iPon Hírek

Intel X58: natív SLI az Nvidia jóvoltából

Dátum | 2008. 08. 28.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Nemrégiben számoltunk be róla, hogy az Nvidia az X58 Express lapkakészlet esetében is elérhetővé kívánja tenni az SLI támogatást, ehhez pedig konfigurációtól függően egy, vagy két nForce 200-as chipet helyez majd el az egyes alaplapokon. A gyártó most furcsa módon megváltoztatta döntését: a legfrissebb hírek szerint az Nvidia beadta a derekát és elérhetővé tette a natív SLI támogatást is az X58-as alaplapok esetében, ám ezzel egy időben az nForce 200-as chipekkel felszerelt alaplapok is forgalomba kerülnek.

Az Nvidia korábbi bejelentése szerint nem készít majd olyan alaplapokat, amelyek az Intel Core i7-es processzorait és az új QPI (Quick Path Interconnect) technológiát támogatják, így az X58-as lapok esetében csak és kizárólag egy külső chip (nForce 200) segítségével kívánja elérhetővé tenni az SLI támogatást. A gyártó nem sokkal később hirtelen megváltoztatta álláspontját: a vállalat véleménye szerint a külön chip segítségével történő megoldás miatt az SLI technológia csak egyes csúcskategóriás alaplapok esetében lenne elérhető, így a felső-középkategóriás megoldásokat kereső felhasználók számára gondod jelentene az SLI támogatás igénybevétele. A vállalat úgy döntött, hogy elérhetővé teszi a natív SLI támogatást is az X58-as lapkakészlettel szerelt lapok esetében, ám ennek használatához feltételek teljesítésére van szükség, ami nincs ingyen.


Azok a gyártók, akik SLI minősítést szeretnének szerezni termékükhöz, el kell, hogy küldjék tesztelésre az adott alaplapot az Nvidia-nak, ahol ellenőrzik a PCI Express x16-os slotok elhelyezkedését, valamint komoly teszteknek vetik alá a lapokat. Természetesen a minősítés elnyerése nincs ingyen, hiába felel meg az alaplap. A gyártók különböző licenc feltételek közül választhatnak, ezen kívül kötelességük feltüntetni az SLI támogatás tényét a termék dobozán és a különböző marketing anyagokon.

Ha az alaplap megfelelt és gyártója minden feltételt teljesített, az Nvidia ad egy jóváhagyó kulcsot (cookie), amelyet az adott gyártónak az alaplap BIOS-ába kell beágyaznia. A kis süti jelenlétét az Nvidia ForceWare videokártya meghajtó programja ellenőrzi, és ha rendben találja, elérhetővé teszi az SLI támogatást az alaplapon. Az X58-as alaplapokon így kétutas x16-os vagy négyutas x8-os SLI támogatást lehet majd igénybe venni, ám a teljes, négyutas x16-os támogatás igénybevételéhez továbbra is szükség lesz az nForce 200-as chipre. A BIOS-ba ágyazott jóváhagyó kulcsot valószínűleg a felhasználók maguk is megpróbálják majd "legyártani" ahhoz, hogy egy SLI támogatással nem rendelkező X58-as alaplapnál elérhetővé tegyék az SLI technológiát, így nincs kizárva, hogy különböző "törések" fognak megjelenni a probléma kijátszásához.

Hogy mi lehet az oka az Nvidia hirtelen álláspont változásának? Az Nvidia azt állítja, hogy mivel nincs - és valószínáleg nem is lesz - QPI támogatással ellátott lapkakészlete az Intel Core i7-es processzoraihoz, nem is tud konkurenciát teremteni az Intelnek ebben a kategóriában.

A dolgok hátterében valójában az lehet, hogy az Intel választás elé állította az Nvidia-t: vagy elérhetővé teszi a natív SLI támogatást az X58-as alaplapoknál, vagy jelentős bevételeket veszít a videokártya piacon. Az Nvidia végül is a középutat választotta, mert ugyan elérhetővé tette a natív SLI támogatást, ám ennek használatáért némi díjat szed a gyártóktól.

Az Nvidia természetesen továbbra is gyárt majd lapkakészleteket az Intel platformokhoz, így Core 2 processzortámogatással rendelkező alaplapokra ezután is számíthatunk a gyártótól.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

9. Tyrel
2008.08.28. 21:18
vissza a hírhez

Ezzel megint maguk alatt vágják a fát...

Tudtommal Ati még örül is ha valamelyik deszka Crossfire támogatást akar, hiszen ezen ők is pénzt kereshetnek, mert mondjuk 2 videókártyát adhatnak el 1 helyett ugyan annak az embernek.

Eddig nVidiánál is hasonló volt a helyzet...

Most erre mit csinál mikor úgy is van? Elkezdi lekorlátozgatni az SLI elérhetőséget, többek között a piacvezető processzor és chipkészlet gyáró céggel azaz az Intel-el szemben is... Aztán rájönnek hogy ez marha nagy szívás lenne, ezért félig elérhetővé teszik, és tulajdonképpen az SLI elérés terhét az Intelről áthelyezik az alaplap gyártókra...

