iPon Hírek

Intel Rangeley SoC köré épül az új Synology NAS

Dátum | 2014. 09. 24.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

A Synology háza táján az elmúlt hónapok folyamán nem volt túl nagy mozgás, ám a helyzet most változott: a cég lerántotta a leplet első Rangeley SoC alapú hálózati adattárolójáról, valamint elérhetővé tette a Disk Station Manager operációs rendszer 5.1-es kiadásának béta változatát is. Bemutatkozik a DiskStation 415+
Az Intel Silvermont processzormagokkal ellátott, kifejezetten hálózati adattárolókba szánt Rangeley SoC egységét nem a Snyology alkalmazza elsőként, hiszen a Seagate már mutatott be hasonló alapokon nyugvó megoldásokat.
A Seagate NAS Pro sorozatának tagjai egy 1,73 GHz-es magórajelen ketyegő, kétmagos Intel Atom C2338-as SoC egységet rejtenek, ezzel szemben a Synology DS415+ fedélzetén már egy négymagos, 2,4 GHz-es magórajelen ketyegő Intel Atom C2558-as SoC egység teljesít szolgálatot, méghozzá 2 GB-nyi DDR3-as rendszermemória társaságában. A SoC hardveres gyorsítás mellett működő adattitkosítást is kínál (AES-NI), amire a Synology méltán büszke. A Rangeley SoC-tól eltekintve a DS415+ modell egy tipikus, főként kis- és közepes vállalkozásokat megcélzó hálózati adattároló, amely két darab Gigabites Ethernet porttal és számos virtualizációs szolgáltatással rendelkezik. A négy darab bővítőhely SATA 6 Gbps-os portokhoz csatlakozik, a fiókokban pedig 3,5 hüvelykes vagy 2,5 hüvelykes adattárolók egyaránt helyet kaphatnak. A termékben maximum 4 darab 6 TB-os merevlemez helyezhető el, így a maximális adattároló kapacitás 24 TB lehet.
A két Gigabites Ethernet porton keresztül a Link Aggregation funkció engedélyezése mellett 235,04MB/s-os olvasási- és 233,51 MB/s-os írási tempó elérésére van lehetőség, de ha az adattitkosítást engedélyezzük, a rendszer akkor is 234,97 MB/s-os olvasási- és 213,14 MB/s-os írási tempót kínál, ami igen impresszív. Az adattitkosítás melletti sebesség az előző modellhez képest nagyjából hétszeresére emelkedett. Külön érdekesség, hogy az új NAS akár 40 IP kamera kezelésére is képes, és természetesen rögzíteni is tud róluk, de alap esetben csak kettőről, a többihez extra licenceket kell venni.
A 165 milliméter magas, 203 milliméter széles és 233,2 milliméter mély DS415+ 2,05 kilogrammot nyom a mérlegen. A termék Western Digital 3TB WD30EZRS merevlemezek alkalmazása mellett aktív módban 46,2 wattot fogyaszt, a merevlemezek hibernálásakor azonban már 17,3 wattal is beéri. A 92 milliméteres átmérőjű rendszerhűtő ventilátorok, amelyekből kettő is van, 20,2 dB(A) zajszint mellett üzemelnek. A két év garanciával érkező NAS ára 190 000 - 200 000 forint között helyezkedik majd el, merevlemezek nélkül. A termékkel kapcsolatban további információ itt található. Itt a DSM 5.1 béta A Synology az új termék bejelentésével egy időben a hálózati adattárolóin futó operációs rendszer, a Disk Station Manager legújabb kiadásáról is lerántotta a leplet, amely az 5.1 béta jelzést viseli. Az új operációs rendszer számos újítással érkezik, így például a titkosított könyvtárak közötti szinkronizációt is támogatja, plusz három új felhő alapú szolgáltatás támogatása is bekerült a repertoárjába (OneDrive, Box és hubiC).
A Quick Connect most már támogatja az IPv6-ot, de emellett NFS VAAI támogatással is bővült a DSM 5.1 béta. Az új operációs rendszer SSD gyorsítótárazás tekintetében is fejlődött – új, jobb kezelőfelületet kapott. A vállalat szoftverfejlesztői a biztonságra is nagy figyelmet fordítottak, így új Security Advisor és AppArmor csomag is érkezett. Mobilalkalmazások frontján frissült a DS File app, így iOS alatt az alkalmazáson belül is lehet tartalmakat lejátszani, Android 4.4-től felfelé pedig a harmadik fél által készített alkalmazások integrációja is biztosított. Jó hír, hogy a DS Note app képes szinkronizálni az új Note Station csomaggal, ami az adott Synology NAS-on fut – a szolgáltatás hasonlít az EverNote-ra, illetve a OneNote-ra, azaz jegyzetek tárolására, kezelésére, közös szerkesztésükre és megosztásukra egyaránt használható. A DSM 5.1 béta innen tölthető le.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. Ch00ler
2014.09.24. 23:03
Nagyon ott van ez az uj NAS, Ha nem mukodne mar 3 eve otthon hibatlanul az egyik elodje, akkor ilyet vennek
Zarojelben jegyzem meg, hogy a 3 evvel ezelotti verzion is szepen megy a legujabb DSM is. Minden uj ficsort megkap az ember. Mindezt teljesen ingyen, rendszeresen es megbizhatoan. Nem egy microsoft, az biztos.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!