iPon Hírek

iPhone, iPad 3G: nyilvántartják merre jártál

Dátum | 2011. 04. 22.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | IT VILÁG

Úgy másfél napja egy meglehetősen érdekes hír borzolja a kedélyeket: biztonságtechnikai szakértők - pontosabban az O'Reilly két szakembere, Alasdair Allan és Pete Warden - némi kutakodás után arra figyeltek fel, hogy az iOS 4-es mobil operációs rendszert használó iPhone és a 3G-s iPad készülékek rögzítik, merre járt tulajdonosuk, mindezt titokban, meglehetősen jó pontossággal.

Most sokan felnevethetnek, mondván, hogy ők kikapcsolták a helymeghatározás szolgáltatást a menüben, így rájuk nem vonatkozhat a történet. Nos, számukra van egy kellemetlen hírünk: a frissen felfedezett "szolgáltatás" nem GPS, hanem GSM alapon működik, azaz cellainformációk alapján határozza meg az iPhone vagy a 3G-s iPad aktuális földrajzi helyzetét, méghozzá úgynevezett háromszögeléssel, tehát elvileg kikapcsolt Location Services mellett is működik. Hasonló megfigyelést az adott mobiltelefon-szolgáltató is végez, viszont ők pontosabban rögzítik az időt és a mobiltelefon pillanatnyi helyzetét, azaz a cellainformációkat. Ez utóbbi minden mobiltelefon tulajdonost érint, viszont csak akkor adható ki, ha azt a hatóság valamilyen bűncselekmény vagy egyéb vizsgálat miatt kikéri a szóban forgó adatokat az adott mobiltelefon szolgáltatótól.

A Gizmodo egyik szerkesztőjének iPhone-ja ezt rögzítette.
Az iOS 4 esetében felfedezett "pozíciómentő" fícsör ezzel szemben folyamatosan, a felhasználó tudta nélkül rögzíti a készülék pillanatnyi helyzetét, amit természetesen el is tárol, méghozzá egy titkosítás nélküli rejtett fájlba, amely consolidated.db névre hallgat. Ezzel a fájllal az a probléma, hogy az iOS 4 megjelenése óta gyűjti a felhasználó által meglátogatott helyek és útvonalak információit, legyen szó iPhone 3G S-ről, iPhone 4-ről vagy akár 3G-s iPad-ról. A fájl megtalálható az adott készüléken és szinkronizációval arra a PC-re vagy Mac-re is felkerül, amelyen az iPhone vagy iPad biztonsági mentéseit tároljuk. A baj az, hogy a fájlhoz viszonylag könnyedén hozzá lehet férni, így - erős túlzással - bárki megnézheti, hogy mikor, merre jártunk.

Ez a pozíciórögzítősdi egy dolog, talán lesznek olyanok is, akik kifejezetten örülnek majd a szolgáltatásnak, ugyanis meg tudják nézni, hogy merre jártak, mióta iOS 4 alapú okostelefonjuk vagy tábla PC-jük van. Utóbbi felhasználókból valószínűleg egy kezünkön is meg tudjuk számolni, hogy mennyi lesz, azok viszont bizonyára sokkal többen lesznek, akik felháborodnak és magyarázatot követelnek majd az Apple-től. Egyes források szerint a szolgáltatás által begyűjtött adatok az Apple-höz is eljutnak, méghozzá egy egyszerű ok miatt. Az Apple a GPS-koordináták és a környező WiFi hálózatokról begyűjtött információk segítségével egy adatbázist hoz létre, amelynek köszönhetően - a híresztelések alapján - könnyebben meg tudják határozni a felhasználók aktuális földrajzi pozíciójukat akkor is, ha a GPS funkció/rálátás korlátozott. Az adatokra egyébként a Find my iPhone szolgáltatás használatakor is szükség lehet. Ez utóbbi esetben a készülék által rögzített adatokat megkapja az Apple, ez már biztos. Sőt, egyéb esetben is, ugyanis az Apple egy adatbázis segítségével kívánja biztosítani a felhasználók számára - WiFI hotspot információk rögzítésével együtt - hogy korlátozott GPS vétel, illetve GPS vevő nélkül is lehetőség legyen helymeghatározásra. Ez - vagyis a WiFi-geolocation szolgáltatás - az értesülések szerint a felhasználók tudtával működik. Még nem néztünk utána ennek az általános szerződési feltételekben, de ez akár igaz is lehet. Az biztos, hogy az iTunes rákérdez, hogy gyűjthet-e név nélkül pozícióval kapcsolatos adatokat.


