iPon Hírek

Iránban ismét hozzáférhető a Gmail

Dátum | 2012. 10. 02.
Szerző | Jools
Csoport | IT VILÁG

Irán egy hét szünet után ismét hozzáférhetővé tette a Gmailt. Ahogy arról korábban beszámoltunk, a szolgáltatók szeptember 23-án kezdték blokkolni a levelezőrendszert a kormány utasítására, tiltakozásul az ellen, hogy a Google nem volt hajlandó eltávolítani A muszlimok ártatlansága című videót a Youtube-ról ‒ a videómegosztó használatát egyébként 2009 óta tiltják az országban. Az iszlám köztársaság vezetői évek óta próbálkoznak az internet „megfékezésével”, és különböző módszerekkel igyekeznek elérhetetlenné tenni az állampolgárok számára a nemkívánatosnak ítélt tartalmakat ‒ úgy tűnik, hiába.

Az Asr-e Ertebat című iráni lap hétvégi számában megjelent értesülések szerint a 33 millió iráni internethasználó fele virtuális magánhálózatok (VPN) segítségével kerüli meg a „Filternet” néven emlegetett kormánycenzúra korlátozásait. A helyi VPN-szolgáltatók havi bevétele a becslések szerint megközelítheti a 3,7 millió dollárnak megfelelő összeget.


A BBC perzsa adása, valamint az Associated Press hírügynökség is arról számolt be, hogy a felhasználók többségét, köztük az iráni kormány tagjainak egy részét mélységesen felháborította, hogy nem férnek hozzá a népszerű levelezőrendszerhez. A Gmail blokádját végül azt követően oldották fel, hogy több parlamenti képviselő is hangot adott elégedetlenségének, amiért nem fér hozzá saját e-mailjeihez.

A döntést egy vasárnap Teheránban tartott sajtótájékoztatón jelentették be, ahol több helyi riporter is jelezte, hogy Irán saját fejlesztésű levelezőrendszerei egyelőre egy lapon sem emlegethetők a Gmail-lel. Ali Hakim-Javadi, kommunikációs és technológiai miniszterhelyettes erre a következőképpen reagált: „Attól még, hogy Mercedesek is akadnak az utakon, nem vezet mindenki azt.”

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. vivanto
2012.10.02. 16:33
„Attól még, hogy Mercedesek is akadnak az utakon, nem vezet mindenki azt.”
Na de ha ingyé' van az a merdzsó, akkó mi a túróér' erőszakolják mindenkire a trabantot?

Tipikus, valami politikus droid olyanról döntött, amiről halvány gőze sincs. Nem lepődnék meg ha a most hőbőlgők között lennének azok is, akik egy hete még kezdeményezték a tiltását..

Ugyanez lett volna az eredménye ha a SOPA/ACTA/PIPA és társait bevezetik. Ugyanazok a politikusok tiltakoztak volna a bevezetés után...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. I.Jozsef83
2012.10.02. 16:45
A Gmail blokádját végül azt követően oldották fel, hogy több parlamenti képviselő is hangot adott elégedetlenségének, amiért nem fér hozzá saját e-mailjeihez.

a szükség nagy úr - meg hát a legnépszerűbb a földön ...

Na ugye hogy ugye
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. mikej95
2012.10.02. 16:50
vivanto: SOPA/PIPA be lett vezetve Amerikában. Abban a szabad országban, ahol a neonácik és a komcsik is tüntethetnek, ha előre bejelentik. Egyszerűen feloszlatták erőszakkal a tüntetéseket, csak azt ugye a modern nyugati média nem adja le fő hírként.

Ez az Iráni kapálódzás pedig értelmetlen volt, nem értik a lényeget. Az emberek bármiféle blokád ellenére Proxy, VPN segítségével meg tudják kerülni az egészet.

Egyetlen amit elértek, hogy Amerika agymosott 3/4-e és Európának szintén vakuzott 2/3-a ellenük fordult, maga az iráni kormány ellen. (kb ilyenek voltak a líbiai dolgok is: szépen 'demokraticionalizáltak', miközben agyonlőtték egymást, aztán ugyan olyan rosszul élnek, mint eddig, csak most már az olajukat külföldiek bányásszák és zsebelik be a pénzt, mert ugye a szabad piac az szabad piac)

A SOPA/PIPA/ACTA célja nemcsak a cenzúra, hanem a kémkedés fakebookos 'semmisemtitok' álcázott követősütikből és titokban, ha még nem regisztráltál árnyékprofil készítéséből a teljes és legális megfigyelés elérése.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. mythbuster
2012.10.02. 16:50
Újra folytatódhat az adatszerzés...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. vivanto
2012.10.02. 17:31
@mikej95
Annyit tudtam, hogy valamelyik iterációt bevezették náluk, csak hogy konkrétan melyiket, na meg hogy volt-e (naná) tüntetés, és azokkal mi lett. Szerencsére azért EU - egyenlőre - kimaradt belőle, bár kétségtelen hogy még visszaköszön valamilyen formában.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Sunike27
2012.10.02. 20:07
Én meg G-mail helyében tiltottam volna az onnan irányuló felcsatlakozást.
Lestek volna mint maci a málnásban.

Üdv: Sunike27
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. DogTheDog
2012.10.02. 21:33
Ertem a dolgot,ne ertsetek felre,de ennek azert hatalmas mubalhe szaga van.
Nem google a vilag,minden szolgaltatasanak van millioegy alternativaja.
Termeszetesen nem art a publicitas sem a csak jot akaro cegnek,hogy tovabb fenyezze magat
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Szefmester
2012.10.03. 03:46
oké hogy nem ő a világ, de ha használsz egy terméket, és van ott pl 500mail címed, és nem tudod elérni, akkor ennek az 500 címnek azt sem tudod elküldeni levélben hogy mi lesz az új címed... Onnantól pedig a millió és egy alternatíva döglött.

Adott egy divatos közösségi oldal. Hogy jutott oda mindenki? Úgy hogy már volt egy másikon, a kérdés csak a váltás hogyanja. Törölte magát amonnan? Csak otthagyta és kész? Netán Egyszerre használja mind a kettőt? Ezt alaposan át kell gondolni ha már sokan használják, és sok ember "csak" ott tud elérni. Akkor nem válthatsz olyan egyszerűen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!