iPon Hírek

IPS kijelzővel és kedvező árcédulával jön a legújabb Chromebook

Dátum | 2013. 10. 09.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | NOTEBOOK

A Chromebookok piacára egy újonc érkezett, amely ARM alapokon nyugszik és IPS alapú, LED-es háttérvilágítással ellátott LCD kijelzőt alkalmaz. A friss Chromebook a HP kínálatából származik és a Chromebook 11-es nevet viseli - utóbbiból már sejthető, hogy egy 11.6 colos képátlójú LCD kijelzővel ellátott megoldással van dolgunk. A mindössze 17,6 milliméter vastag Chromebook 11 elegáns, fehér műanyagból készített házat kapott, ami magnéziumvázra támaszkodik. A ház színes betétekkel is rendelkezik, amelyek választásunktól függően kékek, pirosak, sárgák vagy zöldek lehetnek. Elméletileg zongoralakk fekete betéttel is kérhető a Chromebook 11, igaz, ez az opció egyelőre nem tűnt fel az Amazon weboldalán, ahol már előrendelhető az újdonság.

Az 1044 grammos Chromebook belsejében egy 1,7 GHz-es Samsung Exynos 5250-es SoC teljesít szolgálatot, amely két darab Cortex-A15-ös processzormaggal gazdálkodik. A SoC mellett 2 GB-nyi DDR3L típusú rendszermemória és 16 GB-nyi NAND Flash tárhely is lapul a fedélzeten. Jó hír, hogy az adattároló kapacitást a Google 100 GB-tal megtoldja, ugyanis a készülék árában benne van két évnyi Google Drive hozzáférés is. Maga a 11,6 colos képátlójú IPS LCD panel 176 fokos betekintési szögekkel büszkélkedik, natív felbontása pedig 1366 x 768 pixeles értéket képvisel, azaz jó minőségű, átlagos felbontású megoldásról van szó.

Az új Chromebook két USB portot és egy SlimPort videó kimenetet kínál, de van rajta egy kombinált audió csatlakozó is, ami fejhallgató kimenetként és mikrofon bemenetként egyaránt funkcionál. A sorból persze a 802.11n WiFi és a 4.0-s Bluetooth támogatás sem hiányzik, sőt, még egy beépített webkamerát is rejt az újdonság. A tervek szerint még 4G-s változat érkezésére is lehet számítani. A termék teljes méretű, szigetes elrendezésű billentyűket alkalmazó billentyűzetet és kattintható érintőpadot is kapott. Érdekesség, hogy a HP Chromebook 11 akkumulátora kényelmesen, USB csatolófelületen keresztül tölthető, maga az akkumulátor pedig nagyjából hat órányi üzemidőt biztosít a rendszer számára, ha teljesen feltöltik. Utóbbi azért nem tűnik túl acélosnak egy ARM alapú noteszgép esetében.

A Chromebook 11 a maga 279,99 dolláros árával átlagos online feladatvégzéshez tökéletes választás lehet - internetezéshez, e-mail fogadáshoz és íráshoz, illetve akár chateléshez is. A HP Chromebook 11-ese hamarosan elérhető lesz kereskedelmi forgalomban.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!