iPon Hírek

Intel processzorok páratlan számú maggal

Dátum | 2009. 02. 16.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az Intel az elmúlt hét folyamán újabb részleteket hozott nyilvánosságra a 2009 végén vagy 2010 elején megjelenő nyolcmagos Xeon szerverprocesszorokkal kapcsolatban. A termékek moduláris architektúrával érkeznek, valamint fel lesznek vértezve az ún. "cache and core recovery" technológiával is (gyorsítótár és mag helyreállítás), ez utóbbi lehetővé teszi majd a gyártó számára, hogy szükség esetén kikapcsolja a hibás magokat és gyorsítótárakat a chipben, így továbbra is értékesíthető marad majd a termék.

A sok maggal rendelkező chipek előállítási költségei rendkívül magasak, ezeken a termékeken szinte csak minimális nyereség mutatkozik - állítják a források. Az Intel annak érdekében, hogy javítani tudjon ezen a helyzeten, kifejlesztette a "cache and core recovery" eljárást, ami elsőként a szerverprocesszorok piacán, illetve a többprocesszoros szervereknél mutatkozik majd be. Az Inel az ISSCC (International Solid State Circuits Conference) alkalmával prezentáció keretén belül mutatta be a technológia lényegét. A nyolcmagos Xeon processzorok magjai eltérő órajelen lesznek képesek üzemelni, sőt, a feszültségüket is képesek lesznek változtatni 0,85V és 1,1 V között. A magok kikapcsolására is lehetőség nyílik, amennyiben azokra nincs szükség.


A friss technológia legfontosabb előnye az, hogy a hibás magokat vagy gyorsítótárakat a vállalat egymástól függetlenül is letilthatja, így a Beckton kódnévvel ellátott processzorokból nem csak nyolcmagos, hanem akár hét, hat vagy öt maggal rendelkező termékek is piacra kerülhetnek.

Az új nyolcmagos Xeonok egyébként a Nehalem architektúrára épülnek majd, a HT támogatás jóvoltából pedig egy időben összesen 16 szálon fognak tudni dolgozni. A 45 nm-es csíkszélességgel készülő termékek 2,3 milliárd tranzisztorból épülnek fel. A Beckton Xeon processzorok négy darab QPI (QuickPath Interconnect) linkkel lesznek ellátva, amelyek segítségével a többi processzorhoz, illetve a rendszer I/O vezérlőjéhez csatlakozhatnak. Az újdonságok beépített memória vezérlővel lesznek ellátva, amely 4 csatornát biztosít majd a rendszer számára. A nyolcmagos Xeonok esetében ismét egy új tokozás lép majd életbe: a gyártó LGA-1567-es foglalatokat használ majd a nem mindennapi szerverprocesszorokhoz.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

21. Svindler
2009.02.16. 12:51
VISSZA A HÍRHEZ
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. XiX
2009.02.16. 14:10
> ezeken a termékeken szinte csak minimális nyereség mutatkozik.
Hát, nem is tudom, az évi 6-7 milliárd nyereség hol keletkezik ???

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. mtrx220
2009.02.16. 14:26
LOL
minimális nyereség, bírom én is az ilyen kijelentéseket
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. csicsoblad...
2009.02.16. 16:14
A jelenlegi irány, miszerint egyre több mag,azt eredményezi, hogy minimalizálják a selejtes chipek számát. Ez egy nagyon jó kis újítás lesz, mivel eddig nem lehetett kikapcsolni, így ha egy mag nem sikerült, az egész proci ment a kukába. Most lesz belőle 7 mag-os.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. v_p
2009.02.16. 16:22
Eladják az ipari szemetet. Jó taktika :-)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. leviske
2009.02.16. 17:27
v_p: Jaaaj mááár. Hagyjuk már ezt az "ipari szemét" dolgot. Amennyiben nagy nehezen elkezdenek a játékok normálisan skálázódni, nem lesz mind1, hogy van egy "tökéletes" 4magos, vagy egy magas fokon butított 5magos CPU-d.

