iPon Hírek

Iránban indexre került a Gmail és a Google is

Dátum | 2012. 09. 24.
Szerző | Jools
Csoport | IT VILÁG

Az iráni kormány bejelentette, hogy blokkolják az ország lakosainak hozzáférését a Google és a Gmail szolgáltatásokhoz, válaszul arra, hogy a YouTube tulajdonosa nem volt hajlandó egy, a muszlim világban erőszakos tiltakozásokat kiváltott iszlámellenes film előzetesének eltávolítására a videómegosztó oldalról.

Abdolszamad Koramabadi, az online tartalmak cenzúrázásért és a számítógépes bűnözés megállításáért felelős tisztviselő elmondta, hogy a két oldal használatát „az emberek ismételt követeléseinek engedve” meghatározatlan időre betiltják, arról egyelőre nincs információ, hogy ideiglenes vagy végleges intézkedésről van-e szó. Koramabadi nyilatkozatában azt állította, hogy a döntést azért hozták, mert az említett oldalak nem voltak hajlandóak kiszűrni az Innocence of Muslims (A muszlimok ártatlansága) című film előzetesére mutató linkeket.

Az egyébként csak elképesztően gagyinak nevezhető amatőr film remek ürügyül szolgált a szélsőségesebb államok vezetőinek, hogy a tömegeket az utcára csődítsék. A kelet-líbiai Bengáziban szintén a videóra hivatkozva hajtották végre azt a terrortámadást, amelynek következtében életét vesztette az Egyesült Államok líbiai nagykövete, Chris Stevens és a konzulátus három másik amerikai alkalmazottja. A film rendezőjének fejére szombaton a pakisztáni kormány vasútügyi minisztere, Gulam Ahmed Bilur 100 ezer dollár értékű vérdíjat tűzött ki, és a szélsőséges iszlamista tálibokat, valamint az al-Kaida tagjait is felszólította, hogy csatlakozzanak a „nemes ügyhöz”.


Úgy tűnik, hogy a teheráni kormány is saját céljaira igyekszik felhasználni a film kapcsán ébredő káoszt. Ahogy arról már korábban beszámoltunk, Irán 2013 márciusától az internet helyett saját, országos intranet beindítását tervezi. A zárt hálózat célja a kormány vezetőinek indoklása szerint, hogy megakadályozza a Stuxnethez hasonló, netes infrastruktúrán keresztül indított támadások végrehajtását.

Az országban már eddig is kiterjedt korlátozások voltak érvényben, a Facebook és a Twitter mellett gyakorlatilag minden olyan oldal elérhetetlen, amelyen az iráni vezetést bíráló írások olvashatók, vagyis csaknem a teljes nyugati sajtó és számos hazai oldal is blokkolva van. Az országot a világ negyedik legszigorúbb online cenzúrával rendelkező államaként tartják számon Eritrea, Észak-Korea és Szíria után.

A Google a legutóbbi hírek szerint még hozzáférhető volt hétfő hajnalban, a Gmailt azonban már több szolgáltató letiltotta. A döntés végrehajtása egybeesik az országos intranet indulásának első lépéseivel, amelyre az utóbbi napokban minden kormányzati ügynökséget és hivatalt csatlakoztattak Ali Hakim-Javadi, kommunikációs és technológiai miniszterhelyettes elmondása szerint. 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

40. TheRealTsL
2012.09.24. 19:12
A sötét középkor.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
39. birmar2
2012.09.24. 19:20
Jól teszik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
38. Bloodx
2012.09.24. 19:42
Ha a teljes nettől nincs elvágás, akk csak be kell fizetni valahova OpenVPN-re...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
37. pluto
2012.09.24. 19:44
Nem igazán tudok a cikkíró nézőpontjával azonosulni, a film lehet bármennyire amatőr, ha egy mindannyiunk által sejthető más vallás ellen lett volna, akkor az egész világ elhatárolódna, és abban a pillanatban törölnék a youtuberól. Ha ezt bizonyos vallásokkal nem lehet megtenni, akkor az iszlámmal se lehessen. Teljes jogos Irán nézőpontja.

