iPon Hírek

Irányítható puskagolyó

Dátum | 2012. 02. 01.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A Sandia Nemzeti Laboratórium két kutatója ‒ Red Jones és Brian Kast ‒ darts nyílra hasonlító, önmagát irányítani képes lőszert fejlesztett ki kis kaliberű, huzagolatlan lőfegyverekhez, amely képes a lézerrel megjelölt célt kétezer méter távolságból is eltalálni. A labor jelenleg a magánszektorból keres partnereket a prototípus tesztelésének folytatásához és a lövedék piacra dobásához.

A kutatók először számítógépes modell segítségével tesztelték a lőszer működőképességét, majd a piacon hozzáférhető anyagokból megépítették a prototípust. Még akadnak mérnöki problémák, de a fejlesztők a tudományos háttér helytállóságában bizonyosak, és reményeik szerint a tervezési gondokra is hamar megoldást találnak.


A prototípus egy 12 centiméter hosszúságú lövedék, amelynek csúcsába egy optikai szenzor van építve ‒ ez érzékeli a lézerjelet a célponton. Az érzékelő az adatokat az irányító elektronikához juttatja, amely egy nyolcbites processzor segítségével irányítja az elektromágneses karokat. Ez utóbbiak mozgatják az aprócska vezérsíkokat, amelyek a lövedék útját módosítják.

A legtöbb puskacső belseje barázdált, azaz huzagolt, aminek köszönhetően a lövedék kilövés után saját tengelye körül forog, így biztosítva a minél egyenesebb vonalú röppályát. Ahhoz hogy az újfajta lövedék fordulni tudjon, valamint a design egyszerűsödjön, a forgást ki kellett iktatni. Az új lövedék aerodinamikailag stabil szerkezete révén repül egyenesen, ez egyrészt elől elhelyezkedő súlypontjának, másrészt az apró vezérsíkoknak köszönhető. Ezek révén úgy repül, akár a darts nyilak.

A számítógépes modell jelentős növekedést mutat a pontosságban. A tesztek alapján, ahol egy hagyományos lövedék 9 méterrel talál mellé egy ezer méterre levő cél esetében, ott az irányított lövedék pontatlansága mindössze 20 centiméter.


Az apró lövedékekkel nagyon jól lehet manőverezni, és másodpercenként akár harmincszor is korrigálni lehet a pályájukat, így az egyes korrekciók nem igényelnek olyan nagy precizitást, mint a jóval lassabban reagáló irányított rakéták esetében történik. A lövedék végsebessége hagyományos lőport használva a kilövésnél 730m/s, de a kutatók reményei szerint ezen még növelni tudnak, hogy elérjék a katonai sztenderdet.

Az éjszakai teszteknél egy aprócska LED-et erősítettek a lövedékre, és az elektronika túlélte az akciót. A fejlesztők nagy sebességű felvételt készítettek arról a pillanatról, amikor a lövedék elhagyja a puska csövét. Az eredmények alapján a golyó egyre kevésbé „bukdácsol”, ahogy pályáján halad előre, így minél hosszabb az útja, annál pontosabb célzás lehetséges vele. Ez ismét egy olyan dolog, amit eddig csak sejtettek a nagy hatótávolságú lövedékek működéséről, de vizuális bizonyíték nem állt rendelkezésre, mondták a kutatók.


 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

49. Menthix
2012.02.01. 18:59
Egy újabb mód az emberölésre, szívből gratulálok.

Egy újabb Apple termék születését látom: iKillu
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
48. lackoo1111
2012.02.01. 19:30
Remélem majd tömegtermelésben fogják gyártani a sok idegbolond , magas intelligencia hányadossal megáldott fegyverb..i amerikai örömére .
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
47. Phantomstr...
2012.02.01. 19:55
Na ezt is csak mesterlövész puskákban tudom elképzelni. Már a prototípus méreteiből ítélve is. Bár egyelőre nem jobb, mint egy hagyományos lövedékkel töltött nagy hatótávolságú puska egy jó lövésszel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
46. szabtam
2012.02.01. 19:55
én csak a fejlesztőknek küldeném a jókívánságom: majd őket is vegyék célba egy ilyennel....

