iPon Hírek

Intelligens termosztátot fejlesztő céget vett a Google

Dátum | 2014. 01. 15.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | IT VILÁG

A Google csak nemrégiben jelentette be, hogy felvásárolja a robotok fejlesztésével foglalkozó, meglehetősen ígéretes eredményekkel büszkélkedő Boston Dynamics-et, de máris egy újabb felvásárlás nyélbeütésére készül a vállalat, amelynek keretén belül az intelligens termosztátokat fejlesztő Nest Labs kerülhet a birtokába, amennyiben az akvizícióra a megfelelő hatóságok is rábólintanak. Persze sokan emiatt a felvásárlás miatt is aggódnak – nemsokára kifejtjük, miért.
A 3,2 milliárd dollárba kerülő felvásárlás igen fontos lehet a Google szemszögéből, ugyanis a Nest intelligens termosztátjának vezérlését idővel az androidos eszközökbe is be lehet majd építeni, ami számos érdekes funkció megjelenésére adhat módot. A Nest intelligens termosztátjának különlegessége, hogy a szokásos, kissé esetlen és béna dizájnnal rendelkező termosztátokhoz képest fényévekkel szebben néz ki, így a modern lakások berendezéséhez remekül illik. Persze a szépség nem minden: komoly tudás bújik meg mögötte. Az intelligens termosztát a szokásos hőmérséklet-szabályzó funkción kívül távoli elérést is kínál: a kívánt hőmérsékletet akár távolról, okostelefon segítségével is be lehet állítani, így mire hazaérünk, kellően felmelegített szobák várhatnak minket. A funkció akkor is jól jön, ha a nagy rohanásban indulás előtt elfelejtettük lejjebb tekerni a fűtést. Ennél érdekesebb az a tény, hogy a Nest Learning Thermostat képes alkalmazkodni szokásainkhoz, azaz idővel megtanulja, mikor milyen hőmérsékletet szoktunk beállítani és ennek megfelelően variálja a hőfokokat.
Utóbbi funkció miatt sokan megijedtek a felvásárlás hírét hallva: ők attól félnek, hogy a Google a Nest bekebelezése után a Nest felhasználók szokásaival és életvitelével kapcsolatban még több információra tehet szert, amit ki tudja, milyen célokra használnak majd fel a cég szakemberei. Persze a Nest vezetése igyekezett megnyugtatni az aggódókat: a vállalat élén továbbra is a jelenlegi elnök-vezérigazgató, Tony Fadell áll majd, a Nest pedig nem olvad bele a Google-be, hanem továbbra is önálló márkaként folytatja tevékenységét a piacon – igaz, esetében a Google jóvoltából olyan új lehetőségek válnak elérhetővé, amelyekről eddig nem is álmodhatott a cég. Itt főleg arra kell gondolni, hogy a Nest végre elkezdhet terjeszkedni a piacon, hiszen ehhez meglesz a kellő háttere. A Nest vezetése szerint a felhasználóktól származó adatokat csak a termék továbbfejlesztéséhez használják majd fel, ahogy eddig is, egyéb célokra nem.
Maga a Nest egyébként nem csak intelligens termosztátot, hanem füst- és szénmonoxid-érzékelőt is készít, sőt, egyéb termékek is vannak a tarsolyában, igaz, ezekről egyelőre nem esett szó. A füst- és szénmonoxid-érzékelőt a fenti videón lehet megcsodálni működés közben, hála a TechCrunch munkatársainak.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. expander
2014.01.15. 10:03
Ezek tök jók, csak ilyet itthon nem lehet kapni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. mikej95
2014.01.15. 18:31
Én biztos nem kérnék belőle. A Google böngészője fut a gépemen és az Android sem áll tőlük messzebb, ez már bőven elég.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. mrksz22
2014.01.15. 19:53
Ezek elég hasznos, egyszerű kis dolgok, ha nem szállnak el az árakkal akkor simán elvárható tőle, hogy elterjedjenek a háztartásokban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. HUFEUR
2014.01.15. 21:33
mikej95:

És mégis mi köze van egymáshoz a kettőnek? Két (vagyis három) teljesen különböző dologról van szó, köze sincs az Androidhoz vagy a Chrome-hoz a Nest-nek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!