iPon Hírek

Intelligens kábítófegyverre vágyik a hadsereg

Dátum | 2012. 04. 26.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Az Egyesült Államok hadserege egy olyan új fegyverrendszert fejlesztését tűzte ki célul, amely valami egészen abszurd összegyúrása egy vállról indítható rakétakilövőnek, egy drónnak, valamint egy kábító lövedéknek. A cél egy olyan lövedék létrehozása, amely képes egy helyben lebegve megkeresni emberi célpontját, majd rátalálva valamilyen nem letális módon harcképtelenné tenni.

A seregbeli szakértők elképzelései szerint a fegyver egy nagyon is halálos rendszer (LMAMS) módosításával készülne: ez utóbbi hatósugarán belül képes húsz másodperc alatt azonosítani és elérni egy ember formájú célpontot, miközben száz méteres magasságig emelkedik. Ha valami probléma merül fel, további harminc percig a levegőben tud maradni célpont után kutatva.

Hogy a rendszer nem végzetes változata végül milyen módszerrel fegyverezné le a célpontot, azt még nem tudják pontosan, de szóba kerültek mechanikai megoldások (gumilövedék), hanghullámok, vegyi anyagokkal, elektromossággal és intenzív fénnyel operáló rendszerek is.

Switchblade
A dolog egyik bökkenője, hogy a tervezet „idősebb testvére”, az LMAMS-program is csak a kezdeti stádiumban van. Eddigi legjobban sikerült terméke az AeroVironment által gyártott Switchblade nevű aprócska drón, amelyet a katonák laptopról irányíthatnak a célpont felé. Ezt a tervek szerint már ebben az évben bevetik Afganisztánban.

A nem halálos változat létrehozásához elviekben nem szükséges a Switchblade technológiáján túlmenő fejlesztés, azonban a hadsereg nem büszkélkedhet túlságosan sikeres múlttal a kábító fegyverek fejlesztésében ‒ az ilyen tervek általában a létrehozás valamelyik fázisában megrekednek, leggyakrabban a rajzasztalról sem kerülnek le. A vakítópisztoly kifejlesztéséről 2008-ban tettek le végleg (?), a Pain Ray becenéven futó, fájdalmat indukáló hullámfegyver pedig már 15 éve fejlesztés alatt van, és nem nagyon tűnik úgy, hogy a közeljövőben elkészülne.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. prohlep
2012.04.26. 17:22
"Ezt a tervek szerint már ebben az évben bevetik Afganisztánban."

A katonai fegyvereket szegeny szerencsetlen afgan nepen tesztelik a szabadsag, a demokracia es a jogallamisag bajnokai.

A gazdasagi gyarmatosito fegyvereket pedig tobbek kozt a magyar nepen tesztelik kedves nyugati testvereink, akik allitolag nagy szeretettel fogadtak minket 1989-ben az allitolagosan szabad es klassz nyugati vilagban, persze kiserleti malacnak es kamat-fejos tehennek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. mikej95
2012.04.26. 17:42
prohlep: Hát igen, de ez már állandósult helyzet.
Most Ugandára fáj a foguk, mert ott tavaly télen olajat találtak. Gyorsan el is kezdtek nyomatni egy kampányt(KONY) egy terrorista(létező, elvetemült, isten küldöttének tartotta magát) ellen akit nem látott a nép 6 éve..... Ennek ellenére Angelina Jolie és mindenki más is kifejezte egyetértését, hogy menni kell demokráciát csinálni.

Egy dologban viszont tévedsz, már az olajválság idején kamat-fejőstehénné tettek minket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. jozsefm
2012.04.26. 18:20
Ez már céljaiban is szinte kimondva úgy kalkulál, hogy nem reguláris seregek harcában kívánják alkalmazni.
Gyakorlatilag támadhatóvá, megtorolhatóvá, terrorizálhatóvá, válik a civil lakosság is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. CyberPunk6... jozse...
2012.04.26. 18:22
Majd ellenünk is ezt vetik be, ha majd az olaj helyét a víz veszi át a világgazdaságban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. freyr
2012.04.26. 19:29
Nem meglepő, hogy a kábítófegyverek fejlesztése mindig elakad. Szerintem már évekkel ezelőtt átvehették volna a halálos fegyverek helyét ha nem is a katonáknál, de a rendőröknél és a fegyveres biztonsági őröknél mindenképpen. De egy hullát könnyebb kezelni és adminisztrálni, mint egy foglyot. Vagy ha mindenképp fogoly kell, a szétlőtt térdű feltehetően készségesebb, mint a kábításból fájó fejjel ébredő.

@CyberPunk666: kétlem, hogy akkor lennének még drónok, sőt egyáltalán egy sörétes puskánál bonyolultabb fegyverek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Turai
2012.04.26. 23:12
Intelligens kábítófegyverre vágyik a hadsereg...Egyesült Államok hadserege...???
Na persze...

Hogy a rendszer nem végzetes változata végül milyen módszerrel fegyverezné le a célpontot, azt még nem tudják pontosan, de szóba kerültek mechanikai megoldások (gumilövedék), hanghullámok, vegyi anyagokkal, elektromossággal és intenzív fénnyel operáló rendszerek is.

Magyarul, a béke nevében ismételten egy tömegpusztító/terror fegyvert fejlesztenek.
Vajon az első bevetések során hányszor fogják azt mondani, hogy eltévesztették a célpontot valamilyen hiba miatt és a vegyi anyag adagolója hibája miatt történt a sajnálatos.....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!