Aki iOS 4-es mobil operációs rendszert futtató okostelefonnal vagy tábla PC-vel rendelkezik, maga is megtekintheti, hogy az iOS 4 megjelenése - vagy az adott készülék vásárlása - óta pontosan mikor, merre járt. Ehhez rendelkezésre áll egy kis segédprogram, ami térképre pakolja a szolgáltatás által rögzített koordinátákat. Ez az alkalmazás csak Mac-re érhető el.

Fontos megemlíteni egyébként, hogy a pozíciórögzítés nem meghatározott időközönként történik és sokszor lehet pontatlan, amennyiben háromszögelés elvén készült. Az biztos, hogy GPS szolgáltatást használó alkalmazás megnyitásakor rögzítésre kerül az adott pozíció azért, hogy a következő indításkor - például hívás miatt megszakított navigáció alkalmával - könnyebben folytatódhasson a navigálás a korábbi pozíció felhasználásával. A consolidated.db fájlba a feltételezések szerint akkor is új bejegyzés kerül - időbélyeggel és akár WiFi hotspot információkkal együtt -, ha GPS funkciót használó alkalmazást indítunk el.

Az alábbiakban egy videót lehet megtekinteni arról, hogy a Gizmodo egyik szerkesztőjének iPhone-ja mit rögzített egy Wasington DC és New York között megtett utazás alkalmával. Ilyen videó bármelyik iOS 4 alapú készülékről készíthető, amelynél a koordinátákat tartalmazó fájlt még nem törölték. 

 


Washington DC to New York from Alasdair Allan on Vimeo.


Más kérdés, hogy egyes források szerint egy profiknak szánt szakkönyvben már 2010-ben is leírták, hogy van ilyen, úgynevezett "pozíciókövető" funkció az iOS-ben, mégis hidegzuhanyként érte a hír a felhasználókat és a különböző biztonságtechnikai szakembereket. Előbbi nem, utóbbi viszont azért kínos.

A konspirációs elméletek alapján a dolgok hátterében egyébként arról lehet szó, hogy az Apple és az Amerikai Egyesült Államok kormányzata között egy megállapodás köttetett, amelynek keretén belül az Apple a kormányzati szervek rendelkezésére tudja bocsátani a kért adatokat, legyen szó bármilyen nyomozati cselekményről. Ez utóbbira konkrét bizonyítékok nincsenek, így csak erősen zárójelben említjük meg a dolgot. Egyes amerikai weboldalak igen sűrűn emlegetik ezt a témát, az egyszer biztos.

Nos, most már csak arról kell néhány szót ejtenünk, hogy mi a teendőjük azoknak, akik szeretnék, ha az említett fájl nem árulkodna róla, hogy merre jártak. Mielőtt belevágnánk a lehetőségek kitárgyalásába, fontos megemlíteni, hogy az adott fájlt csak a JailBrake-en átesett készülékek esetében lehet elérni közvetlenül, egyéb esetben nem. A PC-n vagy a Mac-en tárolt biztonsági mentésből viszont minden esetben ki lehet nyerni a fájlt, méghozzá viszonylag egyszerűen, némi kutatás után. Ez a veszély persze csak akkor fenyeget, ha az illetéktelen betolakodó hozzáfér a PC-hez vagy a Mac-hez.