lackoo1111
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
45. atti2010
2012.02.01. 19:58
Remélem kilövik egymás szemét vele, idióta buzi banda, aztán sírnak hogy ellenségesen bánnak velük az Arab világban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
44. Brezze
2012.02.01. 19:59
A hadiiparban nagy pénz van
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
43. Simba
2012.02.01. 20:03
Nem tudom mért vagytok ennyire meglepődve a haditechnika fejlődött mindig is a legdinamikusabban. Hiába a gyilkolást tökéletesíteni kell. Amúgy is sokan vagyunk már, jól jönne egy háború is az fellendítené a gazdaságot a válságból.
Nem kell komolyan venni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
42. bodomehesz...
2012.02.01. 20:12
Az a poén, hogy a rakétáknál ezt már legalább 50 évtizede használják, és csak most jelentették be, hogy a puskagolyó is irányítható... Szerintem min 20 éve van ilyen technika, csak nem publikusan....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
41. jozsefm
2012.02.01. 20:15
Elmeháborodott ötlet,ezek se sok fegyvert láttak valós helyzetben, már látom amint a lövész katona mögött egy szakasz másik fog állni,- joystickokkal, és célra vezet egy tár lőszert.....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
40. atti2010
2012.02.01. 20:41
józsef m. Mesterlövésznek lett kifejlesztve és a fegyver lézere vezeti célra, nem kell joystick, viszont ettől még elmeháborodott.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
39. Vendég-Ven... bodom...
2012.02.01. 20:51
Ebben nem a módszer az újdonság, hanem az, hogy bele tudják zsúfolni egy nem nagy kaliberű lövedékbe, valamint az, hogy az elekronika és a mechanika(!) túléli a kilövés óriási gyorsulását.

Rakétánál nem olyan nagy művészet a célravezetés, mert annál nem lép fel akkora gyorsulás, mint egy puskából kilőtt lövedéknél.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
38. p3tya
2012.02.01. 20:52
Atya ég! Ennyi fa**ságot leírni. Természetesen nem az iPonnak szól, hanem az eredeti cikk írójának.
1. "A legtöbb puskalövedék külseje barázdált, azaz huzagolt, hogy kilövés után a saját tengelye körül forogjon, így biztosítva a minél egyenesebb vonalú röppályát." Nem a lövedék a huzagolt, hanem a cső.
2. "A tesztek alapján, ahol egy hagyományos lövedék 9 méterrel talál mellé egy ezer méterre levő cél esetében, ott az irányított lövedék pontatlansága mindössze 20 centiméter." Ez szintén vicc. Ekkora faszságot honnan vesznek vajon?! Ehhez iszonyatos oldalszél és piszok könnyű lövedék kell. Piszok könnyű lövedékkel viszont nem lőnek nagy távolságokra. Világrekord .50-nel 2520 méter. Ennyiről lett leszedve a tálib.
3. "A lövedék végsebessége hagyományos lőport használva a kilövésnél 730m/s, de a kutatók reményei szerint ezen még növelni tudnak, hogy elérjék a katonai sztenderdet." Nem tudom, mi a sztenderd, ettől sokkal több már úgyse lesz. 1000m/s felett csak a kiskaliberű puskák teljesítenek, pár grammos lövedékkel.
4. A képen látható röppálya is érdekes. Egy 700 m/s sebességgel mozgó tárgy nem fog ilyen hirtelen irányt váltogatni. Erre nem tenném a nyakam, de ez nekem fura.
5. Egy lövedék perdület nélkül életképtelen, kószál, stb. Pontosan az adja meg a stabilitását, annak hatására tartja az irányát.
Aki egy kicsit is jártas a témában, az e hír olvasásakor a fejét fogja. Eszméletlen nagy baromság.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
37. Vendég-Ven...
2012.02.01. 21:17
Petya:

1) A magyar cikk elején még jól írja, hogy huzagolatlan lőfegyver. Az eredeti cikk egyik mondata lehet a ludas a fordítási hibában (de maga az eredeti cikk helyesen írja le a dolgot):

"Most bullets shot from rifles, which have grooves, or rifling, that cause them to spin so they fly straight, like a long football pass."