Amúgy nem értem az Intelt. Elkezdtek rohanni és így lehet (valószín
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Hunsziszi
2009.02.16. 17:55
Na feltalálták a spanyol viaszt
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. mihaszna
2009.02.16. 19:15
Hunsziszi: öö részben igazad van. Első szériák még hibás 4 magosok voltak, utána viszont céltudatosan csinálták a 3 magosokat (ami veszélye,s de bejelentették a kétmagos Phenomot is, gondolom a céltudatosan csinált 3 hibás 3 magosok egy része az).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. _PicuR_
2009.02.16. 19:16
Akkor AMD -nek már korábban megvolt az a technológiája, hogy lekapcsolnak 1 magot
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. mihaszna
2009.02.16. 22:32
_PicuR_: jaja
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. shabbarule...
2009.02.16. 23:32
mihaszna:

Ki kell hogy ábrándítsalak de a Core2, sőt az azt megelőző Core procinak is le lehet tiltatni az egyik magját. Attól függően Duo vagy Solo az adott termék. Az elmúlt 3 év során gyártott Core2 vagy Core Solo termékek mint 2 magos chipek egy letiltott maggal. Az Intel 2005-ben adott ki utoljára valódi egy magos chipet, utána már csak 2 magosakat gyártott.

Elvi szinten megvan a lehetőség arra hogy 3 magos Core2-t lehessen csinálni, de erre semmi szüksége nem volt Intelnek, mert igen csekély selejt aránnyal tudja gyártani a chipjeit. A Quadhoz könnyen össze tud párosítani két jól működő két magos, ha pedig egy kétmagos rosszul sikerül akkor lesz belőle Solo Celeron chip.

Egyébként nem tartom túl valószínűnek hogy lesznek páratlan magszámú Beckton Xeon MP procik. Nagy valószínűséggel lesz belőle 6 és 8 magos, L3 cache szerint meg 18 és 24MB-os változat. Hasonlóan ahogy az előd Dunningtonból is 4 és 6 magos, valamint 12 és 16MB L3 cache alapján szelektált változatok kerültek forgalomba.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. StevyXIX
2009.02.17. 06:43
(Zsoooooti @ 2009 Feb 16, 17:02) Miért szerinted pl az E6420-as és az E6400-as között mi a különbség? Mindössze annyi h az eredetileg E6420-nak készült darabok hibás memóriával jöttek le a szalagról és kikapcsolták a memória egy részét, így lett a 4 megás memória 2 megás a 6400-ban! Jó az igaz h hibás a memória, de occccsó procinak jó lesz kevesebb memóval!
6400 el?bb jelent meg a 6420-nál, szóval én kétlem ezt a verziót.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. mihaszna
2009.02.17. 10:29
shabbarulez: akkor most én ábrándítalak ki, én a négy magosokról beszéltem és architektúrálisan lehetetlen 3 magos Core. Csak a mostani I szériánál lehet, mivel natív négy magosak. Hidd el!

A kétmagosokról senki nem szólt, mivel a kétmagos natív kétmagos. De a négymagosai 2x2 magosak és egy blokk (ami 2 mag) egybe van tokozva.

shabbarulez: ja és az nem úgy működik, hogy ha tud kétmagosat csinálni meg egymagosat, akkor összeadja és tud 3 magosat. Mivel lehetetlen, hidd el! Nem így működik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. shabbarule...
2009.02.17. 13:40
flameKing,mihaszna:

Szövegértelmezésen még dolgozzatok. Én sehol nem írtam hogy a Quad natív 4 magos, hanem azt hogy egy mcm chip ami két 2 magosból áll. Ennek viszont semmi köze ahhoz hogy ne lehetne belőle elvi szinten 3 magosat csinálni. Csupán nem 2 db működő két magos chipet kellene mcm összepakolni, hanem 2 egy magost és egy letiltott egy magost és máris összesen három működő chip lenne tokozáson belül.

Viszont semmi értelme nincs Intel részről ilyen chipet készíteni, ezért is nem tették meg. Hisz könnyedén tudnak 4 magos chipeket is csinálni, nem küzdenek olyan problémával mint amivel az AMD a natív magos, nagy méretű monolitikus chipjeinél jelentkezik.

