iPon Hírek

Irán országos intranettel helyettesítené a világhálót

Dátum | 2012. 04. 10.
Szerző | Jools
Csoport | IT VILÁG

Az iráni kormányt már eddig is az internetet leginkább korlátozó szervek között tartották számon, mostani tervük azonban minden eddigi próbálkozásnál bizarrabb: létre akarják hozni saját, „tiszta” internetüket. A tervezett rendszer egy, a világhálótól elszigetelten működő, az egész országra kiterjedő intranet lenne, amelynek tartalmát és funkcióit a kormány felügyelné.

Az iráni „nemzeti internet” terve először 2011-ben merült fel, a Riporterek Határok Nélkül szervezete már ekkor felhívta a nemzetközi közvélemény figyelmét a kezdeményezésre. Az új rendszer tulajdonképpen a világháló helyettesítésére szolgálna az átlagos állampolgárok számára. A hatalmi és gazdasági elit tagjai (a bankok, a minisztériumok és nagyvállalatok) ezzel szemben továbbra is hozzáférhetnének a nemzetközi hálózathoz is.

Az intraneten kívül egy elektronikus levelezőrendszer és egy keresőmotor létrehozásán is dolgoznak a kormány által megbízott szakértők. A levelezőrendszert mindenki csak saját nevén használhatja majd a hivatalos regisztrációs folyamatot követően.

A saját internet ötlete kétségkívül az egyik legnagyobb szabású kísérlet az online információáramlás kontrollálására egy kormány részéről. Az országos hálózaton megjelenő tartalmakat a tervek szerint folyamatos ellenőrzés alatt tartják, rajta keresztül nem lehet hozzáférni külföldi oldalakhoz, és semmiféle online kommunikáció nem lehetséges az ország határain kívüli felekkel.


Ali Hámenei ajatollah létrehozta a Kibetér Legfelsőbb Tanácsa nevű bizottságot, ennek feladata lesz az intranet felállítása, majd a későbbiek során ennek ellenőrzése és szabályozása is.

A belső hálózat felállításának hátterében nem csak az a szándék áll, hogy szabályozás alá vonják, milyen információk jutnak el az iráni állampolgárokhoz. A kormány aggódik az online kémkedés miatt, így az intranet célja egyúttal mindazon adatokat védelme, amelyeket a vezetők nem kívánnak a világ tudomására hozni. A zárt hálózat megakadályozza netes infrastruktúrán keresztül történő támadások lehetőségét is.

Az előző aggodalmak fellángolásában kulcsszerep jutott a Stuxnet nevű vírusnak, amelyet az iráni atomprogram lelassítására vettek be amerikai és/vagy izraeli oldalról. Eredményeként 2010. november 16-án Irán kénytelen volt leállítani urándúsítóit, miután uráncentrifugáik több mint 20 százaléka megsemmisült a vírus tevékenysége nyomán. Ezen berendezések motorja 1007-es fordulatszámnál már tönkremegy, a Stuxnet pedig rövidebb időszakokra észrevétlenül 1064-es másodpercenkénti fordulatra gyorsította őket. Az iráni hatóságok ugyan állítják, hogy a fertőzést megszüntették, de minden szakértő tudja, hogy mindaddig, amíg az alkalmazott technológiát nem cserélik le, az újabb hasonló fertőzés csak idő kérdése.

Az iráni kormány már most is kiterjedt szűrőrendszert alkalmaz a webes tartalmak hozzáférésének szabályozására. Az országos intranet beindításának időpontjáról egyelőre nincsenek információk, egyes értesülések szerint esetleg már augusztustól működőképes lehet, de ez kevéssé tűnik valószínűnek.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

43. jozsefm
2012.04.10. 14:25
Ez nagyon durva.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
42. kapmar
2012.04.10. 14:39
Soha nem értettem, hogy olyan fontos létesítményekbe, mint pl. urándúsító üzem, atomerőmű stb. minek csatolnak közvetlenül a hálózatra számítógépeket.
A Pentagon és a többi adatállománya is mennyivel biztonságosabb helyen lenne, ha csak belső hálón lehetne elérni?!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
41. _DiEGO_
2012.04.10. 14:48
Irán országos intranettel helyettesítené a világhálót...

