iPon Hírek

Intel vs. Nvidia: harc a lapkakészletek miatt

Dátum | 2009. 02. 19.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az Nvidia és az Intel között nagyjából négy évvel ezelőtt született egy megállapodás, amelynek keretein belül a felek megállapodtak arról, hogy az Nvidia az Intel processzoraihoz nForce lapkakészleteket fog gyártani. Most pontosan emiatt a licenc miatt robbant ki egy kisebb botrány: az Intel már jogi útra is terelte a témát, amely arról szól, hogy az eredeti licencben nem szerepelt, hogy az Nvidia a vállalat soron következő, beépített memóriavezérlővel ellátott processzoraihoz is készíthet majd lapkakészletet. Az Nvidia mérnökei, illetve illetékesei pedig úgy gondolják, hogy a licencben olyan kikötés sem szerepel, amely megakadályozná azt, hogy a vállalat a Core i7-es és a majdani Lynnfield processzorokhoz lapkakészleteket gyártson. A vita már egy ideje tart, ám az Intel megelégelte a dolgot és bírósághoz fordult.


Az Intel továbbra is kiáll azon állítása mellett, hogy  a vállalat az Nvidia-val kötött licenc szerződésében nem adott engedélyt az integrált memória vezérlővel ellátott processzorokhoz való nForce lapkakészletek gyártásához, így az Nvidia hiába hivatkozik a licencre, az Intel álláspontja szerint nem készíthet ilyen megoldásokat.


Az Nvidia ezzel szemben úgy látja, hogy az Intel mindössze csak arra játszik, hogy megakadályozza a rendkívül sikeres nForce lapkakészletek terjedését, illetve megakadályozza, hogy a beépített GPU-val is felszerelt processzorok számára konkurenciát állítson az Nvidia a saját, integrált videó vezérlővel is ellátott lapkakészleteivel. Az Nvidia állítása szerint a PC lelke manapság már a GPU, nem a CPU, az Intel pedig megakadályozni látszik a GPU fejlődését és az új megoldások adoptálását, jó példa erre az Atom platform is. Az Nvidia ezzel szemben ugyanazt az olcsó processzort a saját, ION névre keresztelt megoldásával párosítva az Intel három chipes rendszeréhez képest nagyjából tízszer akkora teljesítménnyel bíró, két chipből álló konfigurációt képes készíteni. A vállalat szerint az Intel bírósági keresete egyértelmű bizonyíték arra, hogy a cég meg akarja akadályozni az Nvidia platform terjedését, így próbálja megvédeni a későbbiekben CPU üzletágát.

Az Nvidia kijelentéseiben bőven van realitás:  az Intel a jelenlegi integrált videó vezérlővel ellátott megoldásait, valamint a jövőben készülő, szintén integrált videó vezérlővel ellátott processzorait kívánja védeni, így ha a gyártó nyer a bíróságon, akkor valószínűleg el is éri célját. Egyébként is furcsa, hogy az integrált videó vezérlővel ellátott mobil- és asztali processzorok megjelenése előtt rángatja bíróságra az Intel az Nvidiát, de hogy ez véletlen-e, vagy egy jól felépített stratégia része, azt mindenki döntse el maga. Érdekesség, hogy arról nem szól a fáma, hogy mit tesz az Intel, ha az Nvida megnyeri a pert.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

11. Svindler
2009.02.19. 11:33
VISSZA A HÍRHEZ
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Zotya84
2009.02.19. 11:39
Én tudom az utolsó kérdésre a választ: beperli a bíróságot is...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. mtrx220
2009.02.19. 11:54
az ziher, fosik az intel, hogy nem lesz meg az abszolút elsőbbsége - mint az amd-vel szemben a procipiacon.
nagy görények, még simán lehúznának az emberekről 10 bőrt, ha igaz amit az nv állít. nem mintha az nv nem ezt tenné, amikor csak van rá alkalma
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. jadam92
2009.02.19. 12:43
az NV a mindenhova be akarja juttatni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. csicsoblad...
2009.02.19. 14:45
Az Nvidia ezzel szemben ugyanazt az olcsó processzort a saját, ION névre keresztelt megoldásával párosítva az Intel három chipes rendszeréhez képest nagyjából tízszer akkora teljesítménnyel bíró, két chipből álló konfigurációt képes készíteni.

A népnek a 10x gyorsabb Nvidia kell Intel procival. Mindenki jól járna. A nép kapná a 10x akkora teljesítményt, az intelnek is jobban dőlne a lé, és a nvidia is kaszálna egy kis pluszt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. badland3
2009.02.19. 14:45
MIndig ez a marakodas a koncon, kiborito. Te ezt csinalhatod, o azt nem
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Joachim21
2009.02.19. 15:13
Ha le lett volna védve, és megtehette volna az AMD, akkor hidd el be is perelte volna, ...volna...volna...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. leviske
2009.02.19. 15:36
mtrx220: Ne nevettess már!!! Az Intel nagyobb előnyt élvez lapkakészletek terén az NV-val szemben, mint a proci piacon az AMD-vel szemben.

Az okuk, hogy nem akarják hagyni, hogy nForce jöjjön a Nehalemek alá, az tök egyszerű... Ha van ellenfél, akor tartani kell egy tempót. Ha nincs, akkor lehet lazsálni. A partnereik is örömködnek annak láttán, hogy az X58 még elég hosszú ideig nem lesz leválva, tehát nem kell attól tartaniuk, hogy idő előtt ki kell szórniuk, olcsóbban a lapjaikat, mint ahogy szeretnék. Az X38/X48-nak sem örül pár gyártó,pedig ott sok esetben még talán chipset cserére sem volt szükség.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. mtrx220
2009.02.19. 16:57
értem én az okot, nem hülye intel sem. nem fog beengedni senkit, amikor megvannak a saját cuccai mindenből gyakorlatilag, ráadásul vezető pozicóban vannak.
abban egyetértek, hogy azért, mert trógerek - lusták mint a szemét, de NV ugyanez.
vsz úgy vannak vele, hogy majd ők kitalálják, hogy menjen a fejlődés ( NV is kitalálta, azért tart ott a PC játékipar ahol tart. - ).
biztosan meg tudná oldani az intel is, hogy jobb cuccokat hozzon ki, de mivel ők diktálnak úgysem lesznek a saját üzletük ellenségei, gondolom inkább húzzák a bőrőket ahogy az szokás.
nv gondolom meg nem akar behányni - mert előbb-utóbb vsz az lesz, ha nem tud elég részesedést kaparni magának a piacon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. mihaszna
2009.02.19. 18:52
Ja, de okos ember Atit vesz integrálva. Fejlettebb, mint az NV és olcsóbb is. Ennyit erről. Az NV állandóan keveri a szart. Hülye szar **** cég.

Intel lapkakészletek sikeresebbek és népszerűbbek. Szóval be van szarva. Meg anno a SLI-nél is ő játszotta azt a **** **** fejét, bezzeg az Ati adta is (AMD Ati, figyeljünk oda, AMD/ATi) a CF-et.

Meg állandóan kiáll azon érvelése mellett, hogy a GPU jobb, mint a CPU. Ez igaz, de nem azt jelenti, ogy mindig az lesz. Honnét tudja? Állandóan csak fikáz, az Ati megoldásait is, hülye nagyravaló **** cég. Utolsó semmirekellő **** cég.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. mihaszna
2009.02.19. 18:55
De remélem mindez álca és letesz valamit az asztalra az NV. Ne lazsáljon a k*rv* anyját. Más fejleszt, dogoz, nem ér rá fikázni. Érdekes módon az NV mindig ráér.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!