Kimaradt egy "are": Most bullets ARE shot from...

2) Lehet, hogy a magyar fordítás pongyola, de tény, hogy az eredeti is félrevezető. Lehet, hogy unguided bullet-en a cikkben tárgyalt vezérsíkos lövedékre gondolnak, de irányítás nélkül. Ugyanis ott szó sincs hagyományos (traditional) lövedékről.

5) Olvasd el alaposan a cikket. A vezérsíkok mozgatásával bizony ezt a lövedéket is irányítják, vagyis stabilizálják a pályáját. Nem véletlen, hogy a darthoz hasonlítják.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. seresj
2012.02.01. 21:27
Ennek az a vicces része, amokir beleteszik multis fps elbe, aztan vérpitikik, szedik a bazisrol az enemyket Majd nem az irod h "noob auto shotgun" hanem "noob control bullet" bele se merek gondolni.. lol

Amugy ez nem akkor hulyeseg, mert keves "nagyobb hatalmi" katona fog meghalni, mivel feleseleges a kozelharcban elobujni lo 1-2 ot aztan szakasz kinyirva
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. LechooEdy
2012.02.01. 21:28
Ezzel nekem nincsen semmi problémám, de ezzel majd az után kellene foglalkozni, ha az éhezést, betegségekkel és a föld pusztításával meggyürkőztünk
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. Szaandrea
2012.02.01. 21:35
Én akárhogy nézem a lövedéket fogó kézben sehol nem látom hogy mi mozog. Valaki?
Egyébként a dolog félelmetes. Nem kell majd hozzá profi mesterlövészt -nem kevés ideig- találni - képezni, hanem odaállítják a gazdag olajmágnás által fanatizált tevepásztort és már szedi is le az elnököket 2 km-ről...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. jozsefm atti2...
2012.02.01. 21:44
józsef m.
Mesterlövésznek lett kifejlesztve és a fegyver lézere vezeti célra, nem kell joystick, viszont ettől még elmeháborodott.

Nos most nem akarok bonyolult ballisztikai matematikai képleteket előszedni de mint gyakorló lövész néhány gondolat:
A kezdősebességéből és a hosszából kikövetkeztethető tömegéből ítélve ennek nagyon magas ívű ballisztikus röppálya kell ahhoz ,hogy 2000m felett a célba csapódjon.
Irányítsa bármilyen mechanizmus, mozgási energiája csak annyi, amennyit az indító töltet biztosít , és nyilván ezt emészti a röppályán történő manőverezés is.
Ebből következik ,hogy a közvetlen irányzás elég nehéz lenne, mivel majdnem 75°-os szögben kell állni a fegyver csövének, amelyre a lézerirányzék is szerelve van.
Az megint jó kérdés hogy 2000m-en ez milyen sebességgel, ebből eredően milyen mozgási energiával, azaz ölőerővel fog rendelkezni, és hány s. alatt teszi meg ezt a távolságot, mert az is nyilvánvaló akkor, hogy addig az irányzójelet a célon kell tartani.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. sYs
2012.02.01. 22:06
józsef m.

Ki mondta vagy ki írta, hogy a lézerirányzéknak a fegyveren kell lennie? Lehet úgyis működtetni a dolgot, hogy az egyik muki egy bizonyos irányba lő és egy másik rámutat a célra a lézerrel pl.

A másik pedig:

bodomeheszet:
"Az a poén, hogy a rakétáknál ezt már legalább 50 évtizede használják... Ember. 50 évtized az 500 év!! Hol volt akkor irányított rakéta. Gondolkozz micimackó!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. balintdavi...
2012.02.01. 22:16
Mocskos aimbotterek
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. Jools
2012.02.01. 22:21
p3tya és Vendég-Vendög:

A huzagolásos félreértésért elnézést, javítottam.