Ezek után nézzük a lehetőségeket. Első körben a legegyszerűbb megoldás az, ha iTunes-on belül beállítjuk, hogy a biztonsági mentések titkosítva kerüljenek az adott PC-re vagy Mac-re. Ha titkosítással nem szeretnénk bajlódni, törölhetjük a PC-ről vagy a Mac-ről az említett fájlt, csak meg kell keresnünk. Utóbbi esetben mindegyik olyan konfigurációnál el kell végeznünk a műveletet, amellyel szinkronizáljuk iPad-ünket vagy iPhone-unkat. Amennyiben "JailBrake"-en esett át az adott készülék, akkor telepíthetjük rá az Untracked névre keresztelt alkalmazást, ami folyamatosan kitakarítja a consolidated.db fájl tartalmát. A problémára hathatósabb megoldás lehet a Location Blocker. Hogy utóbbi alkalmazások holt találhatóak? A Google megmondja!

Maga a fájl egyébként JailBrake-elt készüléknél a /private/var/root/Library/Caches/locationd/consolidated.db helyen található, egyéb esetben pedig az adott számítógépen a biztonsági mentések között lelhetjük fel, közvetlenül a készülékről nem szerezhetjük be, legalábbis átlagfelhasználók biztosan nem.

További információk a témában: http://www.f-secure.com/weblog/archives/00002145.html

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

48. HUFEUR
2011.04.22. 10:04
"mobiltelefon-szolgáltató is végez, viszont ők pontosabban rögzítik az időt és a mobiltelefon pillanatnyi helyzetét, azaz a cellainformációkat."

Azt én is tudtam, hogy elméletben tök pontosan be lehet mérni egy telefont, de akkor miért van az, hogyha elmész a rendőrséghez, hogy ellopták, akkor azt mondják, hogy szar ügy?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
47. noPublicFG
2011.04.22. 10:13
Erre csak ennyit: haha!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
46. PuLPi
2011.04.22. 10:21
Az biztos, hogy az iTunes rákérdez, hogy gyűjthet-e név nélkül pocícióval kapcsolatos adatokat.
Gyerünk J.o.k.e.r menni fog
Amúgy tanulságos cikk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
45. sleepingdr...
2011.04.22. 10:26
Magyarán elég ellopni egy iPhone-t, lekérni az adatbázist, majd 2 adatot kiszűrni:

1. Ahol legtöbbet van a tulaj, ott lakik nagy valószínűséggel
2. Ahova naponta ugyanakkor megy, az a melóhelye

Ha ez megvan, el kell menni az (1) pozícióba, a (2) időpontban, és esélyesen üres lakás fogadja az értékeinkre pályázókat?! (Már ha nincs otthon családtag pl.)

Nem tippeket akarok adni, csak hogy lássuk be, ez több, mint aggasztó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
44. XtreemX
2011.04.22. 10:34
Na,most lett biztos hogy nem lesz sose iphone-om...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
43. sniperjoce...
2011.04.22. 10:39
Nekem ilyen gondom nincs és szerintem egy jó darabig nem is lesz Apple-t úgysem vennék
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
42. newclear
2011.04.22. 10:51
Let the hype begin.

Most komolyan, ez nektek új dolog? Most, hogy ez "kiderült", megint beindul majd a nagy okosok áradata, hogy nah... ennyi az iPhone. Más kérdés, hogy téged (lehet) ugyanúgy lekövetnek így, csak nem tudsz róla még ilyen formában sem.

A másik amiért nem értem az az, hogy ki lehet törölni, lehet blokkolni a rögzítését. Akkor hol is van akkora iszonyat probléma?

@sleepingdragon: Aki ilyen céllal lopja el a telefonod, és "ennyire ért" hozzá, az hidd el egyébként is megtalálná a módját... Csak hát megint egyből minden hülyeséget kell írni, hogy kész véged...

Persze értem én, hogy most húdejó lehet erről beszélni, mesélni a komoly szitukat, hogy ezért milyen szar neked. Csak azt nem fogja fel a többség, hogy ez eddig is volt, csak nem kapott ekkora publicitást.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
41. J.o.k.e.r PuLPi
2011.04.22. 10:55
Ejj, köszi! Javítom!

