iPon Hírek

iPad dömping: frissítették az iPad-et és bemutatkozott az iPad Mini

Dátum | 2012. 10. 24.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Az Apple sajtóeseményén rengeteg újdonsággal találkozhattunk. Többek közt lehullott a lepel a régóta találgatásokkal és pletykákkal övezett iPad Miniről, de némi meglepetéssel is szolgáltak, ha már az iPad-nél járunk: a harmadik generációs iPad új szívet kapott és némi csiszoláson is átesett.


Ezzel megszületett az iPad negyedik generációja, ami már teljes egészében nélkülözi a különböző jelzőkkel való megkülönböztetést. Ez nem ismeretlen az Apple berkeiben, ugyanis a multimédiás lejátszóik már a kezdetek óta így kerülnek forgalomba, és a számítógépeikre is ez jellemző. Az iPad legnagyobb újítása az Apple A5X lapka cseréje az A6X-re. Az Apple A6X tulajdonságai nem ismertek, és az Apple A6 körüli kavarodás után egyelőre kár is lenne találgatni. A lényeg úgyis az, hogy az elődjéhez képest az iPad kétszer nagyobb teljesítménnyel bír mind a grafikus egység, mind pedig a processzor terén.


A további finomítások eredménye a FaceTime HD támogatás és az új, Lightning csatlakozó felület megjelenése. Az adatkapcsolati képességek terén új a szélesebb körű lefedettséget kínáló LTE hálózati modem, és a 802.11a/b/g/n WLAN, ami a 2.4 és az 5 GHz-es tartományokban is képes működni, így nagyobb teljesítményt és stabilabb jelet garantál. Az árszabás természetesen változatlan.


Most pedig nézzük, mit is kínál a várva várt iPad Mini. Rögtön a fizikai paraméterekkel kezdték a leleplezését, ami nem is csoda, hiszen bámulatosan vékonyra sikeredett az új gép: mindössze 7,2 milliméterre emelkedik ki a síkból, a súlya pedig 308 gramm; ezzel kenterbe veri a Nexus 7-et és a Kindle Fire HD-t is. A Mini az iPad-ektől megszokott fekete és fehér színben fog a boltok polcaira kerülni.


Az előlapot egy 7,9 hüvelykes megjelenítő tölti ki, mely az előzetes információkkal ellentétben nem szélesvásznú, hanem a szokásás 4:3-as képarányt nyújtja, így 35 százalékkal nagyobb felületű, mint a riválisának tartott Nexus tablet. A felbontás 1024 x 768 képpontos, így nem lesznek az alkalmazásokkal kompatibilitási gondok, hiszen az eredeti iPad és az iPad 2 is ugyanilyen pixelszámmal rendelkezett.

A gép lelke az Apple A5 SoC, ami bizony már eléggé koros, de valószínűleg a teljesítményére így sem lesz panasz. Ebben még az ARM által fejlesztett Cortex-A9 magok kettőse található 1 GHz-es órajelen, és szintén két darab, 200 MHz-es PowerVR SGX543 GPU. Fontos megemlíteni, hogy itt már a 32 nm-es egység kerül bevetésre, hiszen eredetileg 45 nm-en készült az A5. A chip mellé feltehetően 512 MB rendszermemória kapcsolódik majd. Két kamerát rejt a burkolat, az előlapi HD képeket továbbít a FaceTime HD támogatásnak köszönhetően, a főkamera szerepében pedig egy iSight technológiás (az iPhone 5-ből már ismert) 5 megapixeles modul lesz, mely HD videók rögzítését teszi lehetővé. LED villanót viszont nem kapott, így a fényviszonyok romlásával a használhatóságának is annyi.