A mennyivel talált mellé kérdés amennyire kihámoztam úgy értendő, hogy ekkora lehetett a "találatok" szórása, bár mivel a teszt ezen része ugye szimuláció, ez nem tudom mennyire értékes adat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. Vendég-Ven...
2012.02.01. 22:27
józsef m.:

Az is ront a forgó lövedék pontosságán, hogy menet közben valószínűleg hangsebesség alá lassul, ha 2km-es távra lőnek vele. A hangsebesség körül pedig bizony imbolyogni kezd. Az itt említett irányított lövedék ezt a problémát is kiküszöböli, sőt mint írják - ez logikus is -, nagyobb távolságon nő a pontosság.

"A kezdősebességéből és a hosszából kikövetkeztethető tömegéből ítélve ennek nagyon magas ívű ballisztikus röppálya kell ahhoz, hogy 2000m felett a célba csapódjon."

Nem feltétlenül. A vezérlősíkokkal nyilván minden irányban, így függőlegesen is lehet irányítani. Ettől függetlenül én sem hiszem, hogy a lézeres irányzékot a fegyverre szerelnék.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. jozsefm Vendé...
2012.02.01. 22:37
A függőleges irányítás eleve emelkedést jelent, ami nyilván csak a gravitáció ellenében lehetséges, ez még jobban eszi a kezdeti mozgási energiát, csökkenti a sebességet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. Vendég-Ven... jozse...
2012.02.01. 22:47
józsef m.:

Persze. De ha valamilyen szögben felfelé irányítod a fegyver csövét, akkor is az történik, hogy a torkolati sebességnek csak a cos alfa-szorosa lesz a vízszintes sebesség. Az általad írt 75 fok esetén bizony a vízszintes sebesség már csak 26%-a lesz a torkolati sebességnek. Vagyis ugyanott tartasz.

Vagy talán még rosszabbul. Meredek ballisztikus pályán a lövedék a cél távolságánál sokkal nagyobb utat tesz meg, sokkal nagyobb úton hat rá a közegellenállás, azaz erősebben fékeződik. Ha azonban vízszintesen lövöd ki és irányítod, akkor csak a repülési idő alatti függőleges esést és annak helyzeti/mozgási energiáját kell a vezérlősíkokkal kompenzálni, ami biztos lényegesen kevesebb energiaveszteség, mint a hosszabb pályán a közegellenállás okozta veszteség.

Edit: Tegyük fel, hogy 20 métert esik repülés közben (2 másodpercig repül), ehhez elég a 730m/s torkolati sebességből feláldozni 20m/s-ot. Ez jóval kevesebb, mint a torkolati sebesség 74%-a.

Ezt nem gondoltad végig, ugye?

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. Vendég-Ven...
2012.02.01. 23:01
Persze a becsapódási sebesség meredek ballisztikus pályán nem csökken ilyen drasztikusan (74%), hiszen a lövedék becsapódáskor lefelé esik, tehát az emelkedéskor elveszített mozgási energiát elvileg visszanyeri, de a vízszintesnél jóval hosszabb pálya során nagyon sok sebességet veszít a közegellenállás miatt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. atti2010
2012.02.01. 23:03
bodomeheszet:
"Az a poén, hogy a rakétáknál ezt már legalább 50 évtizede használják... Ember. 50 évtized az 500 év!! Hol volt akkor irányított rakéta. Gondolkozz micimackó!A poén az hogy még 50 éve sem voltak olyan modern rakéták ép csak kísérletek, de akkor is hülyeség hogy eldugták és most vették elő.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. atti2010
2012.02.01. 23:17
józsef m. Most is van mesterlövész puska ami hatalmas lövedéket juttat célba 2000m túl és nem kel 75 fokban lőni vele, de tudom hogy egy páncélt is simán átlő, de ezenfelül Mikrobinak igaza van hogy ez egy irányított lövedék szárnyacskákkal aminek a karakterisztikáit nem ismerjük.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. Vendég-Ven...
2012.02.01. 23:59
"Senkinek nem tűnt föl, hogy a lövedék fölfelé halad?"