Ez inkább karantén akar lenni ... akkor inkább QNeT: QuarantineT
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
40. jozsefm _DiEG...
2012.04.10. 14:49
Egyeseknek, nem!!!:
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
39. homeware
2012.04.10. 15:00
Bár elítélem ezt az egészet, azért akkor is hatalmas képmutatás amit Amerika és/vagy Izrael művel. Amíg az amcsiknak kitudja hány ezer atomrakétájuk van, addig csak senkinek ne akarják megmondani, hogy lehet-e atom programja. Kinek képzelik maguk, a világ rendőrségének? Pfft...
Egyik ország kezébe sem adnék ilyen fegyvert.

Amit meg Irán művel... nos azokkal lehet ezt csinálni, akik hagyják, hogy ezt csinálják velük. Ennyi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
38. _DiEGO_ homew...
2012.04.10. 15:10
nos azokkal lehet ezt csinálni, akik hagyják, hogy ezt csinálják velük. Ennyi.

Ha megvagy félemlítve stb - csak próbálj ott ellentmondani - tüntetni .

De ne menjünk messze ugye ? amikor fél országot minimálbéren dolgoztatják , üzemanyagárral azt tesznek amit akarnak ,árak mennek elfele , azt lassan Bözsi kártyát kapsz mindenért ... majd ha nem tudod fizetni gáz víz villany stb ...

Na tessék ezer ok lenne itt is amiért tüntessünk .Esetleg nem akarod elkezdeni ? vagy fontosabb az , amit eddig megszereztek szüleid , vagy netán önmagad ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
37. _DiEGO_
2012.04.10. 15:19
Abból is a nagyon fekete oldal sajna ...
Nemtudom mi lenne ha 2013.01.01-el itt is Magyarország saját belső ellenőrzésű xxxnet lenne csak és mindenki a személyazonosítójával netezhetne ... ahol és amit megszabnak részeken .
Szerintem nem lenne egyből vicces nekünk sem
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. Simba
2012.04.10. 15:31
homeware: oroszlanosfacepalm.jpg
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. Hunter008
2012.04.10. 15:49
Az ilyen beteg elméjű vezetőséget ki kéne végeztetni! Az összeset aki ilyen konzervatív "hülye" nem erre a földi létre való, ez illik Magyarország jelenlegi kormányára és a pártjaira.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. asdsa
2012.04.10. 16:19
Az egy dolog, hogy ez egy diktatúra fenntartásának eszköze, viszont abból a szempontból igazuk van a szabályzásban, hogy amit lewarezol valaki a netről, az olyan, mintha évente ellopna legalább 50-100 ezret a boltból, ezen nincs mit szépíteni.Az, hogy a médiatartalmak ennyibe kerülnek, az pontosan ennek köszönhető.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. asdsa
2012.04.10. 16:23
Azt meg egy viccnek tartom, hogy ha fizetsz havi 2-3000-ret internetért, akkor azt csinálsz vele, amit csak akarsz, ennek ellenére a kommentelők 10-15%-ában úgy beszél az országról, mintha a Kalashnikovval ülnének a háta mögött, miközben a Facebookon tüttyög a kiskutyája adatlapját készítgetve.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. HUFEUR
2012.04.10. 16:30
@asdsa

Az hülyeség, hogy egy letöltés egy lopással egyenértékű, de ebbe ne menjünk bele.
Illetve Irán pont nem a warez miatt akarja ezt bevezetni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. jozsefm
2012.04.10. 16:56
Az sem lehetetlen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. _DiEGO_ Hunte...
2012.04.10. 17:10
Kinaiak már mikor megcsinálták a saját FreeXP -jüket - anno le is szedtem valahol megvan és futnak win alkalmazások Talán már van neki Free7 is
Nem lehet tudni ... Központilag ellenőrzött helyre beengedik frissítést és saját szerverükről frissülhetnek máris .Gondosan átnézve persze nem tartalmaznak-r rejtett információkat
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. CyberPunk6... homew...
2012.04.10. 17:25
Valakinek azt a feladatot is el kell látnia a világon, hogy azokat az országokat akik fegyverkezni akarnak megakadályozza ebben. Ezt pedig csak úgy lehet, ha kellően erős katonailag és kellően erősek a gazdasági kapcsolatai. De jó lenne, ha bármelyik önjelölt diktatúra atomfegyverekkel támadhatna az ellenséges országaira, és csak úgy fújná mindenfele a radioaktív felhőket a szél...

