, akkor azt a 2-3 félét árulnák, nem pedig 10-15 félét a butítottakkal együtt. Nyilván akkor nem lehetne legombolni 80 ezer Ft-ot egy csúcsprociért.

Egyébként ez is csak egy bizonyíték arra, hogy a "láthatatlan kéz" nem csak építeni, hanem rombolni is tud.

@Mikrobi:
Rosszul látod. Itt nem arról van szó, hogy a lebutított motor egészen másféle fogyasztói igényt elégítene ki. Amiről én beszéltem, ott az eredeti motor nem csak erős, hanem arányaiban takarékos is volt. A cél az volt, hogy minden szempontból rosszabbat alkotni, a különböző árkategóriájú autókra optimalizálni az a következő lépés. Hozzáteszem ebben az is szerepet játszik, hogy az autó gyártók konzorciumok alá tartoznak, azaz egy kézben sok gyár és márka van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Zabalint
2011.08.17. 14:19
@carraroxt:
Ebben az is benne van, hogy az AMD-nél a 4 magos alig drágább a 3 magosnál. Ha nekem 4 magos kellene, én is 4 magost vennék, de ha a 3 magos elég, attól még kipróbálnám unlockolva.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. _DiEGO_
2011.08.17. 19:55
Motoroknál nincs semmiféle butítás ! Pl volkswagen gyárt 1.4Literes fűzött blokkokat - no ezeket többféle gyár megveszi és a felszereltségtől függ mennyi lovat akarnak kihozni bizonyos kategóriában (63LE - 120LE). Polo 1.4 vs Golf 1.4 --- ugyanaz a füzött blokk , tehát kis Polo sosem lehet egy GOLF vetélytársa pl Comfortline kategóriában ... Deee van POLO -nak is Black Edisönje VW Polo 1.2 TSI Comfortline 105 LE
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. carraroxt
2011.08.18. 11:05
Egyébként igenis van butítás az autógyártásban, de az leginkább az élettartam korlátozására szorítkozik, mivel lerövidültek a modellváltási ciklusok, és ugye valahogy rá kell venni a vevőt, hogy mielőbb újat vegyen. Régen a nyolcvanas évektől a kilencvenes évek közepéig úgy gyártottak autót, hogy a lehető legtöbbet próbálták kihozni belőle (mert a technológia már meg volt a minőségi alkatrészek előállításához, de azok pontos ellenőrzéséhez még nem, így minden túl lett méretezve egy kicsit (jobb esetben) ezáltal óriási lett az élettartama). Pl ennek a következménye, hogy a Dízel BX-ek olyan masszívra sikeredtek, hogy még most is az egyik leggyakoribb melós autónak használt típus (persze a szar elektronika már más dolog), vagy lehetne említeni a régi E merciket, rengeteg benzines japán típust... Ezek mind zokszó nélkül mentek akár több mint nyolcszázezer kilométert nagyszervíz nélkül, rendesen karbantartva bőven millió fölött. Manapság már nem születnek ilyen autók. Sokat foglalkozom kerékpárokkal, és ott is teljesen azonos trendeket látok, egy felújított 15-20 éves minőségi bringa sokkal megbízhatóbb mint egy vadonatúj azonos kategóriájú. A fogyasztói társadalomba gyártott ideális termék a garancia lejárta után egy perccel elporlad. Ez van sajnos.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!