iPon Hírek

Intel Xeon Phi: a sokmagos termékek márkaneve

Dátum | 2012. 06. 18.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A Xeon Phi sorozatban Knights Corner alapú termékek lesznek jelen, amelyek a meglévő E5-2600-as és E5-4600-as sorozatú Intel szerverprocesszorokkal karöltve üzemelnek majd a különböző szuperszámítógép-fürtökben. A HPC szegmensbe szánt Xeon Phi társprocesszorok hatalmas párhuzamos számítási teljesítményükkel próbálnak új teljesítményszintet biztosítani a fejlesztők és a kutatók számára, de a későbbiekben - a Xeon Phi sorozatú termékek következő generációs megoldásai - az üzleti adatközpontokat és a tradicionális munkaállomásokat is célba fogják venni.

Xeon Phi - Új márkanév a MIC architektúrára alapozó termékeknek


Az új termékek várhatóan az idei év második felében jelennek meg, de ez persze nem jelenti azt, hogy ne lenne belőlük már napjainkban is néhány tökéletesen működő példány. Xeon Phi alapú társprocesszorok teljesítenek szolgálatot például a Top500-as, szuperszámítógépeket összefoglaló lista 149. helyezettjében, amely 118 TFLOP/s-os számítási teljesítmény felmutatására képes.

A Xeon Phi sorozat tagjai tökéletesen kompatibilisek lesznek az x86-os programozási modellekkel. Az új eszközök az egyes alkalmazások számára HPC-optimalizált, hatalmas párhuzamos számítási teljesítményt kínáló, különálló, saját Linux alapú operációs rendszert futtató számítási egységként lesznek láthatóak, ami az adott konfiguráción található operációs rendszertől függetlenül üzemel.


A Knights Corner kódnévre keresztelt társprocesszor 22 nm-es csíkszélességgel, háromdimenziós tranzisztor technológia alkalmazása mellett készül és ötvennél több maggal rendelkezik. A PCIe bővítőhelyre illeszkedő terméken minimum 8 GB-nyi GDDR5-ös típusú fedélzeti memória kap helyet. Az 512 bit széles SIMD támogatással érkező újdonság segítségével egy utasítás keretén belül több adatelemet is fel lehet majd dolgozni – ez jótékonyan hat a rendszer teljesítményére.

Az elmúlt év folyamán az Intel már bemutatta, hogy mire képes a Knights Corner: akkoriban az egység csomópontonként (node) 1 TFLOP/s-os dupla pontosságú valós számítási teljesítményt kínált. Az ISC’12 alkalmával az Intel újra megmutatta, mire képes a Xeon Phi, ám ezúttal az ismert is elismert Linpack tesztprogramban sikerült 1 TFLOP/s feletti csomópontonkénti számítási teljesítményt elérni. Összehasonlításképpen: 1997-ben még több, mint 9000 darab Intel Pentium processzor kellett az 1 TFLOP/s-os teljesítményszint eléréséhez – a processzorok akkoriban az ASCII RED szuperszámítógép-fürtben kaptak helyet.


Az Intel már készül az első „Petascale” osztályú szuperszámítógép-fürt beüzemelésére is, ami 2013 elején kezdheti meg működését. Ebben az egységben Xeon E5-ös sorozatú szerverprocesszorok, illetve Xeon Phi sorozatú társprocesszorok egyaránt jelen lesznek.

A vállalat Xeon Phi sorozatú PCIe alapú társprocesszorait 44 gyártó alkalmazza majd különböző konfigurációiban, ezek között megtaláljuk a Bull, a Cray, a HP, az IBM, a Dell, az Inspur, az SGI és a NEC megoldásait is.

Továbbra is fontos cél az Exascale teljesítményszint elérése

A fejlődés persze nem áll meg, hiszen a gyártó tovább menetel az Exascale teljesítményszint felé, amit a jelenlegi tervek szerint 2018-ra sikerülhet is elérni. Az új, minden eddigit felülmúló számítási teljesítmény szint segítségével számos új lehetőség nyílik majd meg. Például lehetőség lesz olyan pontosságú kéthetes időjárás előrejelzés biztosítására, amely annyira megbízható lesz, mint manapság a 48 órás előrejelzések. Ezzel együtt a humán genom feltérképezésére is elegendő lesz 1000 dollárnyi összeg, illetve 12 óránál kevesebb munka – manapság ehhez még két hétre és 60 000 dollárra van szükség.

Az Exascale teljesítményszint eléréséhez megfelelő összekapcsoló technológiák (interconnectek) alkalmazására is szükség lesz, amelyekkel jól skálázhatóan összekapcsolhatóak a szuperszámítógép-fürt egyes elemei. Az Intel a megfelelő környezet megteremtéséhez felvásárolta az Infiband-et, valamint technológiákat és licenceket szerzett a QLogic-tól, illetve a Cray-től is.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. Destructo
2012.06.18. 21:06
Ez most lenyűgözött Végre a magán szektor is kap játékokat
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. tibaimp
2012.06.18. 21:27
Na tessék!
Ha jól tudom ez már a Larrabee technológiából nőtte ki magát, így ez a cucc a xeon procikkal karöltve valószínűleg beválik majd.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. gabest
2012.06.19. 01:52
Na végül csak kifért a gyárkapun!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. xcomman
2012.06.19. 10:40
Hol lehet a kosarba rakni?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Humbuk
2012.06.19. 13:21
kíváncsi vagyok, hogy mennyivel jobb a párhuzamos számítási teljesítménye 1 magnak, mint egy gpu-nak
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!