Anno a csernobili robbanást követően egy svéd kutató intézetben beriasztott a radioaktivitást mérő szenzor amikor az alkalmazottak bementek dolgozni. Gondolom azért van elképzelésed egy ukrajna-svédország távolságról. Másnapra odafújta a szél, ott leesett az eső rá a munkába igyekvő kutatókra, és beriasztott a kapu amin ki be közlekednek és méri, nehogy kikerüljön valami szennyezés.

akármennyire lehet utálni az USA-t, de az ilyen országoktól ők mentenek meg. Azt pontosan tudom, hogy a háborúiknál valójában az olaj a célpont, viszont a rendszeres fellépéssel és megfélemlítéssel tartja fenn a rendet.
Inkább legyen az USA birtokában 34893ö atomfegyver, mint egy darab bármilyen megbízhatatlan katonai diktatúrának.

Amúgy az atomfegyvereket folyamatosan szerelik le, a fegyverzetcsökkentő megállapodásokat azért kötik a nukleáris töltetekre, mert ezeket használják fel az atomerőművekben, sokkal olcsóbb és hatékonyabb. Szóval csökkenőben van a dolog.

Ha nem lennének olyan szuperhatalmak, mint az usa, akkor pillanatok alatt hatalmas háborúk alakulnának ki. Így viszont ha valaki fegyverkezésbe fogna, akkor azt lerohannák, mielőtt felszerelkezne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. jozsefm Cyber...
2012.04.10. 17:47
hogy azokat az országokat akik fegyverkezni akarnak

Kormányokat, lett volna helyesebb. Nem hinném ,hogy az egyszerű perzsának bármi baja lenne a fejlett világgal,vagy atombombát akarna hajigálni. A saját vezetőivel, vagy önjelölt prófétáival annál inkább. Mondjuk ez változó mértékben másfelé is helytálló.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. _DiEGO_
2012.04.10. 17:47
CyberPunk666 - 2012-04-10 17:25:46 +1

De ezt minden józan gondolkodású tanult embernek illene tudnia ... Legalábbis én mertem / merem gondolni U.S.A. - nem 1ország és szinte mégis ... remélem érthető .
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. Zabalint
2012.04.10. 17:48
@homeware:
Miért is álszent? Nekik van, és nem szeretnék ha másnak lenne, ez nem más mint hatalomgyakorlás. Te álszentnek nevezed, ahelyett hogy örülnél neki, talán jobb lenne ha az USA-val nyíltan ellenséges országoknak is lenne, aztán nekiesnének egymásnak(bár jobb esetben azért nem), te meg kaphatod itthon a szél hozta szennyezést?

@asdsa:
"amit lewarezol valaki a netről, az olyan, mintha évente ellopna legalább 50-100 ezret a boltból, ezen nincs mit szépíteni."

Nem, ez nem ugyanolyan. Ha ellopod az árut a boltból, akkor a boltnak ennyivel kevesebb lesz. Van olyan ismerősöm, akinek sokmillió Ft értékben lehetnek másolt játékai, filmjei, zenéi, tele van dvd-vel a szekrénye. Szerinted ezt mind megvette volna, meg tudta volna venni, ha nincsen letöltési/másolási lehetőség? Tehát nem igaz, hogy ugyanúgy kárt okozott vele, mint ha a boltból lopott volna.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. Zabalint
2012.04.10. 17:55
@CyberPunk666:
"Valakinek azt a feladatot is el kell látnia a világon, hogy azokat az országokat akik fegyverkezni akarnak megakadályozza ebben. Ezt pedig csak úgy lehet, ha kellően erős katonailag és kellően erősek a gazdasági kapcsolatai. De jó lenne, ha bármelyik önjelölt diktatúra atomfegyverekkel támadhatna az ellenséges országaira, és csak úgy fújná mindenfele a radioaktív felhőket a szél..."

Alapvetően egyetértek, de azért nézd meg, Pakisztánnak, sőt kisebb erejű Észak-Koreának is van, mégis az USA az, amelyik történelme során élesben bevetette, ráadásul civilek ellen.

