iPon Hírek

Interkontinentális úton a Solar Impulse

Dátum | 2012. 06. 07.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A Solar Impulse nevű, tisztán napenergiával működő repülőgép befejezte első interkontinentális útját, és ezzel az első légi jármű, amely ilyen meghajtással ekkora távot volt képes legyűrni. A gép kedden szállt fel Madridból és 19 órás utazás után landolt a marokkói Rabat repterén.

A Solar Impulse projekt 2003-ban indult a svájci École Polytechnique Fédérale de Lausanne szervezésében, az ötletgazda és a vállalkozás feje világhírű svájci utazó, Bertrand Piccard. A fejlesztésben a szintén svájci, felvonókat gyártó Schindler mérnökei, valamint a belga Solvay kutatói is segédkeztek.


A HB-SIA néven regisztrált repülőgép szárnyfesztávolsága 63 méterével eléri az Airbus A340 méreteit, tömege azonban akkumulátorral együtt mindössze két tonna. A szárnyak felső felületén összesen csaknem 12 ezer szilíciumcellát helyeztek el, ezek gyűjtik össze az energiát a négy, 7,5 kW-os villanymotor működtetéséhez, a többletenergiát pedig az összesen 400 kilogrammot kitevő, Lítium-polimer akkumulátorok felé irányítják. Ezek ideális esetben elegendő energiát gyűjtenek össze a nap folyamán a motorok éjszakai meghajtására, így a gép elviekben korlátlan ideig bírja leszállás nélkül. 2010 júliusában, az első pilótával végrehajtott próbaúton a Solar Impulse 26 órát volt folyamatosan a levegőben. Az éjszakai repülés során az akkumulátorokon kívül a gép haladását az is segíti, hogy még nappal felemelkedik 8500 méteres magasságba, és napnyugta után vitorlázva halad előre, miközben folyamatosan veszít magasságából.

A gépet maga Piccard vezette, aki 1999-ben elsőként repülte körbe a Földet hőlégballonon. Ezt a mutatványt a Solar Impulse fedélzetén 2014-ben tervezi megismételni. Piccard és gépe tartja a napelemes repülés magassági rekordját 9235 méterrel, valamint 26 órás útjával is rekordernek számít: ez a leghosszabb idő, amelyet egy pilóta által vezérelt, napenergiával meghajtott repülőgép egyhuzamban a levegőben töltött.

A Solar Impulse átlagsebessége 70 km/óra, így gyorsasági rekordokat biztosan nem fog felállítani, hiszen a kereskedelmi utasszállítók ennek legalább tízszeresével haladnak. A prototípus a pilótán kívül komolyabb terhek szállítására sem alkalmas egyelőre, de azt valóban bizonyította az elmúlt évek során, hogy lehet jövője a napenergiával hajtott repülésnek. 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. atti2010
2012.06.07. 18:05
Ez így szépen hangzik meg látványos de kb semmire sem jó a hadászati tevékenységen kívül.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. carraroxt
2012.06.07. 18:15
Minden elismerésem Piccard úrnak!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Stark
2012.06.07. 18:20
Ez így tényleg nem sok mindenre jó. Terhet nem bír szállítani, lassú is...
De legalább van egy működő kiindulási alap, amit tovább tudnak majd fejleszteni. Az irány jó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. fagy
2012.06.07. 18:52
Amíg a napenergiából nagyon alacsony hatásfokkal állíthatunk elő elektromos energiát egy lépésben, addig feleslegesek ezek a kísérleti alkalmazások. Szerencsére az utóbbi időben felgyorsultak és eredményesek azok kutatások, melyek az átalakítás hatásfokát és előállítási költségének csökkentését célozzák meg.
Szinte biztos, hogy lesz napelemes légiközlekedés, de ez még arrébb van, addig sportból és pénzköltésből lehet ilyen bemutatókat tartani, a gyakorlati haszna, értelme nulla...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. nyerek01
2012.06.07. 19:35
Google vesz/rendel/kölcsönöz 10+ ilyen gépet, felszeri nagyfelbontású képek készítééésére alkalmas ccd szenzorokkal..., és lehet tovább gondolni.
Bármelyik környezetvédelmi szerezet örülni ilyeneknek, különböző mérőműszerekkel szerelve.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. KristofK94
2012.06.07. 23:05
Nem azt kell díjazni hogy mire jó hanem hogy a mai technologiával elérhető ez is. Szerintem a mérnökök és a pilota is elismerést érdemel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Whysper
2012.06.09. 09:47
Gratula hozzá!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Destructo
2012.06.10. 20:34
Gyönyörű!Végre halad a világ!Le vagyok nyűgözve! További sok sikert!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!