És neked nem tűnt fel a 25-ös kommentem? Pontosan azt írtam, hogy felfelé is lehet irányítani.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. Gamedavid
2012.02.02. 00:06
Már csak egy arc felismerő kamura kell az elejére és irányítani sem kell.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. kullo1
2012.02.02. 00:29
Kb 10éve már nyomtak erről a cuccról dokumentum filmeket a Discoveryn és már akkor mutogattak prototípusokat.Annyira nem nagy újdonság csak szerintem most értek el a technikai szintre ,hogy költség hatékonyabban is elő tudják állítani.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. okostibi
2012.02.02. 00:55
kilövik railgun-ból és megvan elég a sebessége (pl. mach 8-al bár railgun elvileg még csak kísérleti fegyverek vannak belőle de jóval nagyobb sebesség is lehetséges vele) de nem lepődnék meg ha akkor már a légellenállás miatt elégne a lövedék több km el arrébbi célpont esetén.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. bodomehesz...
2012.02.02. 08:09
sYs - 2012-02-01 22:06:27 - gondolkozz 5 évtizedet akartam írni barátom... de úgy látom hogy ha itt téved vagy elír valamit az ember egyből lehurrogják.
Ha meg kicsit utána olvas a másik kritizáló a dolgoknak, hogy a második vh-ban a németeknek milyen rakétái voltak rájön, hogy igazam volt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. benczeb90
2012.02.02. 09:21
pá-pá coriolis
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. jozsefm atti2...
2012.02.02. 09:51
Tudom ,pont azért írtam azt hogy mik az aggályaim, az .50" BMG mesterlövész vagy romboló fegyver, lövedéke nem 12cm hosszú, a kezdősebessége pedig a duplája mint ennek.

Azt ne tessék már elfelejteni, hogy ennek a lövedéknek szárnyai vannak, amiknek írányításával akár felfelé is haladhat gravitáció ellenében

Ezt is érdem, de arra válaszolj mi biztosítja ehhez a szükséges energiát? Azt hogy a vezérsíkokat mozgatják megoldja a 12cm hosszú testbe épített aksi, de a gyorsításhoz, vagy emelkedéshez szükséges energia miből keletkezik? Rakéta hajtómü nincs benne!?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Vendég-Ven... bencz...
2012.02.02. 10:01
Na meg pá-pá Magnus effect, pá-pá oldalszél és a többiek.

Viszont nem vagyok biztos abban, hogy túl nehéz lehet kicselezni - persze attól is függ, ki vagy mi ellen használják. Nem tudom, 1-2 km távon mennyire nő meg a lézer foltja, de biztos lehet észlelni megfelelő és egyszerű szenzorokkal. Akkor meg nem lehet túl nehéz egy sokkal erősebb sima LED-es fényforrással (nem szabad lézernek lennie) utánozni a célravezető lézersugár modulációját, és ezzel eltéríteni a lövedéket. (Biztos, hogy modulálják a lézersugarat, hogy kiszűrjék a zavaró egyéb fényforrásokat, s ha már van egy kis mikroprocesszor a lövedékben, akkor minden fegyvernek lehet egyedi kódja, a lövedéket meg hozzá programozzák. Így egy időben több fegyver is használható egymáshoz közeli célpontok ellen.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Vendég-Ven... jozse...
2012.02.02. 10:09
"de a gyorsításhoz, vagy emelkedéshez szükséges energia miből keletkezik? Rakéta hajtómü nincs benne!?"

El is szoktad olvasni a neked címzett kommenteket vagy csak gondolkodás nélkül másokat osztasz ki?

Ki beszél gyorsításról, minek is kellene? Az emelkedéshez szükséges energiára már céloztam korábban, talán olvasd el.

Mellesleg alig kell hozzá energia. Ha eltekintünk a veszteségektől, akkor elmondható, hogy az eséssel a lövedék helyzeti energiája mozgási energiává alakul (függ. irányban). Ez a mozgási energia (igaz, némi veszteséggel) visszalakítható helyzeti energiává (a lövedék visszaemelése), ahogy pl. a földre eső gumilabda is visszapattan. Az adott lövedéknél ez úgy nézhet ki, hogy a vezérsíkok állításával felhajtóerőt hoznak létre. Ha eltekintünk a közegellenállástól , akkor ez energiaveszteség nélkül megtörténik. A közegellenállás okoz veszteséget, de emelés nélkül is fellép majdnem ennyi veszteség. A veszteségtöbblet a fellépő plusz örvénylésekből ered, de ez nem lényeges az amúgy is, tehát irányítás nélkül is fellépő közegellenálláshoz képest. A lényeg az, hogy az emeléshez alapvetően nem kell plusz energia, mert azt épp az eső lövedék mozgási energiája szolgáltatja.