Én egyáltalán nem dicsérném az USA-t, mert szorult helyzetben épp egy ilyen populista vezetésű állam szórná szét atombombákkal a világot, de a helyzetnek, hogy szuperhatalomként sakkban tartják a veszélyes államokat, inkább örülök, hiszen nem kell félni egy atomháborútól. Habár a kétpólusú világrend is biztosította ugyanezt, hiszen nyilván az oroszok és az amerikaiak is tudták/tudják, hogy mit veszítettek volna, ha ilyen módon próbálnak győzni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. I.Jozsef83
2012.04.10. 18:08
CyberPunk666 - 2012-04-10 17:25:46
+1

Zabalint - 2012-04-10 17:48:58
Ott is van +1
----------------------------------------------------

United States of Europe , ami meg soha nem lesz ... és ezáltal nem lesz U.S.E. Elnök sem ... marad egyszerüen csak EU
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. piter
2012.04.10. 18:43
Nagyon durva!Gondolom az Izraeli hackerek miatt csinaljak amit csinalnak!Mert ugy alig ket honapja a szaudiakkal volt hasonlo eset!
Par szaudi hacker feltorte az Izreli visa szervereket es karositott meg par ezer embert!
A valasz sem maradt el!Izraeli hackerek feltortek a kozlekedesbiztonsagi rendszereket,es az ottani tozsdet!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. jozsefm
2012.04.10. 20:22
Gyanítom anélkül is megtette volna, ez a rezsim.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. Szerzetes
2012.04.10. 20:40
Zabalint: lehet h "ismerősödnél" ott a sok milliót érő cucc, lehet h nem vetted volna meg őket, de h nem tudod máshonnan beszerezni, akkor kénytelen lennél megvenni. Lehet, hogy akkor nem sok milliót érő cuccod lenne, hanem csak néhány 10 ezer, de az a 10 ezer befolyt volna a készítőkhöz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. jozsefm Szerz...
2012.04.10. 20:48
Sajnos nem. 1000 folyt volna a készítőkhöz, a többi a jogvédőkhöz, vagy nevezzük őket nevükön: galléros tolvajoknak?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. asdsa
2012.04.10. 20:53
Tényleg jó, hogy megvéd minket az USA, de azért szerintem egyrészt mégis csak ők tehetnek ezért pl: a nagy fegyverfejlesztések, az ellenséges országos felfegyverkezésével és a félig-meddig önkényes támadásaival és uszítóakcióikkal.
Mégis ez az egyetlen védelmünk, ha nem lenne semmi külpolitikai és katonai védelmünk, az országot már felfalták volna kedves szomszédok.
@Zabalint
Igenis, megvette volna, ha nem mindet, de legalább töredékét.Ha már ennyire ad magára, hogy milliónyi cuccot letöltöget, akkor gondolom enélkül is elmenne a boltba és venne magának filmet/játékot, vagy mozijegyet.
Nálam is egy halom cd-dvd-vhs hever a polcokon, ami számomra azt bizonyítja, hogy mindenkinek van igénye valamilyen szintű kultúrára és szórakozásra, mégha ez pénzbe is kerül.
ui:remélem hogy amit írtam nem számít nagy kekeckedésnek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. asdsa
2012.04.10. 20:56
És ha nem warezolnánk ennyit, akkor nem lenne ekkora jogalapjuk ezeknek a rablóbanda jogvédőknek, bővülne pár %-ot a vevőkör, tehát olcsóbb lenne a média áru.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. jozsefm asdsa
2012.04.10. 21:03
Mégis ez az egyetlen védelmünk
aminek a bábáskodása mellett, nem a kedves szomszédaink falnak fel...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Mandris90
2012.04.10. 21:14
huzzunk ezek köré 30 méter vastag 60 méter magas falakat azt dögöljenek meg nyugodtan
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. jozsefm Mandr...
2012.04.10. 21:28
Nem olyan fegyverekkel fogják egymást ölni..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. freyr
2012.04.11. 00:35
Na, ha erre a hírre a mi tisztelt vezetőnk is felfigyelt...

"A kormány aggódik az online kémkedés miatt, így az intranet célja egyúttal mindazon adatokat védelme, amelyeket a vezetők nem kívánnak a világ tudomására hozni."
Persze, ha én lennék bűnöző, én se szeretném, ha az én dolgaimon csámcsognának mások.

