iPon Hírek

Internet Hall of Fame

Dátum | 2012. 04. 24.
Szerző | Jools
Csoport | IT VILÁG

A világot leginkább megváltoztató embertársaink (optimális esetben) különféle elismerésekben részesülnek korszakalkotó munkájukért, tevékenységüket bemutató kiállítások szerveződnek jobb megismerésükre és emlékük megőrzésére ‒ ilyen a világ rendje. Ezt tudva cseppet sem meglepő, hogy csaknem harminc évvel a net megszületése után megalakult az Internet hírességeinek csarnoka, amely a technológia legismertebb úttörőinek, legmeghatározóbb fejlesztőinek és támogatóinak szándékozik emléket állítani.

A csarnok első 33 tagja közt megtaláljuk az elmúlt harminc év netes szempontból legmeghatározóbb alakjait: szerepelnek az alapító atyák, Robert Kahn és Vinton Cerf, Jon Postel, a tartománynév-rendszer és számos más protokoll megalkotója, Tim Berners-Lee, a web alapelveinek kiötlője, Phil Zimmerman, a titkosítás egyik úttörője, Mitchell Baker, a Mozilla Foundation elnöke, valamint Al Gore is, aki politikusként a legtöbbet tette le az asztalra az internet fejlesztéséért és növekedéséért.

Az ARPANET 1971 szeptemberében
A beiktatandó tagok névsorát hétfőn Genfben hozták nyilvánosságra az Internet Society éves konferenciáján. A hálózatok csatlakoztatásának összehangolását, az ezzel kapcsolatos információk szolgáltatását, illetve a felmerülő mérnöki tevékenységeket irányító szervezet idén ünnepli huszadik születésnapját.

Genf méltó helyszíne a tiszteletadásnak, mert bár a net gyökereinek többsége amerikai egyetemek számítástechnika-laborjaiba és a DARPA kutatóközpontjába vezet vissza, nem minden eleme származtatható az Egyesült Államokból: a világháló például a CERN-ben született, mindössze pár kilométerre a konferenciaközponttól, és mi is lehetne jobb hely a világ minden pontját összekötő hálózat megalkotóinak ünneplésére, mint a nemzetközi diplomácia egyik központja.

És a napjainkban a világháló szabadságát veszélyeztető kezdeményezések ellenére is van mit ünnepelni: kétmilliárd embertársunk használja az internetet nap, mint nap, olyan hatalmas és gyors kommunikációs hálózatot alkotva, amely harminc évvel ezelőtt még fejlesztői számára is elképzelhetetlen volt.

A következő év folyamán a Wired interjúsorozatot közöl az élő kitüntetettekkel, a három elhunytról (Paul Baran, Donald Davies, Jon Postel) pedig portrécikkeket jelentetnek meg.
 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!