iPon Hírek

Intel: TRIM támogatás RAID SSD rendszerekhez

Dátum | 2010. 03. 22.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

Az SSD meghajtók piacán pár hónappal ezelőtt még különlegesség volt a TRIM támogatás, ám mára már szinte egy újdonság sem jelenik meg anélkül, hogy ne lenne képes a technológia kezelésére. A TRIM jóvoltából az SSD meghajtók írási ciklusaival spórolhatunk, illetve a speciális algoritmusok abban is segítenek, hogy az SSD meghajtó a használat közben eltelt idő alatt írási sebesség tekintetében "ne lassuljon be", legalábbis ne akkora mértékben, mint TRIM nélküli társai.

A technológia mindezidáig nem működött, amennyiben az SSD meghajtók RAID tömbbe fűzve voltak jelen a rendszerben, ám az Intel legfrissebb drivere, azaz a 9.6.0.1014-es verziószámú Intel Rapid Storage Technology eszközillesztőprogram orvosolja a problémát. Rossz hír, hogy a RAID5-ös SSD tömbbel rendelkező rendszereknél továbbra sem érhető el a TRIM támogatás, de az összes többi RAID mód esetén igen.


A TRIM-nek hála az operációs rendszer meg tudja osztani a meghajtóval, hogy mely részein van törölt információ. A fájlrendszerben a törlésnél általában csak egy bejegyzés kerül oda, hogy törölt, de fájlrendszer tábláját az SSD nem tudja értelmezni, így amikor rendezgeti magán az adatokat néhány blokkról nem tudja, hogy ő azt szabadon használhatná..

Az új, Intel lapkakészletekkel ellátott alaplapokhoz szánt driver egyébként Windows 7, Windows Server 2008 R2 és Linux 2.6.33+ operációs rendszerekhez használható. Az friss eszközillesztőt az érdeklődők innen tölthetik le.

Frissítés:

A legfrissebb információ szerint a driver a tisztán SSD meghajtókból álló RAID rendszerekhez továbbra sem nyújt TRIM támogatást, hanem csak annyiban nyújt előrelépést, hogy a merevlemez vezérlő RAID módban történő üzemeltetésekor is lehetővé teszi az SSD TRIM funkciójának használatát. A gyártó példája szerint ez a megoldás ideális lehet például HTPC-k esetében: az SSD-t indítómeghajtóként (bootdrive) használva biztonságos, nagykapacitású merevlemezekből álló RAID tömböt is üzemeltethetünk úgy, hogy ekközben a TRIM funkció most már a vezérlő RAID módja ellenére is elérhető az SSD esetében, míg korábban ilyen konfigurációknál nélkülözni kellett a TRIM támogatást.

Az SSD meghajtókból álló RAID tömbök esetében a gyártó mérnökei még dolgoznak a TRIM technológia elérhetővé tételén. Az öröm ugyan korai volt, de a ködöt legalább sikerült feloszlatni.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. doktorovic...
2010.03.23. 11:01
kemény fejlesztés nem mondom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!