iPon Hírek

Intel X58: az NVIDIA SLI licenc pontos ára

Dátum | 2008. 10. 22.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az már egyáltalán nem titok, hogy az NVIDIA és az Intel között korábban megállapodás született, amelynek értelmében az NVIDIA elérhetővé teszi az X58-as alaplapok esetében az SLI támogatást. Ez mind szép és jó, de semmi sincs ingyen: a gyártóknak az elkészült alaplapok mintapéldányait bevizsgálásra, illetve jóváhagyásra kell elküldeniük az Nvidia-hoz, majd ezek után licenc díjat is kell fizetniük minden egyes alaplap után azért, mert alkalmazzák az X58-as lapkakészleten az NVIDIA SLI technológiát.

A gyártók közötti megegyezésről már hetek óta tudhatunk, egyik korábbi hírünkben mi is beszámoltunk a részletekről. A döntés következtében alakulhatott ki az a helyzet, hogy az X58-as termékek CrossfireX és SLi támogatással egyaránt fel lesznek vértezve. Korábban az alaplaponkénti licenc díj mértékét még nem lehetett tudni, ám most az alaplapgyártó vállalatoktól származó információk alapján úgy néz ki a helyzet, hogy minden egyes SLI technológiával ellátott X58-as alaplapért 5 dolláros licenc díjat kér az NVIDIA.


Egyelőre csak négy alaplapgyártó vállalat kapott engedélyt az SLI licenc használatára, ennek a négy vállalatnak pedig összesen 10 féle, SLI támogatással ellátott X58-as alaplapja van készen. A licenccel rendelkező gyártók között az ASUS, a Gigabyte, az MSI és a DFI foglal helyett.

A feltételeknek megfelelő alaplapok:

ASUS: Rampage II Extreme, P6T Deluxe
MSI: Eclipse SLI, X58 Platinum SLI
GBT: GA‐EX58‐UD5P, GA‐EX58‐Extreme
DFI: LP UT X58‐T3eH8, LP DK X58‐T3eH6, LP JR X58‐T3H

Természetesen egyéb vállalatok is készítenek majd SLI támogatással ellátott X58-as alaplapokat, így például az ECS, a Foxconn és az EVGA termékpalettáján is találunk a jövőben ilyen termékeket. Igen, nem tévedés: az EVGA is készít majd Intel lapkakészletre épülő alaplapot, ami mellesleg az első CrossfireX támogatással ellátott EVGA alaplap lesz...

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások