iPon Hírek

Irán űrrakétát indít

Dátum | 2007. 02. 26.
Szerző | Borisnyikova
Csoport | EGYÉB

Irán ezen a hétvégén azzal terelte el a figyelmet atomprogramjáról, hogy bejelentette rakétát lőtt fel az űrbe. Illetve, ha más forrásoknak hiszünk, akkor egy hatalmas nagy rakétát tesztelt ezzel.

Az Iszlám Köztársaság mindenképpen elindított valamit a hétvégén. Az iráni média az eszközt olyan rakétáként írta le, amely képes eljutni az űrbe. Ugyanakkor Irán később kisebbítette a rakétakilövés jelentőségét, azzal, hogy azt mondta, csak kutatási célokat szolgál. Hivatalos személyek hangsúlyozták, hogy az ország tagadta, hogy “hadi rakétát” lőtt volna ki.

Néhány iráni médium szerint a lépés arra szolgál, hogy kereskedelmi műholdakat helyezhessenek az űrbe. Ha ez sikerül, akkor a kémműholdak alkalmazása már gyerekjáték lesz.


Irán vélhetőleg szeretné rajta tartani a szemét az égen, mivel egyre valószínűbbé válik, hogy az USA támadást tervez ellene, miután aggodalmak merültek föl azzal kapcsolatban, hogy Irán netán atomfegyvereket állít elő.

Akárhogyan is, a rakétaindítás valószínűleg nem enyhíti a nemzetközi feszültséget. Ha Iránnak olyan rakétája van, amely képes egy meglehetősen nagy tárgyat az űrbe helyezni, akkor a definíció alapján birtokában van egy olyan ICBM-nek, azaz interkontinentális ballisztikus rakétának is, amely képes valami meglehetősen nagy dolgot elhelyezni bárhol a világon.

Az ENSZ BT állandó tagjai és Németország ma Londonban ültek össze, hogy megvitassák az Irán ellen alkalmazandó további szankciókat.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. papszi
2007.02.26. 16:27
vissza a hírhez

Irán ezen a hétvégén azzal terelte el a figyelmet atomprogramjáról, hogy bejelentette rakétát lőtt fel az ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!