Na és ennek mi lesz az eredménye? A gyártók nem jótékonysági alapítványok, ha valami extra nekik pénzbe/időbe/fáradtságba kerül, azt leverik a vásárlóikon...

Végeredmény:
nVidia kártyáknak egyébként is roszabb az ár/érték arányuk a Radeonoknál, de most még lehet hogy az SLI alaplap is drágább lesz hozzájuk egy hasonló képességű Crossfire-t támogató lapnál...

Most ezek tényleg ennyire h... ?...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Multitask
2008.08.28. 21:39
Nevetnem kell rajtuk... nem igaz már, hány bőrt akarnak még lehúzni az emberekről? Ez már vicc...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Tyrel
2008.08.28. 22:10
Amúgy biztos azért megy ez az egész mizéria mert nem tetszik nekik hogy nem fogy jól az nVidia chipkészlet és azt várják hogy az SLI lekorlátozásával sokan vesznek majd nVidia chipkészlettel vagy legalább SLI chippel szerelt alaplapot ami több jövedelemhez juttatja majd őket ezen a területen...

És igazán nem is hülyék mert gazdagabb országokban ez lehet hogy bejött volna nekik, ha nem jön Ati széles vigyorral és mossa fel velük a padlót...

De most nem alaplapot vesznek majd a videókártyához hanem inkább másik videókártyát vesznek (főleg ha az amúgy is jobb)... És hát ezt nem tudják lenyelni a "zöldek"...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. danee91
2008.08.28. 22:16
Nem kell félni, lassan minket fizetnek le, h vegyünk belőle Nvidia karit
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Alamos
2008.08.29. 15:05
A gáz az X58-ban ott van, hogy azok az alaplapok drágábbak lesznek, mint a többi lap. Akár konkurens, akár pedig az, hogy nem tudja ezt a teljesítményt.
Most kb. ez olyan hír, hogy az nV azt akarja, hogy megelőzze őket az AMD lássuk mire képesek ők, és majd később előrukkolnak valamivel.
Bár hogy mi a fene lesz nem tudom. Viszont ha az AMD/ATI is előhúz valamit farzsebből, akkor szivacs.
Olyan ez mint a Forma-1 amikor 2 versenyző egymáshoz közel van. Keresik az előzési pontot, majd ha meg van belehúz, de akkor felzárkózik a másik és nyomja neki, hogy le ne maradjon és hibába kényszerítse a másikat.

A rohadt nagy gebasz ott van, hogy ma már az anyagiak visszafogják drasztikusan a fejlesztéseket. Ezt kéne észrevenniük az embereknek és megoldást találni erre a nagy problémára. Te is biztos jobban örülnél, ha a FarCry meg a Crysis, meg a többi nem hogy nem szaggatna, hanem inkább Very High-on 2048x1600-ban potom 250 FPS-el menne...
Sajnos ez azért nem megvalósítható, mert le kell téged szívni anyagilag, hogy a 10 FPS helyett 15 lehessen belőle, holott a 250 FPS is röhögve a mai technológiákkal elérhető lenne, csak nem kifizetődő.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Alamos
2008.08.29. 15:25
Ezzel is egyetértek Ricco. Igazából kb. 100 év múlva fogjuk azt elérni mind játék/program és gépfejlesztésben, ami már 1 hónapon vagy éven belül lehetséges lenne.
Én ezt mondtam csak előzőben a hardver oldalról. Ez pedig már akkor szoftveresen is.

A világ a pénz körül forog, és mégis az gátolja meg a fejlődést, ami azt segíti elő. A pénzvilág olyan szintre fog fokozódni mint a mai tőzsde. Vagyis másodpercenként fognak változni az árak, és így fog kifolyni az emberek kezéből a pénz, mert erre van igénye az iparágaknak, és a kereskedelemnek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. leviske
2008.08.29. 15:38
Én már csak egy dolgot kérdezek... Ezek után minek gyártanak chipseteket? :blink: Ember nem fog Intel alá nForce-ot venni, az AMD-seket pedig eléggé felhúzták mostanság, hogy inkább maradjanak VGA-val márkán belül... SLI-t támogató kártya nélkül pedig felesleges SLI-s lapot venni.

Bár egy darabig még kihúzhatják úgy, hogy tejelnek a Foxconnak és az ASUS-nak, hogy dobálják ki a nForce-os QF/ROG lapjaikat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. bszoke88
2008.08.30. 16:17
ez a hír teljesen lényegtelen, eddig is működött az sli intel lapokon, csak a driverben és a win registry-ben kellett átírni dolgokat. ingyé és bérmentve

ahogy az aláírásomban is olvasható, It's all about the money.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. bszoke88
2008.08.31. 15:40
sajna engem nem nagyon érdekel pp ez az egész, de google keresés 'sli on intel'
azt nem tudom, h a mostani chipsetekkel/driverekkel mi a helyzet
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!