Newclear: Amit leírtál, az mind benne van a hírben. Az is benne van, hogy ez nem újdonság, sőt, egyebek is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
40. micu13
2011.04.22. 10:56
newclear

Nem is lenne ezzel akkora probléma, hogyha nem derülne fény egyre több ilyen dologra akár az MS részéről, akár az Apple részéről hogy lekövet téged, adatot lop stb.Egyre több ilyen hír látott napvilágot az utóbbi időkbe.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
39. melwilya
2011.04.22. 10:59
Ipod touch 2g -n 4es szoftveren is jelen van a fájl kár hogy nem tudom megnézni win alól.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
38. newclear
2011.04.22. 11:09
@micu13 És szerinted ez probléma? Szerintem ez inkább jó, hogy végre nyilvánosan megtudod, hogyan követnek le és mit tudnak rólad. Nekem ne mondja senki, hogy ezt eddig nem tették meg, csak most derülnek ki dolgok.. Na puff neki, néhány embernek lehet tényleg szimpatikusabb a tudatlanság ezzel kapcsolatban, de én nem bánom, ha végre kiderülnek a dolgok publikusan is.

@J.o.k.e.r: Tudom, tudom.. Nem a "cikknek szántam", hogy minek ez ide, hanem a lentebb olvasható kommenteknek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
37. 1chigo
2011.04.22. 11:28
Na ezért nem veszek soha Apple terméket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. J.o.k.e.r newcl...
2011.04.22. 11:30
Nem szóltam!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. gebana
2011.04.22. 12:20
ha titkosítva lenne nem lenne érdekes, de így elég loál
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. Baxy88
2011.04.22. 12:32
Az Index-en most van egy hír, hogy az Androidokat is lekövetik. http://index.hu/tech/2011/04/22/az_androidos_telefonok_is_kemkednek_a_gazdajuk_utan/
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. Melkor
2011.04.22. 12:34
Ebben az volt az érdekes, hogy az eredeti hírben ez a fószer aki megtalálta a fájlt mondta h ő idő közben váltott iPphone 3-ról 4-re ... és a fájlban benne voltak a 3as adatai is


Jó hát Google-n meg sem lepődök ... a Google Earthös fényképezőautója is wifi térképet csinált titokban, amiért jól meg is büntették őket
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. dimiona
2011.04.22. 12:40
Na már itt kezdődik...
Olvassátok el a cikket a szifonon.

@newclear, @sleepingdragon: mért mit gondolsz mellesleg. Aki okos telefonnal jár és mellesleg fb-ozik és/vagy twitterezik azokról szted nem tudni u ezt az infót?!
Mellesleg vannak jópáran akik 4square-eznek is. Nyílván tisztában vannak vele h mások tudhatják h merre jársz, mert talán ez volt a lényege.
Törvényileg meg tiltva van az amiről itt beszélgetnek, szóval az Apple nem hinném h ilyennel játszadozna. @newclear bocsi h részben neked "címeztem" a kommentet de elsőként a te egyik kommentedet olvastam :] szóval ne vedd rossz néven.

@HUFEUR: sztem azért mert a mobilszolgáltató nem adhat ki 3. félnek információt, max bírósági végzéssel, de ilyen miatt h ellopták a telefonod, valószínűleg nem fognak végzést kiállítani, csak súlyosabb esetekben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. micu13
2011.04.22. 12:59
newclear

Ki mondta, hogy itt a dolgok kiderülésévél van probléma?A probléma azzal van, hogy egyre több adatlopás történik.Nem kell itt a tudóst adni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. polarx
2011.04.22. 13:05
Szerintem ez az indexes hír pont arra jó hogy "megdöglött a tehenem dögöljön meg a szomszédé is." ne csak az egyiket tartsák szarnak hanem a másikat is. Ezeket a dolgokat eddig is megcsinálták most kár ezt annyira felfújni vagy nagy dobra verni. Van és kész, elkell fogadni. Mégse lehet olvasni az újságba neten itt ott hogy ezeken keresztül kaptak el embereket szóval lehet hogy ez van de esetek nagy részébe nem használják.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. Szerzetes
2011.04.22. 13:37
@ocsabi: támogatom az ötleted! Elsők lennénk benne!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. newclear
2011.04.22. 13:44
micu13 már ne is haragudj, de senki nem adta a tudóst. Pont ezt magyaráznám, hogy ha nem a kiderüléssel van a baj, akkor mi ez a nagy "új" hatású felháborodás, hogy nahát milyen van. Megint csak azt tudom mondani, hogy szerinted eddig nem volt ilyenre lehetőség? Eddig nem volt adatlopás?

