iPon Hírek

Inzulinnal teli nanorészecskékkel kezelnék a cukorbetegeket

Dátum | 2013. 12. 02.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Egy újfajta, nanotechnológián alapuló vércukor-szabályozó módszerrel a jövőben jelentősen csökkenthető lehet a cukorbetegek által igényelt injekciók száma. A technikát az Észak-Karolinai Állami Egyetem és az Észak-Karoliniai Egyetem kutatói fejlesztették ki, és Zhen Gu vezető kutató elmondása szerint jelentősen megkönnyítheti a páciensek mindennapjait. A módszer lényege, hogy olyan nanorészecskéket injekcióznak be a beteg bőre alá, amelyek biokompatilis és biológiailag lebomló polimerekből (poli(tejsav-glikolsav), PLGA) állnak, belsejükben pedig inzulint hordoznak. A PLGA-nanorészecskék mindegyikét vagy pozitív töltést hordozó kitozán, vagy negatív töltésű alginát bevonattal látják el. Amikor különböző bevonatú nanorészecskéket összekeverik, azok töltésüknek köszönhetően „nanohálózatba” állnak össze, vagyis szubkután beadva együtt maradnak a bőr alatti kötőszöveti rétegben. A PLGA-nanorészecskék fala ugyanakkor pórusokkal is el van látva, vagyis a testbe bejutva rögtön elkezdik szivárogtatni magukból az inzulint. A hormon azonban nem jut messzire, hiszen a nanohálózat elektrosztatikus erői a bőr alatti rétegekben tartják, aprócska „inzulintározókat” hozva létre. Gyakorlatilag arról van szó, hogy egy dózisnyi inzulin a bőr alatt pihen, arra várva, hogy bejuthasson a véráramba.

És hogy hogyan kerül ki onnan? Egy kézi ultrahangos készülék segítségével, amely a kérdéses területre irányítva ideiglenesen megzavarja a nanohálózat működését. Az ultrahanghullámok által keltett apró gázbuborékok távolabb taszítják egymástól a nanorészecskéket, amelyek közt ennek következtében megszakadnak az elektrosztatikus kapcsolódások, az inzulin pedig kikerül átmeneti ketrecéből, és véráram felé indul, amiben az ultrahanghullámok „toló hatása” is segíti. Amint megszűnik az ultrahangos hatás, a nanohálózat újra felépíti magát, és megkezdődik a következő adag inzulinlöket gyűjtögetése a szubkután térben. A kutatók a kísérletek alapján bizonyosak abban, hogy a technika működik, azzal kapcsolatban azonban további vizsgálatokat kell végezni, hogy kiderítsék, pontosan hogyan is teszi ezt. A módszer kiválóan alkalmazhatónak bizonyult 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő laboratóriumi egerek esetében: az inzulin pillanatok alatt bejutott a véráramba, és a nanohálózatban tárolt hormonmennyiség elegendőnek bizonyult tíz teljes napra. Amikor aztán a nanorészecskék kifogynak az inzulinból, újabb injekcióra van szükség, a korábbi hálózat tagjai pedig pár hét alatt mellékhatások nélkül felszívódnak a szervezetben. A metódussal töredékére csökkenthető a cukorbetegek által igényelt injekciók száma, és a technika valószínűsíthetően más, rendszeres gyógyszerszedést vagy injekciózást igénylő állapotok esetén is alkalmazható lehet.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

