iPon Hírek

Intel Skylake alapú pici PC a Shuttle-től

Dátum | 2015. 11. 02.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A Shuttle legfrissebb apró asztali számítógépe az Intel Skylake platformjára támaszkodik és barebone kivitelben, azaz adattároló, processzor és rendszermemória nélkül kerül az üzletek polcaira – ezeket a komponenseket a leendő tulajdonosnak saját kezűleg kell beszereznie és beszerelnie. A DH170-es modell 1,3 literes űrtartalommal rendelkező háza mindössze 43 milliméter magas, anyaga pedig acél, így a benne lapuló hardverkomponensek kellő védelmet élveznek. Az újdonság meglehetősen mostoha körülmények között is remekül helytáll, hisz akár 50 Celsius fokos környezeti hőmérséklet esetén is stabilan, megbízhatóan működik.
A ház belsejében egy Intel H170-es lapkakészlet köré épülő alaplap található, ami LGA-1151-es tokozású Intel Celeron, Pentium vagy Core sorozatú processzorokat fogad, de csak maximum 65 wattos TDP-ig. A processzor mellé maximum 16 GB-nyi DDR3L-1600 MHz-es rendszermemória társítható, amit két So-DIMM foglalatba lehet pakolni. Az adattárolókat egy 2,5 hüvelykes bővítőhely várja egy SATA 6 Gbps-os porttal karöltve, de akár PCIe alapú M.2-es SSD is elfér a házban, viszont csak maximum 2260-as formátumig bezárólag. Az alaplap tartalmaz még egy félmagas kártyákat fogadó Mini PCI Express x1-es bővítőhelyet is, ami például WiFi modulnak adhat helyet – a ház hátulját az antennák fogadására már fel is készítették. A Shuttle újdonsága két Gigabites Ethernet porttal rendelkezik, amelyek egy Intel I211-es és egy i219LM típusú vezérlőhöz kapcsolódnak. Mindkét vezérlő rendelkezik Wake-on-LAN támogatással, valamint Teaming funkcióval is.
Az audió vezérlő szerepét ezúttal egy Realtek ALC662-es megoldásra osztották. A videó kimenetek között két DisplayPort és egy HDMI csatlakozót találunk – előbbiek 60 Hz-es, utóbbi pedig 30 Hz-es képfrissítési ráta mellett tudja továbbítani a 4K-s tartalmakat a megfelelő megjelenítő felé. A rendszer akár három önálló kijelző kezelésére is képes. A ház előlapján két USB 2.0-s és két USB 3.0-s port lapul, de találunk itt SD memóriakártya-olvasót, fejhallgató kimenetet és mikrofon bemenetet is, plusz a szokásos ledeket sem spórolták le. A hátlapon két Gigabites Ethernet port, két DisplayPort és egy HDMI videó kimenet, két USB 2.0-s és két USB 3.0-s port, valamint egy RS232-es és egy konfigurálható RS232-es port sorakozik.
A 19 centiméter hosszú, 16,5 centiméter széles és 4,3 centiméter magas újdonság alig nagyobb, mint egy félbehajtott A4-es lap, így helytakarékosan alkalmazható. A DH170-es modell a VESA keretnek köszönhetően falra vagy monitor hátuljára is felszerelhető, tápellátásáról pedig 90 wattos külső tápadapter gondoskodik. A Shuttle DH170-es modellje rövidesen elérhető lesz kereskedelmi forgalomban, listaára pedig 244 euró lesz.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. BlackDrago...
2015.11.02. 17:27
Na ez nekem például nagyon bejön, bár jobb lenne ha processzorral együtt is kapható lenne mint pl. a NUC.

Ami jobban tetszik benne mint a Broadwell NUC-ban:
+kártyaolvasó
+4 USB 2.0
+1 DP
+1 ethernet
fullsize videócsatlakozók
teljesen fekete ház

(Ezek közül a kártyaolvasó hiánya már orvosolva lesz a Skylake NUC-ban.)

