iPon Hírek

Intelligens izzóval állt elő az LG

Dátum | 2014. 03. 25.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Az okostelefonokhoz kapcsolódó okoskütyüknek jelenleg két nagy csoportja van, amire minden gyártó nagy figyelmet fordít. Az egyik csoportba a viselhető eszközök tartoznak, a másikba pedig az okosotthon létrehozásához kapcsolódó termékek. Az LG mindkét szegmensből kivenné a részét, és ennek megfelelően ezúttal egy újfajta világítótestet mutatott be.
A Smart Lamp névre keresztelt villanykörte már a modern LED-es technológián alapul. Ennek köszönhetően ez a megoldás a hagyományos, és az energiatakarékos izzóknál is alacsonyabb fogyasztással fog kecsegtetni. Maximális fényerő mellett legfeljebb 10 W a termék fogyasztása, ám ekkor már meglehetősen nagy tereket is képes lesz beragyogni. Az energiahatékonyságra még az intelligens vezérlés is rátesz egy lapáttal, hiszen akár automatikusan (a mobil vagy tablet által) vezérelhetővé is tehető a fényerő, amivel tovább csökkenthető a felvett áram mennyisége. A másik nagyon fontos dolog, melyet az alkalmazott LED-eknek lehet köszönni, a kimagaslóan hosszú élettartam. A Smart Lamp több mint 10 évig képes gondtalanul üzemelni átlagos, napi öt órás világítási ciklusok mellett. Végül jó pont jár még neki azért is, mert a normál, E27-et foglaltba illeszkedik, így nemcsak egyszerű hozzá megfelelő lámpatestet találni, hanem jó eséllyel a már meglévőkbe is tökéletesen illeszkedik. Az okos villanykörték körében sok különféle megoldással találkoztunk már, amik között az egyik legjobb és (méltán) legnépszerűbb a Philips Hue. A Hue különlegessége, hogy elképesztő színskálát képes felvonultatni. Nos, ilyenre az LG újdonsága például nem képes, itt a vásárlás pillanatában kell eldönteni, hogy milyen fényt szeretnénk, és csak kétféle színhőmérsékletű fehérből lehet választani (hagyományos izzó szín: B1030EA5L6B, nappali fehér: B1050EA5L6B). Ezt leszámítva azonban sok érdekes lehetőséget kínál azért a Smart Lamp is. Képes lassan, fokozatosan kikapcsolni este, ahogy a ház lakói is nyugovóra térnek, reggel pedig mintegy ébresztési szándékkal, folyamatosan erősödve kezd el világítani. A „Security Mode” arra nyújt lehetőséget, hogy távolról is bekapcsolható legyen a világítás, amivel az óvatosabb betörőket talán el lehet tántorítani az eredeti szándékuktól. A „Play Mode”-ban pedig az éppen hallgatott zeneszámok, vagy lejátszott filmek hangjának ritmusához igazodik a fényerő – ezzel is emelve az élményt.
A fenti módok egy gombnyomásra aktiválhatóak az okostelefonra vagy táblagépre telepített kliensalkalmazás segítségével, amiket a piacterekről lehet majd beszerezni. Az Smart Lamp izzó vezérlését Bluetooth és Wi-Fi kapcsolat segítségével is meg lehet oldani. Az eszköz egyaránt kompatibilis a Google operációs rendszerét futtató gépekkel és az Apple termékekkel is. Az Android esetében sajnos egy kicsit szigorúbb a megkötés a vártnál, ugyanis a 4.3-as Jelly Bean verzió szükséges hozzá, míg az Apple oldaláról már az iOS 6.0 is elegendő. Az LG Smart Lamp forgalmazását Dél-Koreában fogják kezdeni, és 32 dollárt kérnek majd el érte – így ez lesz az egyik legolcsóbb ilyen termék.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

11. Asagrim
2014.03.25. 14:59
Több mint 10 év, napi öt óra világítással. Gyerekek, ez brilliáns! Miért nem mindjárt úgy reklámozzák hogy két teljes generációnyi embert szolgál ki napi 10 perc világítással!!!!