9. hympyke
2013.12.02. 13:17
A facomat se érdekli hányszor szúrok ha már szúrni kell. Az rohadtul nem segíti a mindennapjaimat, csak az insulin beadását - ami eddig se volt gond. Nekem pl összesen 84 egység insulin kell, nagyon szeretném azt mondjuk 5 napra egyszerre beadni...420 egység, az jelenleg majdnem másfél ampulla egyszerre... igencsak villogna a beszarásjelző közben ekkora mennyiségtől, és akkor még nem is a 10 napival számoltam.
Talán azoknak érne valamit akik nagyon kis dózisokat használnak... esetleg kisgyereknek. De nemrégiben olvastam cikket arról hogy talán védőoltás formájában megvan a diabetes ellenszere. Itt más értelmes megoldás nincs csak ha nem leszel cukorbeteg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. mikej95
2013.12.02. 14:40
hympyke: Biztosan bőr alá lehetne juttatni annyit is, max 3-4 szúrással. A rendszeresség meg ugyan úgy megmarad(abban az esetben, ha nem olvastad volna végig): ultrahang nélkül semmit nem ér az egész. Nem teljesen értem, hogy miben jobb ennyire bonyolítani a dolgot, ha a tűvel valami gond van biztosan van tartalék, de egy ilyen ultravibra 3000 egy jó darabig nem lesz minden patikában.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. hympyke
2013.12.02. 18:26
"Egy újfajta, nanotechnológián alapuló vércukor-szabályozó módszerrel a jövőben jelentősen csökkenthető lehet a cukorbetegek által igényelt injekciók száma."

Végigolvastam, a lényeg az hogy úgy gondolják a kevesbb szúrástól könnyebb lesz az élete a cukorbetegeknek. Hát nem lesz az.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Asagrim hympy...
2013.12.02. 18:48
Annak, aki már megszokta hogy tűpárna nyilván nem, de nekem mint tűfóbiásnak például megváltás lenne, ha eleve ilyen eljárással kellene adagolnom az inzulint a kezdetektől fogva (már ha szükségem adódna rá, márpedig a családban van cukorbeteg tehát hajlamos vagyok rá).

Mikor egy agresszív injekciókúrára fogtak, egy hétig kaptam folyamatosan a combomba pontosan 8 óránként az áldást, és nem volt könnyebb a hetedik napon sem, mint az elsőn.

De kaptam már hasba is trombózis ellen, mikor el volt törve a lábam ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Pogg
2013.12.02. 19:53
Szerencsére nem érint (egyelőre), de hympyke-vel értek egyet, nekem is ez volt az első ami beugrott olvasás közben...
"igencsak villogna a beszarásjelző közben ekkora mennyiségtől"

Persze, árnyékolják, telerakják safety mechanizmusokkal, stb., de akkor is, elég ha csak egyszer elenged valami miatt, és akkor reszeltek. Én biztos nem vállalnám be, de én ilyen beszari fickó vagyok
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Phantomstr...
2013.12.03. 10:40
Nem tudom, szerintem ez érdekesebb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. hympyke
2013.12.03. 14:20
-Phantomstranger- Szerintem is.. és ez is inkább megelőzés jellegű.
-Asagraim- A cukorbetegek eléggé kifinomult tűket használnak(0.25mm), az nem lenne olyan mint egy átlagos injekciókúra, kisebbek az adagok is. Én nem is nagyon veszem észre a szúrásokat, nem maga a szúrás fáj, hanem a beadás, az tud ritkán feszíteni/égetni. Ezért is írtam hogy nem maga a szúrás a gond. Hasba adva pl 100-ból 95x fájdalommentes.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. nobody075
2013.12.03. 16:38
egyelore a legkellemesebb megoldas, az az inzulinpompa. Sokkal finomabban be lehet allitani az ertekeket, es haromnaponta egyszer szurok egy kicsi pillangot a labamba vagy a hasamba. Persze ennek az az atka, hogy allandoan rajtad kell legyen (kiveve mikor a vizbe mesz, akkor le kell venni). De messze jobb mint a szurkalas, es kenyelmesebb is, mert csak gombokat nyomogatsz olyan mint egy tamagochi
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. hympyke
2013.12.03. 20:10
Rajtam eddig csak 24órás vércukormérő volt 5 napig, de totál kinyírt idegileg. Az utolsó napon már képes voltam aludni kb fél éjszakát vele a kórházban..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!