Amiben a NUC-ok jobbak:
kisebbek, van bennük infra, a Skylake NUC pedig már DDR4 2133 MHz-el megy majd.

Amiben egyik sem jó:
1. fémházasok: ami sajnos egyrészt mindig megráz ha hozzáérsz (pl pendrive-ot rádugni/levenni) másrészt megkeseríti a 2,4GHz-es beviteli eszközök használatát: 80 centi feletti távolságról már csak akkor fog rendesen működni, ha USB hosszabbítóval elvezetjuk a vevőt min 30+ centivel a háztól. (Ez meg ugye marhaszépen néz ki, pláne előlapi portból...)
2. Nincs külső GPU csatlakoztatási lehetőség. (pl. external PCI-Express, vagy Thunderbolt 3-mas USB 3.1 Type-C...)

Apropó nem tudja valaki, hogy a NUC-hoz hol lehet távirányítót szerezni, beállítani, és windows esetén mi mindent és hogyan lehet vezérelni vele? Pl. hangerő szabályozáskor a windows hangerőt fogja állítgatni?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. lajcsi1975
2015.11.02. 21:27
Ezt megvéve, és még ami kell... Azt gondolom jó keményen megfizettetik velünk ezt az aprócska házat. Akár 200k is lehet a végösszeg, az pedig nem kevés.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. BlackDrago... lajcs...
2015.11.03. 09:30
Igen viszont nappaliba TV állványon sokkal jobban mutat egy ilyen mint egy nagyobb PC. Meg kevesebbet is fogyaszt. 24/7 torrent szervernek meg htpc-nek tökéletes. Persze ennyire még a raspberry pi is elég lenne, de ha még dotnet alkalmazásokat is futtatni akarsz rajta, ki akarod használni a fél gigabites digi internet sávszéledet és tele vagy usb 3-mas külső tárolókkal akkor a raspberry pi nem opció, akkor ki kell fizetni a 200-at egy ilyenért.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. tibaimp
2015.11.03. 09:37
A 65W TDP keretbe még az i7-6700 is belefér, nem rossz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. BlackDrago... tibai...
2015.11.03. 13:19
Bevallom nekem csak egy Broadwell i3-5010U van (15W TDP-vel Turbo Boost nélkül).

Először féltem hogy kevés lehet, de bárhol kerestem sehol nem találtam megfelelő választ a kérdésre, hogy vajon elég-e egy ilyen kis i3 a fél gigabites letöltéshez. Így gondoltam, csak egyféleképp derülhet ki: ha magam próbálom ki. Szerencsére nem is bántam meg mert 75%-nál jobban még nem tudtam leterhelni hiába ment egyszerre letöltés, FullD filmlejátszás, böngésző, meg az egyéb alkalmazások meg szolgáltatások win 10-ben.

Játékra valószínűleg kevés az i7-6700-ban lévő HD Graphics 530 is (meg melegedne meg zúgna is rendesen ebben a kis házban), másra meg ezek szerint elég az i3 is, mivel a benne lévő HD Graphics 5500 is kitolja már akár a 4k képet is 60Hz-en a miniDP-n keresztül, szal alap dolgokra valamennyire future proof.

(Persze azért HDR-es UHD Bluray lejátszóként nem fog menni mert nincs HDMI 2.0a rajta, meg csak hybrid HEVC dekódere van, de a Skylake-nek is még csak 8bit-hez van hardveres dekódere, és a HDMI 2.0a is luxus... Ilyen célokra úgyis egy Kaby Lake vagy egy Cannonlake fog kelleni...)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. tibaimp Black...
2015.11.03. 14:53
Elhiszem, hogy elég az i3 mindenre, csak "poénból" néztem utána az i7 max tdp-jének, mert rémlett, hogy alacsonyabb mint az előző generációs i7-é. A pontos értékre fejből nem is emlékeztem, de gondolom a 65W-os keret a barbone gyártójától nem véletlen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!