Az Intelnél 2 magos Core chipeket gyártanak és könnyedén ki tudnak választani két teljes értékű példányt amiből egy mcm Quad lesz. Mivel a 4 magos chipek csupán az eladások 5-10%-át teszik ki így könnyedén ki lehet válogatni annyi működőképes 2 magost amiből quadot lehet csinálni, sőt még bőven marad a 2 magos chipekre is.

1xűen Intel részről nincs értelme 2+1 magos mcm combot építeni, csak azért mert az Amd rákényszerül a nagy méretű monolitikus chip problematikája miatt arra hogy ilyen chipeket is forgalomba hozzon. Intelnél ha van egy letiltott magos solo chip abból csinálnak egy celeron procit, nem pedig beépítik egy 3 magos comboba.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. shabbarule...
2009.02.17. 14:35
flameKing:

A két proci "összekötése" az FSB-vel történik, ahogy az északi híddal is azon keresztül kommunikálnak a magok. Az FSB egy osztott buszrendszer, nem nagyon számít hogy hány magot szolgál ki. Egy tokozáson belül mcm be lehet rakni két duo-t amiből egy quad lesz, de akár egy duo és egy solo párost is ami egy triót adna, ami persze fizikailag ugyanúgy két duo, úgy hogy az egyiknél egy mag le van tilva. Megcsinálni meglehet, viszont az Intel részéről semmi értelme ilyen triót csinálni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. mihaszna
2009.02.17. 17:51
Oké, akkor tisztázni kel dolgokat. Duoknál a processzorok az FSBn keresztül kommunikálnak egymással. De a Quadnál viszont a két blokk között is van egy adatcsatorna, ahol a két blokk (azaz 2 egybetokozott mag) kommunikál a másik blokkal.

Ja és rádásul azért nem lehet három magosat csinálni, mert egybe van tokozva a két mag! Egybe, azaz 1-be vannak tokozva. Mit jelent ez? Hát annyit, ohgy nem is a 4 mag kommunikál egymással, hanem a két blokk. Egy blokkban a két mag közös tokban van, ergo azok vagy együtt működnek vagy sehogy.

Ezt szerettem volna mondani.

A natív 4 magos azt jelenti, ohgy 1 nyákon vannak a magok, de külön tokban, ergo úgy is van kialakítva az adatcsatorna, illetve úgy is működik a processzor.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Stormrage
2009.02.17. 18:52
Teljesen mindegy hány magos a procid, ha azt a software-ek, elsősorban az operációs rendszer nem kezeli megfelelően, a vista64ultimate pedig alulmarad egy 32bites xp-hez képest, innentől kezdve lehet nem a processzoroknál kéne szőrszálmentén hasogatni, hanem inkább a software-oldali háttért megteremteni egy processzor generációhoz, hiába csíálnak jobbnál jobb processzorokat, a sebességnövekedés csak töredékrész lesz a rosszul megírt operációs rendszerek és software-ek miatt.

Windows 7 talán egy új reménysugár a windowspárti usereknek, igazából egy ilyen processzort a jelenleg kint lévő bétával lehetne teszteni, hogy az adott pár évre szánt windows mennyire, milyen mértékben tudja kihasználni. Illetve a windows-nak kéne fejlesztenie úgy, hogy az i7-esek pengén menjenek rajta.

A mostani kép úgy néz ki, hogy van egy 500 lóerős ferrari motor, de nincs hozzá ferrari kaszni meg alváz, csak egy trabant... lehet nem 24 lóerős és jól gyorsul, de nem lehet belőle sokkal többet kihozni, mint egy gyári trabantból.

Processzor gyártástechnológia és hibák meg lebutítások meg senkit sem szabadna, hogy zavarjon, az a lényeg, hogy amit a processzor dobozában lévő kis füzetbe specifikáció címszó alatt feltüntetnek, azt maradéktalanul teljesítse az áru.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. mihaszna
2009.02.17. 19:30
Stormrage: 1, XP kezeli a 2-nél több magot. De én egy 2 magos rendszert sem bíznék rá.

2, akármelyik Vista sokkal jobb, mint az XP, minden tekintetben.

3, Vistából a 32 és a 64 bites verzió is jó, XP-ből meg csak a 32 bites (és az is egymagosra).