Mielőtt te is irkálsz össze vissza megérthetnéd, hogy mit akartam írni, azaz, hogy ez egyáltalán nem új dolog, aki nagyon akart eddig is mindent megtudhatott rólad, aki ellopta a telefonod, szintén megint mindent megtudhatott rólad _eddig is_.

Szóval a te "tudóskodásodat" sem értem, mert hogy ennek milyen új-keletű köze van az egyre több adatlopáshoz nem bírom megérteni. Hogy tudja valaki megszerezni? Leül a gépedhez, vagy ellopja a telefonod (és nyilván egy szimpla tolvajnak az lesz az első dolga, hogy megvizsgálja ezt a fájlt). Ez eddig is így volt.

Idéznélek: "Nem is lenne ezzel akkora probléma, hogyha nem derülne fény egyre több ilyen dologra"

Pont emiatt írtam, amit írtam. Az, hogy egyre több ilyen dologra derül fény, és egyre több ilyen hírt olvasol nem biztos, hogy azt jelenti, hogy most soha nem látott módon megugrott az adatlopás és lekövetés, stb. mértéke... Szimplán talán eljutottunk oda, hogy egyre jobban odafigyelnek az emberek, és ennek köszönhetően több ilyen dolog kerül nyilvánosságra, de véleményem szerint nagy butaság lenne azt hinni, hogy mivel eddig nem olvastál ilyen sok ezzel kapcsolatos hírt, eddig nem folytatták ezt a tevékenységet ilyen szinten.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. prohlep
2011.04.22. 14:11
"egy profiknak szánt szakkönyvben már 2010-ben is leírták, hogy van ilyen, úgynevezett "pozíciókövető" funkció az iOS-ben, mégis hidegzuhanyként érte a hír a felhasználókat és a különböző biztonságtechnikai szakembereket. Előbbi nem, utóbbi viszont azért kínos."

Ez utobbi valoban kinos, es azert kinos, mert NE nevezze magat biztonsagtechnikai szakembernek, akit hidegzuhanykent er olyan dolog, amit mar az elozo evben leirtak egy profiknak szant szakkonyvben.

Azaz e hir lenyege: a biztonsagtechnikai szakemberek hidegzuhanya 2011-ben, mert nem olvastak a profiknak szant szakkonyvet mar 2010-ben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. prohlep
2011.04.22. 14:30
Engem megnyugtat a hir.

Ugyanis lassuk be, hogy mar jo evtizede az elegseges ellenorzes nelkuli tarsadalom, azaz a szabadosan engedekeny vilagtarsadalmi modell nyilvanvalo csodjeben fetreng a vilag.

A kozosseg es masok rovasara elkovetett disznosagok, visszaelesek szeretik kerulni a nyilvanossagot, az ellenorzest, a megfigyelest.

Egy informatikailag nyitott, atlathato tarsadalomban nem csak a leendo betorom latja, hogy mikor vagyok az otthonom helyett a munkahelyemen, hanem az egesz kozosseg latja, hogy milyen cuccaim hova mashova vandoroltak az en szandekom nelkul.

Azt sem bannam, hogy akiknek 1989 ota eltelt idoszakra vetitve a netto megtakaritasuk tobb, mint havi egy millio forint, azaz jelenlegi vagyonuk tobb, mint 214 millio forint, ... hogy azokrol mindenki reszerol elerheto modon lathato lenne, hogy mikor hol jartak es mikor kikkel tartozkodtak kozos helyen, legalabbis kozos GSM cellaban.

Havi netto 1 millio megtakaritas, bo ket evtizeden keresztul, ... a brutalisan nagy jovedelem.

Marpedig milliardosaink is vannak, nem csak 214 millioval rendelkezoink.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. prohlep
2011.04.22. 14:33
Tobbek egybehangzo sejtese, hogy az informatika lassan de gyokeresen at fogja alakitani az emberiseget.