szerk: És ezért mért lenne szélsőséges Irán?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. qwertzzui
2012.09.24. 19:55
kapcsolják le a netet....minek nekik?...éljenek csak a középkorban... ha már egymást ölik a SEMMIRE! Nincs náluk semmi olyan normális felfogás, amiért küzdeni kellene, hogy még számba is vegyük őket...én csak azokat sajnálom, akik szeretnének 1 normális világban felnőni, de az ilyen idétlen, nyomorult,"harcolni kell,mert én vagyok a faxa gyerek, és az én vallásom a legjobb"...hát no comment.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. CyberPunk6...
2012.09.24. 20:05
Mondjuk igazán leszedhették volna, ha már embereket öltek meg miatta, sok baj elkerülhető lett volna, ha leszedik és ebből a szempontból teljesen mindegy, hogy jogos-e a felháborodás. Ha leszedik és elhatárolódnak azzal emberek életét lehetett volna megmenteni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. Sturmtiger
2012.09.24. 20:08
qwertzzui Más világ, más világnézet, ha nekik ez kell hogy a vallásuk mindenek felett való ám legyen, én nem nézem le őket emiatt. Nyilván számunkra nem normális dolog ha valaki, egy élt, vagy fiktív személyért harcol, de ilyenek a nagy kultúrákban is voltak. Mondjuk mennyivel jobb az amerikai "megyünk viszünk nektek békét" háború?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. birmar2
2012.09.24. 20:09
qwertzzui:
"harcolni kell,mert én vagyok a faxa gyerek, és az én vallásom a legjobb"
Nem akarok itt politikai-vallási vitákba folyni, de tudtommal nem Irán akarja megtámadni Izraelt, hanem pont fordítva.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. I.Jozsef83
2012.09.24. 20:18
Aztán csak finoman írkáljatok itten erről , mert lapul a figyelő ... aztán házhoz mennek , de nem elbeszélőre . Ne akarja megtudni senki milyen rettegésben élni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. mikej95
2012.09.24. 20:20
Ez nem a sötét középkor, hanem a baljós jelenkor. Az Iráni kormány viccet csinál magából, semmi több, akinek van egy mákszemnyi esze az továbbra is teljes értékűen netezhet Iránból.(Franciaországban sem állt meg a torrentes világ)

Kicsi OFF, de elgondolkoztató/
Bár azt még mindig nem tudom felfogni, hogy egy olyan elmebeteget, aki eléget egy Korán-t, a Biblia muzulmán megfelelőjét(vagy bármilyen más vallási könyvet), szabadon hagynak rohangálni, ráadásul filmet csinálni. Képzelem, mit tennének azzal aki egy Bibliát égetne el és Jézus ellenes filmet csinálna.
\OFF

A fejlett nyugati államokban is ez fog menni(és megy), csak idehaza és a lehetőségek országában és egyéb ilyen helyeken mások a 'rendszer ellenes' tartalmak és sokkal finomabb módon próbálják őket cenzúrázni (SOPA,PIPA,ACTA). Itt is lázadnak az emberek, csak nem AK-val, hanem táblákkal a Wall Street-en amíg a rendőrök fel nem oszlatják a tömeget vagy őket...