Viccet félretéve, ez reálisan nézve 5-7 év üzemet jelent dolgozó szellemi munkás szobájában, vagy egy olyan helyiségben lakóházon belül, ami az ablakok elhelyezése miatt nem kap sok természetes fényt.

Én vevő lennék egyre, már csak a stroboszkóp funkció miatt is!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. tibaimp Asagr...
2014.03.25. 15:42
Ez így szép is meg minden, de a gond a fel- illetve a lekapcsolások számával van, mert azt nem bírja úgy tudtommal, szóval hamarabb tönkremegy, de nem az üzemidő miatt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. dzsuz87 tibai...
2014.03.25. 16:34
Én úgy gondoltam, hogy a LED érzéketlen a kapcsolgatások számára. A hagyományos izzó például valóban nem szereti, ha fel-le kapcsolgatják, mert ott a wolfram szál körül mindig újra kialakul egy felhő az elpárolgott wolframból. Küldenél egy linket, amiben ezt fejtegetik?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Merwenus tibai...
2014.03.25. 16:36
Ez led, bírja a ki-be kapcsolást, hagyományos nem energiatakarékos nem bírja csak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. dzsuz87
2014.03.25. 16:44
Az angol wikipédia oldalon is az szerepel, hogy "szereti" a kapcsolgatást: [LINK]

Az energiatakarékosnál pedig arra kell figyelni, hogy az első 1-2 percben jóval nagyobb a fogyasztása, mint a névleges, ezért érdemesebb halogén izzót tenni pl kamrába, mellékhelyiségbe, ahol sokszor rövid ideig használják csak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Walmont
2014.03.25. 16:49
Nem csak a nagy LG tud ilyet.

[LINK]
De persze ez nem kapott ekkora hírverést.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Asagrim dzsuz...
2014.03.25. 16:53
Nem azt írja hogy "szereti" a kapcsolgatást, hanem azt hogy tökéletesen megfelel (ideális) olyan felhasználásra. mikor gyakran van kapcsolgatva.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. I.Jozsef83
2014.03.25. 17:29
Sőőőt , miután ugye folyamatosan kapcsol le és fel a szabályozásnak köszönhetően , így kevésbé érzékeny a lelke nem hirtelen áramlökést kapva . Itt már 5sec is jó érték a teljes fényeléréshez . Bírni fogja ... csak kérdés mennyirán fognak a nagyhatalmak ebbe beleszólni , mert ez így ugye nekik nem épp megfelelő - fogyasztó társadalmat szeretik ők ... csak a gar időt bírják ki ...

A tervezett elavulás története:
[A villanykörte-összeesküvés]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. dzsuz87 Asagr...
2014.03.25. 17:52
Pont ezért tettem idézőjelbe.

A gyors fel-le kapcsolás amúgy miért bántaná? Használunk 85W-os LED-eket gyors kamerás felvételeknél, ha van ilyen hátránya, arról jobb, ha tudok, ezért kérdezem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. atti2010 dzsuz...
2014.03.25. 17:58
A LED teljesen érzéketlen a kapcsolgatásra a hagyományos takarékos izzók azok mennek tönkre, az OLED kijelzők is ki-be kapcsolgatásra épülnek ha úgy lenne hogy kiégnek hozzá sem fogtak volna, más kérdés hogy ezeknek soha nem térül meg az ára a megtakarított áramon, de legalább zöldnek tűnünk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. fofoka
2014.03.25. 21:38
Le mertem volna fogadni, hogy valaki belinkeli. Nőjünk már fel végre!
A led izzó is tönkremehet hamar, főleg a driver (az elektronika, amiben a trafó és az egyenirányító van többek közt) szokta beadni a kulcsot. Ez persze fokozottan igaz az aliexpresszen beszerzett ipari hulladékokra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!