iPon Hírek

iOS 11: Máris itt a hatodik béta kiadás

Dátum | 2017. 08. 16.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Egy hete indította el az Apple az iOS 11 ötödik bétáját és a negyedik publikus kiadást, most pedig máris a béta 6 változat érkezéséről számolhatunk be. A cupertinói alakulat egészen rákapcsolt a fejlesztésre. A mostani verzióban vannak a grafikus felületet érintő változások, hibajavítások és fontos, hogy a menürendszer is átalakult helyenként. Az Apple a végletekig képes finomítgatni az iOS 11 megjelenését. Nem telhet el béta anélkül, hogy ne változnának az ikonok, néha még hiba is csúszik a gépezetben. Az iOS 11 béta 5-ben például az Emlékeztetők piktogramja nem megfelelően jelent meg, fordítva volt benne a felsorolás listajele, de már korrigált a vállalat. Az Apple új parancsikont rajzolt a Térkép számára, ami ezáltal letisztultabb lett, és megváltozott az App Store ikonja is, mely immáron nem ceruzát és ecsetet tartalmaz, de stilizálva megmaradt az ikon alakja, szóval hiába tűntek el róla a jól felismerhető eszközök alakjai, mindenki azonnal rájön majd, mit rejt a kép. (Érdekesség, hogy a Térkép ikonjának az alapját az új Apple Campus egy apró részlete adta.) Ezeken felül módosult még az iMessage és az Időjárás ikonja is kisebb mértékben. Megváltozott továbbá az óra megjelenése, immáron vastagabbak vannak szedve a számok, és a méretük is növekedett valamelyest, így könnyebben kivehető a pontos idő már egy apró rápillantással is.
A választható háttérképek listája némiképp hiányosnak érződhet majd egyes felhasználók számára, ugyanis az Apple az iOS 11 aktuális előzeteséből egész egyszerűen kivette a halas élő háttérképeket. Hogy ennek mi az oka, az nem derült ki, de talán a teljesítménnyel vagy az üzemidővel kapcsolatos változás lehet a döntés mögött. Visszatért a kijelző felnyitását követő animáció az alkalmazásikonokon, és ez már tempósabb is. Változáson ment keresztül a lezárt képernyő az értesítések tekintetében. Az előző kiadásban a Vezérlőközpontban változott a Zenelejátszó felülete, és most itt ismét felfedezhető egy kisebb finomítás. Amikor kapcsolódva van valamilyen AirPlay vagy egyéb külső eszköz a készülékhez (például Apple TV), a jobb felső sarokban található piktogram nemcsak animált, hanem világoskékre vált. Az AirPods grafikus felülete ettől kezdve mozog, de igazából ez a funkcionalitásban nem jelent változást, szóval ez is csak a GUI módosításai közé sorolható.
Az Apple az iPad esetében javított a Vezérlőközpont teljesítményén, ez ugyanis korábban előfordult, hogy megakadt, vagy nem voltak folyamatosak az animációi – de azt is el kell még itt mondani, hogy a 3D Touch támogatású kapcsolóknál lehetnek grafikai hibák (nem csak iPadnél), ezeknek tudatában van a vállalat, és már dolgozik a javításon. Az Apple egyebek mellett már a Fotók alkalmazásnak is készített egy előzetes bemutatót, ami a program első indításakor jön majd be, és bemutatja az iOS 11 újításait. Ez igazán hasznos lesz rengeteg felhasználó számára. Fontos, hogy az iOS 11 béta 6 telepítését követően a megszokott helyről eltűnt az automatikus fényerőszabályzás kapcsolója. Nem kell megijedni, szerencsére nem vette ki ezt az opciót az Apple, csupán alaposan elrejtette a szemek elől. Most már az automata fényerő ki- vagy bekapcsolása a megszokott helyéről az Általános beállításokba, azon belül is a Kisegítő lehetőségek alá került, a Kijelzőbeállítások menüpontba. Hogy miért kellett elrejteni ezt, arra nem szolgált magyarázattal az Apple; ez a lehetőség alapértelmezetten egyébként be lesz kapcsolva.
Az új béta kiadás gyógyírt jelent a DirecTV alkalmazás indítási problémájára, korábban előfordult, hogy ilyenkor leállt az applikáció, de már gond nélkül fut. Viszont lett helyette más, most ugyanis az Audiobus 3 hajlamos az összeomlásra. Javult az App Store stabilitása, most már nem fog belezavarni például a zenelejátszásba, és a Családi megosztás terén is sikerült hibákat kiküszöbölnie a fejlesztőknek. És a konferenciahívások is jobbak lettek, hiszen már probléma nélkül lehet látni minden hívónak a telefonszámát. Az iOS 11 béta 6 elérhető minden támogatott eszközre, kezdve az iPhone 5S-től, az iPad mini 2-től és a hatodik generációs iPod Touch-tól. Ez a mostani béta a regisztrált fejlesztőknek szól, hamarosan érkezik egy friss publikus kiadás is, de az még az ötödik bétánál tart. Fontos leszögezni, hogy elsődlegesen használt masinára továbbra sem érdemes feltenni, mert a stabilitásával még mindig vannak gondok.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. mikej95
2017.08.16. 19:45
Volt már vízállóság, mikrohullámsütős töltés, hajlékony váz funkció, burkolat alá rejtett jack csatlakozó, mi lesz az új nagy funkció?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Smooth44 mikej...
2017.08.17. 10:51
Ez mind hardveres újítás egy szoftveres cikk alatt. GJ
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!