iPon Hírek

Intelre vadászik az AMD Pumája

Dátum | 2008. 06. 05.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | NOTEBOOK

Az AMD hivatalosan is útjára indította Puma névre hallgató notebook platformját. Az új platform az előzetes információk alapján egy kiegyensúlyozott rendszer benyomását kelti, ám hogy a platform mennyire lesz sikeres és népszerű az Intel megoldásaival szemben, az hamarosan kiderül.


Az AMD Puma rendszereiben a gyártó legfrissebb, Griffin maggal szerelt Turion X2 Ultra processzorai teljesítenek majd szolgálatot. A noteszgépek lapkakészlete M780G északi hídból és SB700-as déli hídból áll: az északi híd ATI Radeon HD 3200 integrált videó vezérlővel is fel van szerelve. Az újdonságok az integrált videó vezérlő mellett egy diszkrét ATI Radeon HD3000-es sorozatú videó vezérlőt is tartalmaznak majd, ez utóbbi vezérlők Hybrid Crossfire és PowerXpress támogatással egyaránt rendelkeznek.


A Hybrid Crossfire rendszernek köszönhetően a rendszer képes kombinálni a diszkrét és az integrált videó vezérlők teljesítményét, a PowerXpress eljárás lehetővé teszi, hogy akkumulátoros üzemmódban, alacsony terhelés esetén a rendszer kizárólag az integrált videó vezérlőre támaszkodjon és így energiát (akkumulátor időt) takarítson meg. A diszkért és integrált videó vezérlő használata között dinamikusan vált a rendszer. Az integrált videó vezérlő lehetőséget kínál a DVI, HDMI és a DisplayPort kimenetek használatára egyaránt.A platform szívét képező Turion X2 Ultra processzorok K8-as magokkal rendelkeznek, a gyártó ellátta őket a HyperTransport 3.0-s és az Indepentent Dynamic Core technológiák támogatásával is. Az új Turion X2 ultra processzorok DDR2-800 MHz-es memóriavezérlővel érkeznek, az egységek másodszintű gyorsítótára pedig 2 x 1 MB-os. Az első Turion X2 Ultra modellek órajele 2,0 GHz-től 2,4 GHz-ig terjed majd.

ATI XGP noteszgépek számára: az AMD Puma platformjának kiváltsága.
Az AMD új platformja 802.11n WiFi adapterrel is rendelkezik, az új platform már elérhető az OEM gyártók számára. A nagyvállalatok közül az Acer, Asus, Clevo, Fujitsu, Fujitsu Siemens Computers, HP, MSI, NEC és a Toshiba is készít olyan noteszgépeket, amelyek az AMD legfrissebb platformjára épülnek majd. Érdekesség a Puma platformmal kapcsolatban az is, hogy a rendszer külső videokártya (XGP rendszer) használatát is lehetővé fogja tenni, mint arról a tegnapi nap folyamán már beszámoltunk. Az új külső videokártya megoldás csak és kizárólag a Puma platformra épülő noteszgépekkel lesz használható, ugyanis csak ezek a készülékek lesznek ellátva azzal a speciális csatlakoztóval, ami PCIE 2.0 x8-os csatolófelületen keresztül köti majd össze az eszközöket. A kapcsolat mindkét irányba 4 GB/s-os sávszélességet kínál.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. berner
2011.07.13. 12:54
ez is egy takony volt mint ahogy a bullfosder is lesz....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. berner
2011.07.13. 12:55
ez is egy takony volt mint ahogy a bullfosder is lesz....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. kapmar berne...
2011.07.13. 13:03
Na megkezdtük az értelmes hozzászólások sorát. Helyből kétszer ugyanazt...
GRATULÁLOK!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!