iPon Hírek

Internetadó Franciaországban

Dátum | 2008. 01. 14.
Szerző | Freeman07
Csoport | FŐ EGYSÉG

Franciaország elnöke javaslatot tett az internetadó bevezetésére, amit ha elfogadnak, akkor az ország világ első olyan országává válik, ami megadóztatja az internetet.

Az internet adóztatás jelenleg nagyon forró vita a szakértők, állampolgárok, közgazdászok között. A kormányok továbbra is új bevételi forrásokat keresnek, ennek egyik formája lenne például az internetadó bevezetése, ami az Egyesült Államok Kongresszusa előtt is napirendre került - és el is bukott.

Jelenleg Nicolas Sarkozy javasolta, hogy az internetet adóztassák meg Franciaországban, és a bevétel pedig az állami tulajdonú televízióhoz kerüljön. Ezt az elnök a párizsi Elysee palotában jelentette be sajtótájékoztatón.

A rendkívül vitatott program első lépése "a publikus csatornákon lévő hirdetések teljes elnyomásának a megfontolása", így a törvényhozás barátságosabbá tenné a televíziós csatornákat. Azonban a bevételveszteségek kompenzálására "végtelenül kicsi adót vetne ki az új kommunikációs eljárásokra, mint például az internet elérésre és a mobiltelefonra."


A franciák internethasználata évente 14 százalékot növekszik. Audrey Mandela, a független Mandela Associates tanácsadó ügynökség alapítója szerint az adó számos új felhasználó számára elrémísztheti az internettől, így ez károsan érinteni a kommunikációs vállalatokat. Azok számára, akiknek szüksége van a netre, továbbra sem kérdés hogy feladják-e.

Vannak akik szerint az adó lehet magas is, ugyanis jelenleg Franciaországban vannak Európa legjobb internetárai. Az átlagos havi díj 37 dollár, ami megközelítőleg 37 százalékkal alacsonyabb a környező országok átlagánál. A kérdés azonban személyi érdekeket is felvet, ugyanis az egyik adóból részesedő televízió, a piacvezető TF1 tulajdonosa Martin Bouygues közeli barátja Sarkozy-nek.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. bszoke88
2009.03.07. 15:41
vissza a hírhez
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!