"Az előző aggodalmak fellángolásában kulcsszerep jutott a Stuxnet nevű vírusnak [...] Irán kénytelen volt leállítani urándúsítóit, miután uráncentrifugáik több mint 20 százaléka megsemmisült a vírus tevékenysége nyomán"

Milyen kényelmes, hogy pont volt egy ilyen incidens náluk, amiért most lehet az internetet hibáztatni. Mintha a Spart hibáztatnám, ha valami vadbarom hasba szúr egy kenyérvágó késsel. Miután megkértem rá. Dejà vu.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Kobest
2012.04.11. 00:38
@Cyberpunk666:

Kissé el vagy tévedve pár dologgal kapcsolatban.

"Valakinek azt a feladatot is el kell látnia a világon..." A világrendőrség szerepét? Gratulálok, tehát ha majd egyszer függetlenedni akarunk, és fegyverkezni kezdünk, akkor szerinted nyugodtan a kőkorszakig visszabombázhatnak minket több ezer kilométerről, robotrepülőgépekkel?

"Ilyen országoktól?" Milyen országoktól? Irán mikor is támadott meg egy másik országot utoljára? Ja, nem, Iránt támadták meg, méghozzá az amcsik által támogatott Irakból. Még egy érdekesség: az irániak nem használhatnak tömegpusztító fegyvereket, a vallásuk tiltja ezt. Megszórhatták volna Irakot vegyi fegyverekkel, de nem tették, pedig lett volna rá lehetőség bőven. Ha pedig igaz (mert ezt még a titkosszolgálatok is vitatják), hogy atomot fejlesztenek, akkor hadd tegyék! Aláírták az összes NAÜ szerződést, beengedték az ellenőröket, főleg orvosi kutatásra használták eddig az atomot. (Irán a világon a negyedik az ilyen gyógyszerkészítésben.) Izrael meg hápog, hogy így hazudnak-úgy hazudnak, amikor illegálisan van ott több, mint 200 robbanófej...

Ja, az atomfegyvereket folyamatosan szerelik le, szép kis álom. Furcsa módon, amíg a többi ország, köztük az oroszok építik le a készletüket, az amcsik csak áttelepítik őket, szétszerelik, de gyakorlatilag még összeszerelhetők. Nem beszélve arról, hogy, ahogy korábban írták, vajon melyik ország dobott le két atomot teljesen védtelen, összesen kábé katonával rendelkező japán városra?

Még egy dolog, nézd meg nyugodtan az iráni wikipédia lapot. Ott szépen le van írva, hogyan buktatták meg a nyugati titkosszolgálatok az irániak teljesen demokratikusan válaszott elnökét, akinek az volt a legnagyobb hibája, hogy államosította az olajkitermelést...erre odatettek egy kegyetlen bábut. Ezt a nép megdöntötte (iszlámisták helyett lehettek volna kommunisták, ez mindegy) a 70-es években, és azóta nyugati szankciók alatt van az ország, tudósaikat havi rendszerességel gyilkolják, nyugatról behozott szoftverekkel pedig folyamatosan feltörik a hálózataikat, Facebookon is lázadásokat szítanak. (Érdekesség, hogy Szíriában, ahol csak iden január elsejétől volt ADSL, a "Syrian Revolution 2012" csoportba másnapra 80000 tag volt...érdekes.)

Nem mondom, biztos nem a legjobb megoldás egy belső intranet, de nézzetek már egy kicsit a dolgok mögé, mielőtt még bedőltök az ilyen "kegyetlen diktátor-állam elnyomja az embereket" meséknek.


 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Kobest
2012.04.11. 00:47
@asdsa:

Pontosan, reakció-ellenreakció. Az USA az iráni polgárháborúban mindkét félt támogatta. Lesz*rják ezek, hogy hány ember hal meg (Irakban is mit bombáztak először? Kórházak, elektromos ellátóközpontok, stb.), a lényeg, hogy beleszólhassanak az ország belügyeibe, ennyi.

Az is érdekes, hogy miért most hápognak annyit az iráni atomprogrammal? Ha valaki elég régóta nézi a híreket, akkor láthatja, hogy ez az új módi. Mindig kitalálnak valamit, tök mindegy, hogy igaz-e vagy sem, megindul a médiagépezet, és aztán próbálhat magyarázkodni a másik ország, úgy sem fog sikerülni.