qwertzzui: Mintapéldája vagy a nyugati agymosásnak, Irán nem akar semmit, csak egy saját atomprogramot(azt senki sem tudja valójában, hogy akarja-e alternatív célokra is használni) Izrael és USA pedig a fölös lőszert akarja elrobbogatni, különben megáll az élet, ahogy Sturmtiger is írta.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. Matheush
2012.09.24. 20:24
qwertzzui innen is látszik, hogy mennyire el vannak "birkásulva" az emberek (tiszt. a kivételnek), hogy hozzád hasonló egyének ilyen kommenteket megengednek maguknak. látszik, hogy gőzöd sincs miről szól a vallásuk és csak a hülyeségeket nyomatod, amiket a fősodratú médiában hallasz. nekik valószínűleg a te agymosott konzumidióta életfelfogásod és világszemléleted tűnik a "nem normális felfogásnak".
szerintem nem tettél le annyit az asztalra, vagy úgy egyáltalán senki a világon ahhoz, hogy egy többszáz milliós vallást elítélhessen, főleg ilyen erősen hiányos tudással.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. dilofekete
2012.09.24. 20:44
Véleményem szerint az összes vallás egy mesekönyv, ami arra való, hogy a hívők életébe bevezessen egy idő és térbeli rendszert ezzel fejlesztve a logikájukat, mint akár egy horror könyv és tulajdonképpen semmiféle különbség nincsen köztük csak a hit könyvek sokkal tágabb témakörökre kiterjednek, de azokat nem fejtik ki teljes egészében és ezért érdemes filmeket nézni, szociális életet élni, melyek az egyéniségtől függően változtatják meg a film morálját, ami nem biztos hogy igazából könyvbe illő jelenet egy vallásos hitelű gyűjtemény kiterjesztésének.
Nem láttam a filmet, legalább értékelhetném!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2012.09.24. 21:40
Én is valami ilyet akartam írni... Valahogy leragadtak a 16-17. században.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. Ragnarr
2012.09.24. 21:40
Iran igazi problemaja az hogy a lakossag fele mas etnikumhoz tartozik, ezert kell a durva nepbutittas meg vallasi agymosas... Addig se lazonganak a hatalom ellen
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. carraroxt
2012.09.24. 22:37
A vallás és az egyház két különböző dolog ám!
Vallása mindenkinek a sajátja, belátása vagy neveltetése szerint.
Az intézményesült egyház viszont olyan szervezet legyen az a világ bármely pontján ami a buta néptömegek manipulálásán keresztül tartja fent politikai és gazdasági befolyását, hol éppen mennyire engedik a körülmények.
Ez a film egy rakat szar, nyilvánvaló, hogy kizárólag provokációs, gyűlöletkeltő szándékkal készült. Mivel egyébként még a tripla-ZS kategóriából is lecsúszik, nyilván a provokatív üzenete miatt jött létre, nem azért hogy kasszasikert hozzon. Szóval a negatív szándék miatt már mindenképp elítélendő.
Azonban, ha azt is megnézzük, hogy kinek származott haszna a megjelenéséből, rögtön árnyalódik a kép.
Irán ugyebár éppen gőzerővel dolgozik az atomprogramján (egy olyan országról beszélünk, amelynek földgáz, és kőolajkészlete akár több száz évre is elegendő energiaellátást tud biztosítani), és tök véletlenül olyan fajta atomreaktorokat terveznek telepíteni amelyek fegyver gyártásra inkább alkalmasak, mint energia termelésre.
Következmény: Izrael fosik, USA szintúgy. És teljesen jogosan. Azt meg azt hiszem senki nem hiszi, hogy akár minket ne érintene kritikusan egy nukleáris kataklizma, még ha viszonylag távolabb is következne be.
A politika egyik alapszabálya, ha szar van belhonban, keress egy külhoni ellenséget. Márpedig Iránban szar van belhonban, mert már kereskedelmi embargót léptettek életbe velük szemben az említett dolgok miatt, így aztán szépen éhezik a lakosság. Ellenségképért meg aztán végképp nem kell nekik mélyreható könyvtári kutatást végezniük...
A taktika sarkalatos pontja, hogy csak akkor működik, ha eléggé birka/tájékozatlan a nép ahhoz, hogy bevegye. Így a hathatós cenzúra elengedhetetlen a megvalósításához. Márpedig a Google nem engedi magát cenzúráztatni, a Youtube-ot pedig talán nem is lehetséges.
A végkövetkeztetést meghagyom mindenki magának vonja le.
Ja és mellesleg Magyarországon sincsen független híradás, és a külföldi hírcsatornákat is egyre nehezebben elérhetővé tették pl a televízióban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. asdsa
2012.09.24. 22:44
Oké, hogy ilyen tahó a jútub meg a készítő-bagázs, mivel képtelenek blokkolni ezt, miközben a a 10mp Sony Music licenszelt videjókat 1 nap alatt kilövi...de ez a zavargás már megint egy vicckategória, mivel semmit nem érnek el vele, csak azt, hogy a közmegítélésüket rontják, növelik a bűnözést és egymást ölik.Én ezt nem nevezném vallási buzgalomnak, hanem inkább csőcseléknek.