Olyan osszefuggesek vizsgalatara es ellenorzesere nyilik lehetoseg az informatika altal, amelyrol a korabbi diktaturak vezetoi meg csak almodni sem mertek, mert annyira szoba sem jott.

Ha tavcso es mikroszkop altal tobbet latunk, mint amire az ember szeme kepes, ... akkor ugrasszeruen fejlodesnek indul a csillagaszat es a biologia.

Ha informatika altal tobbet latunk, mint amennyit a korabbi technologiakkal a kozosseg latni kepes, ... akkor ugrasszeruen fejlodesnek indul a tarsadalom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. mythbuster
2011.04.22. 14:37
Komolyan úgy állnak itt egyesek hozza, mintha terminátorok üldöznének az utcákon...

Ha halottál már a Google -ről, akkor szerintem nem okozna gondot az, hogy az Apple naponta kap pár milliárd MAC címet és GPS koordinátát! Szerintem a Google lassan már 300 évre visszamenőleg is tudja, hogy kinek az ősei mit csináltak és szerintem bármikor le tudod kérni a teljes családfádat is legalább 500 évre visszamenőleg...

Kreálsz egy online vásárlást valamelyik weboldalon, a google motorjai rajta vannak a kártyaszámodon, a telefonszámodat is tudják mindezt egy profil alá helyezve összesítik a facebook, myvip, hi5 adataiddal és lassan többet tudnak rólad mint te saját magadról... Hogy arról a sok zöld robot készülékes emberkéről ne is beszéljek aki nap mint nap tudatalatti közvéleménykutatást végez a gugglival...

Az Apple ezeket az adatokat később biztosan hasznosítsa majd, de tuti nem arra használja majd fel, hogy iraki pásztorbácsik üldözzenek 30 éven át, hanem pl meg tudja oldani a simkártya-mentes lopásvédelmet, biztosan a biztonsági rendszer javára fogja majd fordítani az adatokat...

Biztos védelmet akarsz? Azzal elkúrtad, hogy megszülettél és bekerültél az "élő személyek" nyilvántartásában, hogy születési bizinyítvánnyal és kisebb rendőrségi adatbázissal rendelkezel, amikhez szintén hozzáférése van a gugglinak... A többi már mellékes dolog, mintha egy báli ruhába öltöztetett madonnára sminket kennél: minden egyes szerződés amit kötsz, adatbázisba rendeződik majd és fölkerül az internetre, még ha neked nincs is közvetlen hozzáférésed hozza, a CIA -nak és a Gugglinak tuti, hogy van ... Most mindezek melett komolyan egy Apple okostelefontól tartanak itt annyira?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. mythbuster
2011.04.22. 14:39
El tudom képzelni azt is ahogy Jobs unalmában a fotelban röhög a magyar SMS-eken
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. csiby222
2011.04.22. 14:51
Nem mintha ez most olyan nagy dolog lenne ha meg akarnak rólunk tudni bármit így vagy úgy megtudják nem tudom mitől lett ez olyan nagy dolog. Max annyit értek el ezzel, hogy legközelebb majd jól titkosítják és legközelebb nem lesz senki aki kiszúrja.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. Gundam00
2011.04.22. 18:21
nesze nektek iphone 4 !

Android Rulez!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. csiby222
2011.04.22. 20:47
Az andriod sem jobb az iphone-nál görgesd lejjebb ott is van cikk az androidról.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. prohlep
2011.04.22. 21:13
mythbuster szorakoztato hangnemu #29-es hozzaszolasaval egyetertek.

Hozzatennem, hogy nem attol lesz ertekes az eletunk, hogy imadando balvany faragunk a privat szferank titkossagabol, es szent haborut hirdetunk barminemu megfigyelesek ellen.

Nem az eszkoz es lehetoseg a kerdes, hanem hogy mire hasznaljak.

Klasszikus peldam a konyhakes, amellyel lehet vacsorat is kesziteni es gyilkolni is.

Megfigyelesnek tobb a tarsadalmi haszna, mint a belole adodo veszely.

A mult iratainak feltarasabol is az derult ki, hogy megfigyelesek soran dominans tobbsegben volt az emberi es szakmai tisztesseg, es nem volt tobb becstelenseg, mint a nyilvanos, nem titkos munkahelyeken, szolgalatban.