A kapcsolati képességeit tekintve az iPad Mini két változatban lesz elérhető: az LTE modemes variánsokba ugyanaz a hálózati egység kerül, ami az iPhone 5-ben van, és az új iPad-ban lesz, valamint a Wi-Fi is pont olyan képességekkel rendelkezik, tehát a 2,4 és az 5 GHz-es tartományban is jól érzi magát, és a 802.11n sebessége sem okoz neki gondot. A masina alján pedig a Lightning csatlakozó köszön vissza, mely mostanra szinte minden hordozható Apple terméknek szerves része lett így. A telep kapacitása nem ismert, de igazából nem is az a lényeg, hanem hogy egyetlen feltöltéssel, akár 10 órán át is nyúzhatjuk mielőtt megadná magát. A kiegészítőket tekintve egyelőre nem árasztanak el minket, mindössze a Smart Cover kisebb, iPad minihez szabott változatát mutatták be.


Az Apple iPad Mini 329 dolláros áron debütál majd, és a korábbi információkkal ellentétben nem lesz 8 GB-os tárhellyel kínált modell, vagyis 16 gigabájttól indul. A nagyobb háttértár 100 dollárral kerül többe, míg az LTE modemért 130-at kérnek el. Az előrendelések felvételét 26-án kezdik, ezt követően a Wi-Fi-s változat szállítását november 2-án indítják, míg az LTE-sre további két hetet kell várni.Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

10. Keksz03
2012.10.24. 10:25
persze h nagyobb mint a Nexus 7 mert az elavult 4:3-as képarányt használja...mekkora is a felbontása? 1024 x 768? Nexus 7-nek? 1280 x 800?
Akksi idő ugyanaz, biztos gyors de a tegra gyorsabb...fanoknak nem rossz de a bestbuy-tól messze van ilyen árral!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Simba
2012.10.24. 10:35
Mért lenne elavult? Hülyeséget beszélsz. A probléma a felbontással van, meg az árazással.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Svindler
2012.10.24. 11:27
Ha a pletykák a 250 dolláros árról igazak lettek volna, akkor egy teljesen használható gép lenne az iPad mini. Kevesebb kraft, nagyobb kijelző a Nexushoz viszonyítva. A plusz ~60% ár viszont a két legolcsóbb változat között sok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. s_erno
2012.10.24. 11:28
A felbontás a retina miatt nem annyira vészes, de tényleg elég drága lett/lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. DemonDani
2012.10.24. 12:14
s_erno

milyen retina miatt?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. kpbendi
2012.10.24. 12:49
A Nexus 7-et és a Kindle Fire-t is veszteséggel árulják, mert a google a droidos reklámokból, az amazon pedig az eladott tartalmakból szedi be a nyereségét, így nem igazán érdemes az árakat hozzájuk mérni. Akinek olcsó tablet kell, az eddig sem iPadot vett, ezután sem fog. A tableteknél meg egyedül a rendszer összteljesítmény számít csak, ha simán, akadás nélkül működik, lejátssza a videókat, jól futnak az appok, akkor tök mindegy milyen processzor van benne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. HUFEUR
2012.10.24. 16:46
kpbendi:

Nem veszteséggel árulják (legalábbis a Nexus 7-et, Kindle-ről nem tudok), csak nagyon minimális nyereséggel.
Egyébként elég gyenge a Mini és a 4 is, de azért kíváncsi vagyok bemutatás közbe hányszor hangzott el az "innovation" és "revolutionary".
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. piter
2012.10.25. 06:47
Az ipad mini egy nagy xar!Az uj ipad meg 2x gyorsabb mint eddig!Vagyis eddig nagy xart arultak a nepnek!Minek is ez az etetes egyfolytaban!
Mint anno a iphone 4 es a 4s!8x grafikai kepesseggel ugyanolyan leoptimalizalt jatekokkal!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Lazahunter
2012.10.25. 10:05
Drága, nincs GPS ... most akinek van 329 dollárja ERRE (a többi modellt ne is említsem), akkor annak eddig is volt annyi, hogy megvegye bármelyiket, tehát ez kvára nem nyitás az olcsóbb szegmens felé .... baromság.

Ez csak a méretekkel problémázók felé nyitás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Lazahunter
2012.10.25. 10:06
kpbendi
Hagyjuk már ... és ugye az Apple nem ám a megsarcolt store tartalomból szedi a nyereségét? Mindezt úgy, hogy a gépeken is óriási haszna van ... de igazuk van, Én is ezt tenném ha a sok birka minden termékemet szopná befelé ezerrel
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!