Valahogy azt sem vágod, hogy ballisztikus pályán, amint korábban írtam, a lövedék hosszabb, akár lényegesen hosszabb utat tesz meg. Ha v kezdősebességgel kilősz egy lövedéket, akkor vajon melyiket fékezi le jobban a közegellenállás: azt, amelyik rövidebb utat tesz meg, vagy azt, amelyik hosszabbat??
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. pergerj
2012.02.02. 10:18
jozsef m.:

Fizika, vízszintes hajítás. Mint már valaki írta elöttem, a vízszintes sebesség a teljes sebesség koszinuszának a szorzata. Ha azt akarod, hogy vízszintesen a lehető legmesszebb menjen el, akkor 45°-os szögben kell kilőni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. pergerj
2012.02.02. 10:27
Hah, végigolvastam az összes kommentet, dobálózik rendesen mindenki a hiányos, pontatlan fizikai ismereteivel.

Egyébként, én nem vagyok katona, de azt valaki mondja már meg, hogy egy mesterlövész fegyveren mikor használnak lézert??

Azok nem a taktikai fegyverekre valók?

Csak úgy végig gondolva is.. 2km-re kilőtt lövedéknek azért kell idő, ha feltételezzük, hogy végig 730 m/s-el halad, akkor is majdnem 3 másodperc amíg odaér.. a célzott pedig "megléphet" ha kiszúrják a lézert.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Vendég-Ven... perge...
2012.02.02. 10:52
"dobálózik rendesen mindenki a hiányos, pontatlan fizikai ismereteivel."

Akkor elő a farbával, mutasd meg a pontos és hiánytalan fizikai ismereteidet. Javíts ki mondjuk engem, önként felajánlom magam a megaláztatáshoz.

"Mint már valaki írta elöttem, a vízszintes sebesség a teljes sebesség koszinuszának a szorzata."

Kezdjük mindjárt azzal, hogy magyarázd el nekem tudatlannak, hogyan is számítod ki a "teljes sebesség koszinuszát". Értem persze, hogy a kilövési szög koszinuszára gondolsz, egy korábbi kommentben én is pontosan ezt írtam, de ha másokat oltasz, akkor legalább te légy pontos és szabatos.

Mesterlövész fegyverre szerintem sem kell lézer, de legalábbis a filmekben a kommandósoknak van., s nekik nem taktikai fegyvereik vannak Érthető is, ott nincs idő a szemhez emelni a fegyvert.

"a célzott pedig "megléphet" ha kiszúrják a lézert"