@freyr:

Ez is szép, a gondolatmeneted szerint, ha mi is fejlesztenénk az atomenergiánkat (esetleg magát a bombát), akkor nyugodtan megkárosíthatják a reaktorokat azoknak az államoknak az emberei, akik hosszú évekig egy kegyetlen bábut tettek az ország élére, teljesen kiirtva az ellenállókat.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Kobest
2012.04.11. 01:05
Még egy utolsó dolog, érdekes az is, hogy Irakot tömegpusztító fegyverek miatt támadták meg...de ugye nem találták őket, mégis a teljes nyugati média, az EU, az ENSZ, a magyar sajtó (tisztelet a kivételnek, persze), mind-mind ezt vallották. És most, jön még egy x+1 iszlám ország (sajnos már itthon is megy a nagy muszlim = terrorista képletű agymosás), aminek állítólag csúnya, rossz, gonosz fegyverei vannak...színház az egész, srácok, nem érdemes erről vitázni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. zsotty4 Kobes...
2012.04.11. 03:53
Nem is értem miért érte az utóbbi években több iráni atomfizikust halálos baleset ha nincs fegyver valójában? Csak azért vadászták le őket, hogy hihetőbb legyen az egész?

Akinek nem tiszta miről is beszélek: http://articles.cnn.com/2012-01-11/middleeast/world_asia_iran-scientist-killed_1_iranian-nuclear-scientists-natanz-isfahan?_s=PM:MIDDLEEAST


 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. fillesy
2012.04.11. 04:29
Kobest - kérlek maradjunk a témánál.
Zárt Internet = ROSSZ
Nyitott Internet = JÓ (még a mai csak viszonylag nyitott is az)
Ha gondolkodsz egy kicsit és leveszed az anti-amcsi+anti-izrael szemüveged, beláthatod hogy bármilyen ország ahol az adott kormány mondja meg hogy az egyszerű állampolgár milyen Internetes tartalmakhoz(pl. hírek) fér hozzá az egyértelműen nem jó.
Ennyi.
Ui.: a Kínai rezsim is bekaphatja a f*szt
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. peti198706...
2012.04.11. 04:32
Ez kész vicc.. Ha én lennék robotok gyártása az első . Második adathordozóként üzemelnek wifivel, mint egy postás hajó az intranet s internet között
Harmadik én pedig vízzel kísérleteznék, hogy elinul e az autó, a tank a tankhajó s teherautó vele, ha még egy kis alternatív supportal felfegyverzem napelem tető generátorok akksik, s mindez tartaléknak, ha mégis nem lenne elegendő. az atomfizikus aza fajta ember aki él hal kép telen5 letekért.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Kobest
2012.04.11. 07:36
@fillesy: Rendben, maradjunk a témánál, maradtam is volna, ha nem terelődik el ilyen irányba a topic. Érdekes, hogy a mondandómból azt szűröd le, hogy "anti-amcsi+anti-izraeli" vagyok. Az USÁban élek már több éve, több izraeli ismerősöm szolgált a hadseregben, csak az országok közötti hatalmas képmutatást mutattam be, ebbe nem értem, minek magyarázol bele ilyet. Nincsen semmiféle szemüveg, amit le kéne vennem, és ha visszaolvasnál egy kicsit, akkor látnád, hogy szerintem sem valami jó ötlet ilyen módon korlátozni az internetet. (Persze, csak halkan jegyzem meg, hogy azért mi sem láthatunk mindent.) De, mint sok más dolognak, ennek is két, vagy több oldala van.

OFF: @Mikrobi: Nem értem, mit nem lehet ezen érteni. Van-e vagy nincs ilyen fegyverük, mittudomén, nem ez a lényeg. De többször már eljátszották velünk ezt a színházi előadást, és csak ugyanúgy, minden kérdés nélkül beszopjuk ezt is, csak azért mert a nagy USA-CNN-NATO-EU mondja?