Szerintem sikerült a célja, megvalósult az uszítás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. kajla_hun
2012.09.24. 22:53
mik vannak..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. Simba
2012.09.24. 23:45
Aha még az emberek követelik, na ne! Ekkora mellébeszélést is rég láttam.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. Ro1and
2012.09.25. 01:09
Rühellem a vallási fanatikusokat. Irán is csak egy a pár tucat elhülyült/sötét országból.....jah hogy megsértették az érzéseiket....az enyémet is,már számtalanszor....és furcsa módon nem tettem az illetők kocsija alá bombát és nem vágtam le a fejét ezért senkinek sem. Állatok...birkanyáj ország...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. ADAMEX
2012.09.25. 02:42
qwertzzui, mzso, asdsa, Ro1and: +1
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. MJA pluto
2012.09.25. 08:52
a ki nem mondott zsidózásodra ott a Brian élete című nagyszerű film, abban van keresztény, zsidók, na meg a palesztin felszabadító szervezetek paródiája... tehát előbb kezdtek a kereszténységet, zsidókat parodizálgatni, mint a muzulmánokat...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. Zabalint
2012.09.25. 09:00
Matheush:
Te vagy a birka meg az agymosott is. Jól hangzik a konzumidiótázás, azonban Irán és a nyugati világ között ott van az óriási különbség, hogy a nyugati világban szabadon eldöntheted, hogy mit valljál, lehetsz hívő muzulmán, keresztény, zsidó, buddhista, ateista, de lehetsz konzumidióta is, viszont egyik sem kötelező. A perzsák ugyanerről nem dönthetnek, ott az állam és a közösség mondja meg, hová is kell tartoznod. Ez különösen fájó az ottani nőknek.

Az más kérdés, hogy az USA ennek a másik fele, hiszen ott is rengeteg a vallási fanatikus, valamint az is igaz, hogy nekik üzlet a háború. De ettől még az iráni rezsim nem lesz egy fokkal sem jobb, kivéve a te egybites agyadban, ahol mindenki agymosott birka, aki nem ért veled egyet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Zabalint
2012.09.25. 09:05
CyberPunk666:
Igazad van, hogy ha leszedik, akkor megmenthettek volna embereket. Azonban a kiinduló probléma az, hogy egyesek ilyen ürüggyel képesek embert ölni. Ezek azok az emberek, akiknél az erkölcs fölé ékelődik a fanatikus vallásosság. Egyébként a kereszténységben is van ilyen, elég Ábrahám és Izsák történetének megítélésére gondolni, egy nem vallásos ember nem tartja helyesnek Ábrahám döntését, mert egy felsőbb hatalom nem írhatja felül az erkölcsöt, a vallásos embernél viszont a vallás és az erkölcs egységet alkot, tehát erkölcsös volt Ábrahám döntése. Egyébként utóbbit Aquinói Szent Tamás mondta, aki még kimondottan felvilágosultnak számított a sötét középkorban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. NimKorko
2012.09.25. 09:34
Zabalint, Matheush:
mindketten úgy ítélkezdtek mások felett, hogy nem is ismeritek a másik felet... Gratulálok. Ez az igazi idiotizmus.

Néhány hozzászólás nálam is kiveri a biztosítékot, csak én attól még tiszteletben tartom a másik véleményét és nem hülyézem le emiatt.

Zabalint: van aki vallási fanatizmusból adódóan öl, van aki az olajért. Melyik a jobb? Egyik sem. Akkor meg most minek szítod az ellentétet. Mindkét fél hibás valamiben. (USA + Izrael vs Irán ra céloztam.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. arn
2012.09.25. 09:40
az a vallas, aminek neveben meg most is olni akarnak emberek, minden csak nem bekeszereto. nincs az a video, ami feler akar egy emberellettel is. nevetsegesnek tartom azt is, amikor egy nyugati orszag lojalitasat kihasznalva elvarjak, hogy teljesen egyenrangu vallaskent kezeljek (az orszag tradicioival szemben) oket, ugyanakkor az orszagon belul meg a vallas neveben ellenteteket szitanak. mi tortenik a masik oldalon egy iszlam orszagban? elvarjak, hogy maximalisan alkalmazkodj es tartsd tisztaban az o torvenyeiket, es szo sem lehet mas vallas terjeszteserol es hirdeteserol. hogy is van ez?