Épp az a szép a dologban, hogy a lézert lehet ám mozgatni is. A kilőtt lövedék meg szépen követi a lézerfoltot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. morgyi
2012.02.02. 12:28
Hát ha tegyük fel h én a 2. másodpercben észreveszem a lézerfoltot, és oldalra ugrok 1.5-2 m-t akkor nemhiszem hogy hirtelen éles szögben annyit tudna korrigálni a lövedék hogy el is találjon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. p3tya
2012.02.02. 12:36
Vendég-Vendög - 2012-02-01 21:17:24
"5) Olvasd el alaposan a cikket. A vezérsíkok mozgatásával bizony ezt a lövedéket is irányítják, vagyis stabilizálják a pályáját. Nem véletlen, hogy a darthoz hasonlítják. "
Elolvastam a cikket, hidd el. A gondom az, számomra elképzelhetetlen, hogy egy ekkora sebességű tárgy ilyen hirtelen irányváltoztatásokra legyen képes. Oké, vezérsíkok, meg szárnyak, meg akármik, egyszerűen a levegő nem elég sűrű ahhoz, hogy ezek az éles kanyarok ilyen sűrűn kivitelezhetőek legyenek ezzel nevetséges tollbetéttel.
józsef m. - 2012-02-02 09:51:21
"Tudom ,pont azért írtam azt hogy mik az aggályaim, az .50" BMG mesterlövész vagy romboló fegyver, lövedéke nem 12cm hosszú, a kezdősebessége pedig a duplája mint ennek."
Cirka 50g-os lövedék, 900 m/s csőtorkolati kezdősebesség, durván 18000 J.
Arról nem is beszélve, hogy ezekkel a manőverekkel a "lövedék" baromi gyorsan lelassul. Ezt ez egész kacatot egy B-s akciófilmben tudom elképzelni, a való életben nem.
Abban is biztos vagyok, hogy egy ügyes mesterlövész nem pótolható/helyettesíthető/überelhető ezzel a fossal. A II. vh. idején szutyok fegyverekkel lőttek 800-1000 méterre pontosan 4x-es! optikával. A fejükben volt a tengerszint feletti magasság, páratartalom, hőmérséklet, távolság, szélsebesség, az sem volt mindegy, hogy lefelé avagy felfelé kellett-e lőni. Sőt, a lövedék hőmérséklete sem volt elhanyagolható. Egyszerűen lenyűgöző a tudása egy igazi mesterlövésznek. Erre jön ez a tollbetét... Lehet én vagyok a konzervatív, de én a hagyományos skúlókban és lövészekben hiszek, ez a "csoda" nekem erős, nevetséges.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Vendég-Ven... p3tya
2012.02.02. 13:24
Petya: Nem bántani akarlak, de hidd el, nem az számít, mint tudsz elképzelni, hanem az, mit fejlesztenek ki. Ez a fejlesztés arra jó, hogy nem kell mesterlövész egy adott cél leküzdéséhez. Aztán meg ennek a pontossága a távolsággal nő, ami nem mondható el egy irányítatlan lövedékről, bármilyen jó mesterlövész lő is vele.

"Sőt, a lövedék hőmérséklete sem volt elhanyagolható."

Nem inkább a lőszeré, pontosabban a puskaporé? A lövedék maga elég gyorsan felmelegszik a kilövés során, a puskacső is tágul, ahogy felmelegszik, tehát valamelyest nő a torkolati sebesség. De szerintem (aztán lehet, hogy csak szerintem) nagyobb változást okoz a puskapor hőmérséklete, mert az erősen befolyásolja az égési sebességet, ezáltal a torkolati sebességet.

"egyszerűen a levegő nem elég sűrű ahhoz, hogy ezek az éles kanyarok ilyen sűrűn kivitelezhetőek legyenek ezzel nevetséges tollbetéttel."

Ebben nem vagyok biztos. Ezeken a sebességeken igencsak megnő ám a lőszerre ható légnyomás, ami nagy eltérítő erőket hozhat létre.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Nagysandor...
2012.02.02. 14:04
Vannak láthatatlan lézerek. A cikk érdekes, szerintem forradalmi dolog, bár nem vagyok az erőszak híve. Ha meg nem lenne előnye a "hagyományos" nagy hatótávolságú lövedékekkel szemben, szerintem nem szenvednének vele...
Sajnos sok itt a láma...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. mikej95
2012.02.02. 14:37
Csatlakozom az előzőkhöz, még egy mód a hatékony gyilkolásra, kiképezni sem kell majd a mesterlövészeket, csak az álcázkodást kell nekik megtanítani(abban az esetben, ha nem lesz áttörés újból a meta-anyagok terén). Ahova célzol oda mutat a lézer(már létező elterjedt technológia) és ahova mutat a lézer oda repül a lövedék.
Hol tart ez a világ?!

