iPon Hírek

Intel + TSMC + egyedi Atom SoC: parkolópálya

Dátum | 2010. 03. 01.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | IT VILÁG

Az Intel és a TSMC nemrégiben együttműködésbe lépett annak érdekében, hogy közös erővel olyan Atom processzormagokat tartalmazó egyedi SoC (System-on-Chip, azaz rendszer a chipen) egységeket hozzanak létre, amelyek a napjainkban is forgalomban lévő, méltán népszerű ARM-alapú SoC megoldásokkal szemben kemény konkurenciát képviselhetnek. A bejelentés óta érdemi információk nem szivárogtak ki azzal kapcsolatban, hogy most éppen hol is tart a project, de ennek a friss hírek szerint rém egyszerű oka van: a gyártópáros egyelőre felfüggesztette a projektet, mivel az Atom alapú SoC megoldásokra egyelőre nem mutatkozik piaci igény.


A két gyártó azért fogott együttműködésbe, mert az Intel úgy érezte, hogy az ütőképes, ARM processzormagokkal ellátott SoC chipeknek konkurenciát kell teremteni a szórakoztatóelektronikai készülékek piacán, méghozzá egyedi Atom SoC egységek formájában. A probléma abban rejlik, hogy az Atom alapú SoC megoldások x86-os utasításkészlettel rendelkeznek, ellentétben az ARM megoldásaival. Az Intel ezért nem talált elegendő potenciális vásárlót, akik érdeklődnének az x86-os utasításkészletet használó Atom SoC chipek iránt, de a helyzet egyéb szempontból sem egyszerű. Az okostelefonok piacán az ARM SoC megoldásai uralják a piacot. Az egységekhez jól bevált platformok és szoftverek készülnek, amelyekről körülményes lenne váltaniuk a gyártóknak, legalábbis egyik pillanatról a másikra, ugyanis az Atom processzormagokat tartalmazó SoC rendszerek teljesen más hardver és szoftverkörnyezetet igényelnének. A másik probléma pedig az, hogy ha az Atom és az ARM magok teljesítményben összehasonlíthatóak, de az ARM egységek integrációja egyszerűbb, akkor miért váltsanak Atom-ra a gyártók, ha a környezet minden része ARM-re van optimalizálva?

Az Intel ennek ellenére optimistán tekint a jövőbe. A gyártó a hordozható internet-képes eszközök (MID-ek) esetében a Moorestown és Medfield alapokon nyugvó eszközökkel próbálkozik majd a piacon 2010-ben és 2011-ben. Ezekben az egységekben Atom processzormagot tartalmazó SoC chipek lesznek jelen.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. somakb
2010.03.01. 17:03
Ez már bejelentésekor vicc volt. Kinek kell ebben a szegmensben x86? Senkinek. Cserébe az armmal szemben még többszörös fogyasztás is társul. Csoda, hogy nincs rá igány? Nem...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. tibaimp
2010.03.01. 18:52
nagyot tévedsz, igen is van rá igény, vagy lesz
mennyivel egyszerűbb lenne mindenkinek, ha az okostelefonokon x86 futna, nem kellene killódni mindenféle szoftvertelepítéssel, minden kompatibilis lenne a pc-del.

Az Intel nem hülye, olyan terültre nem merészkedik ahol nem lát pénzt, sokkal pénzsóvárabb banda az attól
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. doktorovic...
2010.03.03. 09:32
jahh az első évben megnézi mit tud csinálni a másodikban elterjed a harmadikban meg 90%-ban uralni fogja ezt is. Nem hiába, tele van zs-val.... és mint köztudott ott van a pénz vagyishogy még több lesz
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!