iPon Hírek

Intel: változik a netbook-képátló limit

Dátum | 2010. 05. 19.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az Intel korábban a netbookok esetében kijelző képátló tekintetében egy elég egyértelmű határt húzott, és megszabta, hogy N sorozatú Atom processzorai a 10,2 hüvelykes képátlójúnál nagyobb kijelzővel ellátott noteszgépekben nem kaphatnak helyet. Ezzel a lépéssel a gyártó nem titkolt célja az, hogy a többi notebook kategória eladási mutatóit megvédje az Atom processzorral ellátott rendszerektől, azaz az Atom alapú konfigurációk ne jelentsenek közvetlen veszélyt a drágább, nagyobb képátlójú kijelzővel ellátott készülékek forgalmára.

Úgy tűnik, hogy ez a szabály hamarosan megváltozhat, legalábbis egyes Atom processzorok esetében, ugyanis az Intel azt tervezi, hogy a képátló limitet a hamarosan megjelenő kétmagos újdonság, az Atom N550-es processzor esetében 12,1 hüvelykre terjeszti ki.

Az Atom N550-es processzorral szerelt rendszerek a jelenleg rendelkezésre álló információk szerint alap esetben 1 GB-nyi DDR3-as rendszermemóriával, valamint 32 GB-os SSD meghajtóval vagy 250 GB-os merevlemezzel kerülhetnek forgalomba. Az Intel a bejelentés kapcsán meglehetősen optimistán nyilatkozott a netbookok jövőjével kapcsolatban, az illetékesek szerint az elkövetkező évek folyamán netbokok százmilliói áraszthatják majd el a piacot. A gyártó ezzel együtt kihangsúlyozta azt is, hogy a jövőben új szolgáltatásokkal, magasabb szintű rendszer integrációval és nagyobb teljesítményű készülékekkel próbálnak majd helytállni a piacon.

Az Intel lépésének hátterében az is megbújhat, hogy a notebook szegmensben a nemrégiben bemutatott AMD-féle Nile platform mindenképpen konkurenciát jelenthet a cégnek, amely ellen többek között az új, nagyobb kijelzővel ellátott Atom netbookokkal is próbál harcolni.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. morgyi
2010.05.19. 18:06
Szemét húzás ez az intel részéről minden esetre. Örüljenek h veszik a sz*rjukat, nem hogy még ők szabják meg, hogy mibe lehet beletenni. Persze megtehetik... nem véletlenül kellett legutóbb az intelnek elég nagy büntetést fizetnie az amd-nek, a piaci verseny megszegése miatt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Insignia
2010.05.19. 18:13
[LINK] <- akkor már ebbe is mehet atom
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. prohlep
2010.05.19. 22:09

"hogy a többi notebook kategória eladási mutatóit megvédje az Atom processzorral ellátott rendszerektől"

Ez vicc. Onmagaban az, hogy Atommal van szerelve, de megfelelo gyorsito kiegeszito chipek nelkul, mar az is megvedi notebook kategoriat.

A tesztek eddig arrol muzsikaltak, hogy az Atom meg a Youtube videokkal is szaggat HD eseten, ha nincs mellette megfelelo kiegeszites.

De megfelelo kiegeszitessel pedig az Atom ara mar nem igazan versenykepes, kiveve, ha valaki kifejezetten kicsiny keszuleket akar venni, es olyanba nem raknak komolyabb procit.

Atommal nem lenne semmi baj, ha a honlapkeszitok picit normalisabban, mertekletesebben bannanak a flash es egyeb izgi-mozgi eszkozokkel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. vna
2010.05.20. 05:22
Még jó, hogy a netbook még mindig nem egy szabvány.
Tehát ebben a témában, még mindig, mindenki azt mondhat, amit akar.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. doktorovic...
2010.05.20. 11:17
morgyi - 2010-05-19 18:06:41 - megint az a helyzet hogy a hülye okoskodik.... nehogy már te szabd meg azt amit sokkal okosabb emberek csinálnak helyetted. Arról meg nem is beszélve hogy a szarod - amd-nek - nincs még csak halvány fingnyi alternatívája sem az INTEL ellen. Ha nem tetszik nem kell olvasni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. morgyi
2010.05.22. 21:02
Jó valóban nincs, de az megint téll ad a szabad "versenynek" h Intelék drágábban adják a procit ha mellette ION-t használnak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!