par ilyen radikalis huzas utan ket labbal rugnam ki oket a kereszteny orszagokbol, menjenek haza hirdetni az iget, ha egyszer nem tudnak bekeben elni masokkal.

masik oldalrol... erdekes modon csak a szegenyebb iszlam allamok hobolognek folyamatosan, a nyugatbol elo gazdagokrol ritkabban hallani ilyesmiket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. NimKorko
2012.09.25. 10:14
Itt mindenki hirtelen ennyire profi lett vallási és egyéb dolgokban a Közel-Keletről? Szerintem nem csak a Wikipédiából kéne okosodni, hanem tanulmányokat kéne folytatni Irán és az Iszlám vallásról azért, hogy rendesen ítélkezni tudjatok felette.

Nem elég, hogy el akarják teljesen lehetetleníteni önnös érdekből Iránt, de még le is akarják járatni. Ti nem ragaszkodnátok foggal körömmel az igazatokhoz?

Egyrészt az atomprogramjuk lehet, hogy lehetővé tenné az atombomba elkészítését, de arra alapozni, hogy mi van ha elkészítik és emiatt embargót vezetni be egy teljes országra. Ez a tipikus hülyeség. Másrészt nekik már van, másnak ne legyen.

Irán egy szóval nem mondta, hogy háborúzni akarna, csak néhány fanatikus vallási hívőjük őrjöng. Míg Izrael majd kibújik a bőréből, hogy már nem érdekli, de betámadná az USA segítsége nélkül is Iránt. Akkor ki szítja a tüzet ott? Ráadásul ez is csak egy nyomorult propagandafilm Izrael és Amerika részéről.
Én nem mondom, hogy komálom Izraelt, de ítélkezni sincs jogom felette. Sőt. Az egyik régi filmsorozatukat kifejezetten kedvelem, mert tudnak ők jó arcok is lenni. Csak nem a cionista fajtából.

Iránt és magát az iszlám vallást nem firtatom, vannak elmaradott dolgai, viszont a múltjuk sokkal régebbre vezethető vissza.

Végezetül csak egy idézetet írok az egyik kedvenc filmemből (amiben furcsa mód, egyáltalán nem volt megszállott vallási fanatikus az iszlamista): "Allah az egy Isten, és Mohamed az Ő prófétája."
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. dilofekete
2012.09.25. 11:33
A nagyon vallásos emberek úgy társalognak, hogy közben a hit könyvükből feltételeznek egyes emberi hasonlóságokat és összekötik egymást a neveikkel. Amikor társalognak mintha nem is egymással beszélgetnének, így kifejezve a másik fél vélt hovatartozását és tulajdonságait, így háborognak egymás közt, ha valami furcsa nem oda illő dolgot mond, talán ezért nem is beszélgetnek annyit az emberek, mert hamar kialakul a konfliktus.
Különben, mindig elkap a nevetés, amikor el kezd hadoválni magyarul egy arab ember, szerintem viccesnek hangzik, mért is lenne ez olyan rossz?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Flegeton
2012.09.25. 12:13
Zabalint .: igen rossz az ha nincs választás, de nézzük csak meg milyen hogy a kapitalizmus meg tele van választással, csak egy kis felsorolás.: győzike, pákó, mónika show, jastin biber, ladi gaga és még ott a demokratikusan megválasztott kormányok, főleg a mienk. Amikor kaméleonszemű próbálja elhitetni, hogy 2+2 az 10.

Azt ne felejtsük el mit jelent szabadnak lenni.: szabad országban, szabad emberként, szabad akaratomból azt csinálok amit szabad!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2012.09.25. 12:40
Szerintem meg neked É-Koreába kellene menned tanulmányútra, vagy 4-5évre, akkor megtudnád milyen az, amikor azt csinálhatsz amit szabad...

inkább örülnöd kellene, hogy bármilyen sületlenséget leírhatsz, minden különösebb következmény nélkül...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. sniperjoce...
2012.09.25. 14:18
Személy szerint a hitről a véleményem az amit a Veszprémi Jendrassik Venesz középiskolában fejtett ki a történelem tanárom.
Röviden úgy magyarázta hogy az akkori emberek meg alkottak egy olyan személyt (isten) mindegy hogy hívjuk és neki tulajdonítottak minden olyan dolgot amit nem ismertek nem értettek. A jelenkori hitek pedig a történelem folyamán alakultak ki.