4, Igen, úgy kell programozni, hogy többszálra tenni az utasításokat, mert így optimális. Ha nincs megcsinálva, akkor egyes utasítások párhuzamosíthatóak, de feladattól függ, mennyire lesz ez hatékony. Ebben amúgy egyet értek veled.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Stormrage
2009.02.17. 19:30
Kipróbáltam, azért mondom, nagyon gyenge volt, alulmaradt kivétel nélkül szinte minden nem grafikus teljesítményorientált alkalmazásban a próbáltam.

Leginkább zeneírásra (komponálásra) használom a gépem és itt a 32bites XP veri a 64bites vista ultimate-et és próbáltam a Windows 7 bétát is, az is lealázta.

Amúgy egy Dell Vostro laptopról van szó 2GHz-s c2d-vel és 4GB rammal.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Stormrage
2009.02.17. 19:47
Hát lehet, hogy nálam nem volt valami oké vista ügyileg, ezekszerint, nem kizárt. Viszont csodálkoznék, mert ugye elég ramot kapott a vista ahhoz, hogy elég legyen.

Amúgy filemásolásban volt nálam egyedül gyorsabba a vista.
Teszteléshez pedig 3DMark06 1.1.0-t használtam (mivel a 05 nem megy vista-n).

Illetve leginkább különböző zenei host-okkal teszteltem, FL Studio, Cubase és Ableton. Ezek mindegyike támogatja a több processzoros használatot.

Viszont mint említettem a Windows7 bétán remekelt teljesítmény szempontjából ez a dolog.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Stormrage
2009.02.17. 21:05
Na ja, bár driver hibán csodálkoznék, hisz a windows7-is a vistás drivereimmel megy, és ott mégis jól muzsikál a vas. (másrészt DELL, tehát support az van, írtam is annó, hogy DVD nem a legjobb benne, mert olybá tűnik, hogy lekorlátozódik a bus-speed valamely ismeretlen okból véletlenszerűen, 2 hét mulva kijött új firmware)

Viszont vistával nem sikerült még azt elérni, pedig nem 1x probáltam.

Bár már eléggé eltértünk az eredeti témától, tehát, csak hogy oda kapcsolódjon a dolog, windows7-hez sok reményt fűzök a béta alapján és a software-eknek azt a kb 8éves lemaradását már bekéne hozniuk a hardware-ekhez képest.

Amiben az Apple kicsit előbbre jár. (révén, hogy tudtam tesztelni egy Macbook-ot is szintén c2d 2ghz-val és 4g rammal), és pl egy Cubase-ben vagy Abletonban, amiből létezik PC-s és MAC-es verizó is, egyértelmű, hogy hol volt nagyobb teljesítmény kivehető a gépből, ugyanolyan audiointerface mellett (firewire), csak hogy az alaplapi minőség beli eltérés miatt ne lehessen gond.

Amúgy nem akarok nagy hülyeséget mondtani, de én úgy tudom, hogy apple részben azért is tért át intel-re, mert ugye a core sorozatai az új architektúrájukkal (a korábbi pentiumokhoz képest) úgy működnek, hogy bejön az utasítás és ezt gyakorlatilag párhuzamosítja több egyszerű utasításra, ami a RISC processzorok működésére emlékeztet kísértetiesen, és ugye a korábbi MAC-ek mind RISC-en mentek...(és gyakorlatilag mennek is)

Tehát egy jó oprendszer (is) kell ahhoz, hogy pl egy 8magos és 16 szálas processzor teljesítményét a lehetőségekhez mérten optimálisan kihasználja és ne csak elektromos radiátorként pörögjön a gépünkben.

Másrészt van egy olyan gyanum, hogyha a i975 közel 350,000 huf, iletve a i965 is már 300 felett van, thx to euro/forint. Akkor egy ilyen processzortól mire számítsunk? 600-700 ezer forint? Akkor az ember inkább vesz 4darab 4magos AMD-t 240-ért és akkor már egészen biztos nincs elmaradva teljesítménybe, közül harmad/negyed áron, amihez egy szintén nem olcsó alaplap és memóriakészlet még dukál.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!