@zsotty4: Megint, nem a fegyver léte a lényeg. Ha nagyon akarnák, behoznak egy csapat orosz tudóst, és megcsinálják nekik a rendszert (ahogy tették), nem azon a pár iráni tudóson múlik. Lehet elrettentő üzenet, stb, ez mindegy. A gond itt az, hogy ezeket az embereket csak úgy lemészárolhatják a külföldi szervezetek, a nagy, dicső nemzetközi (és emberi jogi) szervezetek meg hogy-hogy nem, szótlanul hagyják a dolgot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. jozsefm Kobes...
2012.04.11. 08:11
A gond itt az, hogy ezeket az embereket csak úgy lemészárolhatják a külföldi szervezetek, a nagy, dicső nemzetközi (és emberi jogi) szervezetek meg hogy-hogy nem, szótlanul hagyják a dolgot.
Ez viszont igaz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. freyr
2012.04.11. 08:34
Kobest: Valamiért az jött le nekem, hogy neked meggyőződésed, hogy itt Irán az áldozat és ez csak egy kétségbeesett lépés az iráni nép részéről a gonosz nyugattól való megszabadulásra. Nem tudom.. elolvastam, amit írtál, de nekem az internetről való leválás, a saját belső hálózat, a minden kapcsolat megszakítása a polgárok számára a külvilággal, a könnyen ellenőrizhető és cenzúrázható hálózat kiépítése, amire csak nem anonim módon lehet csatlakozni és minden adat egy állami szerven megy keresztül, ahol adott a lehetőség, hogy mind rögzítésre és elemzésre kerüljön majd... nekem ez k*rva nagy elnyomásnak tűnik az iráni vezetés részéről, ami nem a népet hivatott védeni, hanem a nép száját hivatott befogni.
A hírek szerint és Irán közleménye szerint az országuk nem fog leválni az internetről, csak amiről a hírek valójában szólnak és amit Irán sem tagad, hogy a polgárok számára csak az egyébként már épülő intranet lesz hozzáférhető. Tehát a nagyobb cégek, a bankok, sőt az atomreaktorok is továbbra is rá lennének kötve az internetre.
Csak én látom tehát a hibát az Iránt védő gondolatmenetekben, ha ezeket az információkat is figyelembe vesszük? Ja és megjegyzem, tény, hogy a média erősen befolyásolt a US világ által, főleg az agymosást erőltetik, de ha valaki objektíven végignézi az információkat, annak nem az tűnik ki, hogy szegény Iránt az ág is húzza, hanem hogy Irán jelenlegi vezetése (bárki is tette őket oda) ha ezt tényleg fontolgatja, szimplán bűnözőkből áll. Nem törvényi, hanem erkölcsi és általánosan elvileg létező emberi jogi értelemben véve.

És itt most Irán szennyeséről van szó, nem a US vezetésééről. Ők se jobbak, a céljuk ugyanúgy az elnyomás, csak ők az agymosást választották eszközül a "saját" "alattvalóik" számára.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. TheRealTsL
2012.04.11. 11:09
Most akkor csak halkan kérdezném meg, hogy az "agymosás" mivel jobb a fizikai korlátozásnál? Utóbbiról legalább tudnak, tisztában vannak vele, hogy ott van, míg az előbbi, ha tudatosan és tökéletesen van felépítve, akkor az átlag polgár soha sem jön rá, hogy egész életében megvezetik.
Ez valóban jó?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. fillesy
2012.04.11. 14:34
Az hogy ha az agymosást felfedezed (mert mondjuk utána olvasol dolgoknak) akkor van lehetőséged hogy szabadon tájékozódj amíg ha fizikai korlátozás van, abból nem tudsz kitörni soha. Még ha tudod is hogy ott van.
Olyan ez mint az 1984-ben amikor meg akarták változtatni az emberek által beszélt nyelvet hogy "forrdalami" gondolatokat ne is lehessen kifejezni vele így a nyelv által akarták befolyásolni a gondolkodást. Aki szerint ma is ilyen szintű agymosás megy az paranoiás (és nem csak egészséges mértékben szkeptikus ).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. mikej95
2012.04.11. 16:51
És gondolom azért lett főhír világszerte ebből, mert az USA és Izrael ember és szabadságjog támogató beállítottságú.

Gondolkodni kéne emberek, Iránban rögtön bevezetik a cenzúrát, még csak nem is tagadják, ami szabadságellenes és erkölcstelen, de az USA az egész internetre feni a fogát és bitenként próbálja bekebelezni(lásd SOPA, PIPA, ACTA, most készítik az e-mail figyelő rendszert, a telefonos Echelon utódját, stb)!

Mindenki azt nézi mi megy a föld másik felén, közben reng a saját lába alatt is a talaj.

Ennek semmi köze a warezhoz, ez hatalmi téboly vagy kényszeres kukkolás, ami beteg dolog bárki is csinálja.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. jozsefm mikej...
2012.04.11. 17:10
És nem csak a saját területén...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!