Az én véleményem szerint pedig mind vicc kategória én amiben hiszek annak istenhez (egy mindenható személy) semmi köze. Most lehet hogy le hülyéztek te én így látom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. NimKorko
2012.09.25. 15:10
sniperjocek: Szerintem az a hülye, aki emiatt lehülyézne...

Amúgy meg a hit/vallás szerintem csak az utolsó reményt adja, ha már semmi más nem maradt hátra... Tehát az embernek egyfajta biztonságérzetet ad. Ezt biológiatanár mondta, ha jól emlékszem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. carraroxt
2012.09.25. 16:24
A hit és a vallás mankó a gyenge emberek számára, akik nem mernek nyitott szemmel járni a világban, mert félnek attól amit megláthatnak, és nem bíznak annyira a saját józan eszükben, és ösztöneikben, hogy felelősséget merjenek vállalni önnön sorsukért.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. asdsa
2012.09.25. 16:37
Ehhez most komolyan iszlámszakértőnek kell lenni?Egyszerűen csak sajátmagukat járatják le.És ahogy minden ilyen lázadásnál, sokan csak kihasználják a feldúltságot, rabolnak, kitombolják magukat, stb..például a Riói karnevárról is azt beszélik a rossz nyelvek, hogy évente több tucat embert szúrnak le a tömegben szépen feltűnésmentesen a haragosaik.
Ez már rég nem a vallásról szól..
(Egyébként akik olyan értelmi szinten vannak, hogy szerinte az istenkép csak azért van, hogy a vidéki suttyók ne féljenek a sötétben, azoknak csak annyit, hogy a vallás az lehet egy életfelfogás és egy teljes gondolkodásmód, nem is csak a hitről szól, hanem némely vallás már átfogó társadalmi normákat alakított ki. Nem várom el senkitől, hogy higyjen, csak zavar, hogy ilyen egyszerűen (primitíven) állnak a dologhoz, hogy a vallás az egy "spagetti szörnyről" szól.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2012.09.25. 19:24
Hát a katolikus egyházban (de lehet, hogy a többi keresztényben is.) Minden jót, szerencsés dolgot Istennek tulajdonítanak (az ő áldása stb) a rosszak meg az emberek hibái mert eredendően bűnösök és vétkesek...

Depressziógyártó vallás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Zabalint
2012.09.25. 20:23
NimKorko:
"van aki vallási fanatizmusból adódóan öl, van aki az olajért. Melyik a jobb? Egyik sem. Akkor meg most minek szítod az ellentétet. Mindkét fél hibás valamiben. (USA + Izrael vs Irán ra céloztam.)"

Egyértelműen az a rosszabb a két rossz közül, amely vallási fanatizmusból öl. Ugyanis az a "felsőbb jó" érdekében, nevében teszi, tehát ahol az egyszerű ember szeretetet, igazságot, jóságot, stb. várna ott jelenik meg a gyilkosság. Szóval igenis, bort prédikálni és bort inni sokkal kevésbé gáz, mint bort inni és vizet prédikálni. Megjegyzem az amerikaiak is prédikálnak vizet, de ez messze nem olyan szintű, mint mondjuk Iránban, meg nem fognak lecsukni, mert az állam által elkövetett gyilkosságok ellen tüntetsz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Zabalint
2012.09.25. 20:30
arn:
Nem minden muzulmán ilyen, ahogy keresztényből is vannak vallási fanatikusok, csak manapság kevesebbet hallani róluk. Ismersz te muzulmán embert? Mert én életemben két muzulmánnal beszélgettem, egyikre sem volt jellemző a vallásból kiinduló agresszió, sőt egyikük kifejtette, hogy nem szimpi neki, hogy a magyar szélsőjobb mindenben a zsidó összeesküvést keresi, mert szerinte a zsidók is ugyanolyan emberek, más kérdés, hogy Izrael állam tevékenysége neki sem szimpi.

