iPon Hírek

Intel + Samsung + TSMC = olcsóbb chipek

Dátum | 2008. 05. 06.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | IT VILÁG

A félvezető piac nehézsúlyú gyártói, az Intel és a Samsung, valamint a gyár nélküli vállalatok legjobb barátja, azaz a TSMC összefogtak, hogy együttes erőkkel zökkenőmentesebbé és gyorsabbá tegyék a 450 mm-es ostyákra való átállást a jelenlegi 300 mm-es példányok helyett. A három gyártó együttműködésének köszönhetően 2012-ig végbe mennek a fejlesztések, így minden feltétel adott lesz ahhoz, hogy megkezdődhessen a 450 mm-es szilícium ostyák gyártása, amelyek a chipek alapját képezik.

A gyártók az együttműködés keretein belül létrehozzák a szükséges gyártósorokat és infrastruktúrát. A nagyobb, 450 mm-es ostyákból sokkal több chipet lehet majd előállítani, mint a 300 mm-es példányokból, így a költségek egy chipre levetítve csökkennek, ezzel együtt viszont csökken az előállításhoz szükséges erőforrás- és energiafelhasználás is.

300 mm-es, 45 nm-es szilícium ostya.
"A 450 mm-es ostyákra való átállásból az egész IC ipar profitálhat majd. A 450 mm-es egységek fejlesztésében az Intel, a Samsung és a TSMC együttműködik a piac többi gyártójával és félvezetőket készítő vállalatával egyaránt." - mondta Cheong-Woo Byun, a Samsung Electronics Memory Manifacturing Operation Center-ének rangidős alelnöke.

A három nagyvállalat az International Sematech-kel (ISMI) is együtt kíván működni. Ez a vállalat non-profit cég, aki a félvezetőiparban különböző kutató tevékenységeket folytat. A félvezetőipar nagyjából tízévente szokott „ostyaméretet” váltani. 1991-től kezdték meg a 200 mm-es ostyák gyártását, majd 2001-ben áttértek a jelenleg is használatos 300 mm-es példányokra. Az új tervek szerint 2012-re készen áll a 450 mm-es ostyák előállításához szükséges háttér, így az ipar nagyjából 10 év elteltével vált technológiát, mint eddig.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. Svindler
2008.05.07. 11:07
(Vendég_emm_* @ 2008 May 7, 00:00) [snapback]24895[/snapback]
Miért pont kör alakú egy ilyen ostya?

Egy szilicium rudat szeletelnek fel, abból lesznek az ostyák.

http://wapedia.mobi/en/Wafer_(electronics)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!