Ez még a szórakoztató ipart is tönkreteszi, nem lehet majd kihívást nyújtó sci-fi mesterlövész játékot csinálni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. pisztoly
2012.02.02. 15:03
nekem még ez a lézeres célzás nem tiszta... a 2 kilométerre vetített lézerpont elmozdulása irgalmatlan lehet ha csak az ember keze 1 centit is bemozdul! de lehet sokat is mondtam. a másik, akkor, hogy a lézert állítsuk bele a fődbe mert az fix. node akkor hogyan manőverez vele gyorsan és pontosan a célzó ha a célpont mondjuk arrébb áll? a másik a két fotó a cikkben. ki is mondta, hogy ott fölfelé halad a lőszer? szerintem földet ért és gellert kapott. ilyen szintű manőver azért durva lenne nem?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Balucsek
2012.02.02. 15:08
Akik a lézert szeretnék észrevenni és elugrani előle azoknak felhívom a figyelmét hogy a lézernek nem feltétlen kell emberi szem számára érzékelhetőnek lenni!

Ami a képeket illeti elég érdekesek olyan mintha mind 2 lövés gellert kapott volna a földön és a céltáblák közelébe se ment a golyó legalább is 2 (vagy talán 3) céltábla is kivehető az eredeti felbontású képen, de a röppálya alapján jóval korábban becsapódott.

Én osztom Józsi véleményét szerintem is jelentősen csökken ennek hatására a lő táv, minden pálya korrigálás rontja az aerodinamikát és mivel nincs forgás ami stabilizálja a golyót, így rengeteget kell korrigálnia valamint ez az aerodinamikus forma jobban kivan téve az oldalszélnek (orrnehéz, de a hátuljába könnyen belekaphat a szél), amit megint csak korrigálni a kell.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. p3tya
2012.02.02. 16:31
Nagysandor1988 - 2012-02-02 14:04:41
"Sajnos sok itt a láma... "
Igen, sok, veled bővült a kör. Le kéne szállni a magas lóról...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Vendég-Ven... Baluc...
2012.02.03. 11:27
"és mivel nincs forgás ami stabilizálja a golyót, így rengeteget kell korrigálnia"

Bírom, amikor valaki mindenféle fizikai alapismeretek vagy legalább utánolvasás nélkül nyomja a hülyeségeket. Tudom, az ilyen okos emberek az időnként valóban kétes értékű, de legtöbbször mégis alapos és korrekt Wikipédiánál is sokkal jobban tudnak mindent, de azért beírok ide két címet:

http://en.wikipedia.org/wiki/Smoothbore#Artillery

és

http://en.wikipedia.org/wiki/Kinetic_energy_penetrator#Modern_design

Az izraeli, kínai, orosz, amerikai, francia és német fegyvertervezők természetesen mind hülyék, hogy a tankelhárító lövegeiket átállítják huzagolás nélkülire, a lövedékeket pedig dart-formájúra, nem is értem, miért nem hozzád és a többi itteni okoshoz fordulnak szakmai tanácsért.

De a németek és az oroszok is hülyék voltak, amikor a rakétáikat vezérsíkokkal látták el megforgatás helyett. S hogy, hogy nem, a V2-esek megforgatás nélkül is elérték Londont, pedig nem voltak irányíthatóak. Milyen szerencse, hogy nem akkoriban születtél, mert akkor bizony a németek győztek volna a háborúban.

A fizikai magyarázatot mellőzöm, a belinkelt cikkekben le vannak írva.

"Akik a lézert szeretnék észrevenni és elugrani előle azoknak felhívom a figyelmét hogy a lézernek nem feltétlen kell emberi szem számára érzékelhetőnek lenni!"

Elég régóta léteznek már infravörös érzékelők. Kb. akkortól, amikor elkezdték használni az infravöröst katonai célokra. A támadó és az elhárító eszközök ált. együtt fejlődnek, milyen érdekes, mi?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Nagysandor... piszt...
2012.03.27. 16:07
Tripod, három irányú tekerős állítási lehetőség. Elég pontosan és finoman lehetne vele állítani a lézerpötty helyét.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Nagysandor... p3tya
2012.03.27. 16:12
Nem értem mit értesz magas ló alatt, de ha csak bepofázni, jöttél ide, akkor lehet is menni. Szerintem nem mondtam olyan nagy dolgot azzal, hogy van láthatatlan lézer. Az elugrom a lézer elöl embereknek meg gondolom láthatóan villog a távkapcsolója, amikor kapcsolgatja a tévéjét.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!