Flegeton:
Ha neked csak ezek jelentik a választékot, amiket felsoroltál, az a te bajod. Engem speciel nem érdekel, ha a szomszéd maunikasót néz. Hogy jobban megértsd, képzelj el egy olyan rendszert, ahol csak monikashowt nézhetsz. Direkt azért írom ezt, hogy megértsd mi a baj ezzel, és mi a jó a szabad választásban, mert valójában ugyanúgy rossz lenne, ha csak operát lehetne nézni, csak ízlések és pofonok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. arn
2012.09.27. 08:45
Zabalint: nincs nekem semmi bajom a muzulmanokkal (sem mas vallasuakkal), csak azokkal, akik a vallas neveben tesznek rosszat mas embereknek. szvsz jogos elvaras, hogy tartsak tiszteletben a befogado orszag kulturajat, es ugy valjanak annak aktiv tagjava, hogy bekesen elnek egymas mellett. aki ezt nem hajlando elfogadni, na azt paterolnam ki.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2012.09.27. 08:59
Lehet vitatkozni, hogy nagy részüket fanatikusnak vagy vak-hívő beszűkült látásmódú sötét embereknek tekintjük-e. (Mint keresztény Európa 300 éve.) De az biztos, hogy ha Jézusról készítesz egy nem túl előnyös rajzot akkor nem tűznek ki vérdíjat a fejedre az érsekek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Bwoonoo
2012.10.01. 10:30
Kedves Hozzászólók,
Elég sok bugyutaság jön ki belőletek, de hogy felhozzak egy konkrét példát: kb. 13 éve voltunk Iránban, és főleg a vidéki nem túl nagy városokban. Az átlagember (mint amúgy szerintem bárhol,) hihetetlenül vendégszerető, minket etettek, itattak, szállást adtak, volt aki még útravaló kis pénzt is, mosolyogtak, és örültek annak, hogy tudták gyakorolni valakivel a nem túl jó angol nyelvtudásukat.
És ez ott az általános. Sajnos az megint egy teljesen más kép, hogy az ottani politikai rendszer mit akar, mit kommunikál külfölddel, és mi az alapján ítéljük meg őket. Meg az ott is létező csőcselék miatt. Szerintem saját hazánkban is hasonló a helyzet, mind a politikai megítélés, mind a csőcselék létezése és azok hírértékei kapcsán. (Külföld szemszögéből abszurd vicc.)
Másrészről pedig Irán igen sokszor hangoztatta, hogy ha lesz rá eszköze, azon nyomban eltűnteti a föld színéről Izraelt (felfogható hasonló propagandaként, mint a cikkben lévő amatőr-film). Nem véletlen az atombomba és egyéb komoly fegyverektől való félelem a nyugati civilizációnál, az pedig nem egyenlőségjel, hogy az USA és Izrael nem a népet támadnák, hanem az atom- és egyéb katonai létesítményeket. (Papíron. Más kérdés, amiért nem tetszésem van ezen államokkal, hogy a valóságban nem egeszén így fog történni....)
T
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. qwertzzui
2012.10.02. 21:29
Matheush: Na álljunk meg 1 kicsit. Ezek szerint én agy mosott, "nyugati" vagyok, mert elítélem az olyan embereket, akik öngyilkos merénylők, nép butítók, "csak az van amit én gondolok, és a másik le van sz@rva ha meghal, ha nem." akkor oké...agy mosott nyugati vagyok. DE miért kell az ott lévő embereket szop@tni? miért nem élhetnek "normális" körülmények között? (itt nem csak Irán, Izrael..és egyéb vallási érdekeket mondom...hanem MINDENKIT) 1 embernek se jó ha nyomorban él...de ők ezt csinálják! (és az üzletben dolgozó emberek...de ez 1 más téma) és igen mint írtam...idézem "én csak azokat sajnálom, akik szeretnének 1 normális világban felnőni" de úgy néz ki kicsit másképp esett le, mint ahogy több embernek leesett.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!