Baj mindig az egyensuly felborulasanal van.

Peldaul, ha egy orszagot, pontosabban annak lakossagat kivulrol jobban megfigyelnek, mint amennyire az az orszag kepes a kulso megfigyeloket es az arra epulo kulso befolyasolast es ezen befolyasolashoz elengedhetetlenul szukseges belso kolaboransokat, a kulfoldiekkel egyuttmukodo helyieket megfigyelni.

Forradalmi es rendszervaltasi idoszakokban lehet altalaban megfigyelni ilyen egyensulybomlast es arra epulo kulfoldi beavatkozast. Termeszetesen a szent es mindenek felett allonak gondolt es nemesnek gondolt celok erdekeben. No meg egy kis anyagi haszon es gazdasagi befolyas sem jon rosszul, termeszetesen kizarolag mellekesen, es veletlenul sem fo celkent.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. patrik2991
2011.04.22. 23:38
Ezért jó a 10 éves teló, azt nem követik le, mert arra csoda, hogy az os elfér, nem, hogy még ilyen fájlok
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. gargantu
2011.04.23. 10:05
A problémára hathatósabb megoldás lehet a Location Blocker. Hogy utóbbi alkalmazások holt találhatóak? A Google megmondja!

A Google pedig pontosan rögzíti, hogy a 'Location Blocker'-re mikor, melyik IP címről kerestek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. lackoo1111
2011.04.23. 10:43
A problémára hathatósabb megoldás lehet a Location Blocker. Hogy utóbbi alkalmazások holt találhatóak? A Google megmondja!

A Google pedig pontosan rögzíti, hogy a 'Location Blocker'-re mikor, melyik IP címről kerestek.


ideillő kép

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. CyberPunk6...
2011.04.23. 11:47
Sztem ez gáz és nem tisztességes dolog, viszont a sajnálatos dolog az, hogy nem hiszem, hogy a többi márka készülékeiben ne lenne benne... Így tök8, hogy iphone, htc vagy nokia...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. bogdandi12...
2011.04.23. 15:19
sziasztok ugye ez csak telefonra érvényes ? az iphone-ra meg az ipod touch-ra ? mert nekem van egy 4-ik generációs ipod shuffle-m és azt ugye azért azt nem követik le ? mert már mindent el tudok képzelni... szóval ez csak telefonra vonatkozik ugye ? szóval az ipod shuffle, nano, classic-ra nem vonatkozik ?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. abenyus
2011.04.23. 20:59
Egészen biztos, hogy a CIA és az Interpol is, 16éves, újgazdag kis srácok piszkos titkaira kíváncsiak, és arra csorgatják a nyálukat, hogy "Józsika" bement a sarki közértbe cigit venni, pedig még csak 16éves! Gondolom, üzleti szempontok vannak a háttérben, mert olyanra úgy sem lehet használni, amire nekünk jó lenne. Pl. megtalálni ellopott készülékeinket, vagy simán felderíteni egy gyilkosságot azzal, hogy a halál időpontjában mely készülék(ek) tartózkodtak az esemény színhelyén...
A szolgáltatók eddig is mentettek minden adatot, még sem mentünk vele semmire, ezután sem fogunk.. Akinek nincs nemzetbiztonsági titkolnivalója annak nincs mitől félnie, egy gyorshajtásért meg nem fognak lekövetni ne szarjál...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. bogdandi12...
2011.04.24. 00:12
nem félek meg nem tartok semmitől sem csak nem szeretem ha tudják hogy mit csinálok meg hol járok meg semmi ilyesmit... ez az én dolgom és szeretném hogyha ez az is maradna és csak én tudjam hogy merre vagyok meg hol járok éppen akkor... senkinek semmi köze hozzá... de egyébként nem hiszem hogy valaki azt nézi hogy merre jár egy használója a cuccnak épp akkor... csak kiváncsi voltam hogy az én ipod shuffle-re is vonatkozik-e.... mert nem nagyon tudom... mondjuk lehet hogy van benne ilyen is az ipod shuffle-ben is de csak akkor tudni szeretném, egyébként nem baj ha lekövetnek....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. kabos
2011.04.24. 11:00
Szerinted ki nem gyüjt adatokat??? Az Internet szolgáltató ugyanugy nyomonköveti milyen oldalakat néztél. Az emailjedet ugyanugy megnézhetik. Nem beszélve a telefon beszélgetésröl.

Az USAban például az összes telefon vonalat lehallgatják, egy computer szüri ki a számukra "veszélyes szavakat és ha ilyet talál rögziti.
Palo Alto-ban van egy kis kontérnernyi szerver amin az internet megjelenése ota fentlévö weboldalakat mentették el.

Nem beszélve a szeretett Windowsról, tutti nem azért eröltetik minden kormányra és szervezettre mert olyan atom biztos rendszer.

Az ilyen adatokból amugy meg sok hasznos dolgot megtudhat a cég, pl az ellopott készüléket megtalálhatott, a lefedetséget elenörizhetett és megtudhatja hol használnak több vagy kevesebb Iphonet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. zseko Gunda...
2011.04.24. 20:46
Gunndam00:nesze nektek iphone 4 !

Android Rulez!


Az android sem jobb, sőt...
http://samy.pl/androidmap/
Csak írd be egy wifi mac címét, amit androidos telefonnal használtál, és nézd meg mit mutat.
GPS koordinátát, lakcímet, irányítószámot, wifi erősséget, _mindegyik_ általad használt wifiről.
Kipróbáltam, simán visszaadja a lakcímemet...

És a többi helyet is, ahol használtam a wifit.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. thedevelop...
2011.04.25. 11:33
zseko: Nekem soha nem volt Androidos mobilom, mégis megmondja, hogy hol van a router-em. Gondolom valamelyik szomszéd mobilja árulkodott
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Sturmtiger
2011.04.25. 13:29
Ez para ez a samy.pl...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. zseko
2011.04.25. 20:28
thedeveloper: Ma utazás közben elmentegettem jópár (~10-12db) wifi mac címét (ebből csak 3 volt kódolatlan). Menet közben és mivel jelszavasak voltak, természetesen nem tudtam csatlakozni rájuk, épp csak snapshot-ot tudtam készíteni. Most néztem meg őket, mindet mutatja hol vannak, a kódoltakat is.
Na most, vagy mindegyik tulaja android mobilt használ, vagy a telefonom által észlelt összes wifit feljegyezte a Google. Ha a 2. eset van, akkor csatlakozni sem kell a wifihez, anélkül is küld minden adatot a telefon...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Svidi
2011.04.25. 20:36
Engem ez egyáltalán nem zavar, hátha több bűnözőt kapcsolnak így le, esetlegesen pedig trombitának nézett -megfújt- készülékek nyomára lehet bukkanni. (Ha elvinnék az orkok...)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. perempe
2011.04.25. 23:14
Ez az I-95 lenne? New Jersey-ből egészen Floridáig azon mentünk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. empeharom
2011.04.26. 09:15
zseko:
Ez tényleg durva... az én wifim is meglett egyből... nyilván egy androidos "feldobott" a közelben...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. empeharom
2011.04.26. 10:17
Svidi:
Hamarabb fogsz Te büntetést kapni a kedves rendőrségtől mondjuk a kimutatott közlekedési szabálytalanságaidról, minthogy ezzel elkapjanak egy bűnözőt...
Te befizeted majd a zsíros csekket, a bűnöző elcsípése viszont nem ilyen egyszerű, arra már nincs kapacitás... hogy is lenne, hiszen a rendőröknek nem marad idejük a csekkek mellett még bűntényekkel is foglalkozni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Greathoof
2011.04.29. 18:09
Nem "JailBrake" hanem "JailBreak"...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Kajafun
2011.05.14. 10:02
1 hónapja van ZTE Blade-em főzött 2.3-as androiddal, ha itthon vagyok wifi mindíg megy, adatkapcsolat is enable-n van, de a routeremet nem találom a neten!
Lehet amikor főzték a ROM-ot megtalálták és nem tudták mire való, és kihagyták a rendszerből DD
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!