iPon Hírek

Isaiah: Tényleg jobb, mint az Atom?!

Dátum | 2008. 03. 26.
Szerző | Gabriel
Csoport | FŐ EGYSÉG

Folytatja a harcot az Intel-el a VIA: megalkotta az Atom riválisát, az Isaiah-t, hogy ezzel harapja ki magának a saját szeletét az olcsó laptopok és a mobil internet-eszközök piacáról.

A céget nyilván nem kell bemutatni senkinek; még ha nem is számít olyan nagy névnek, mint az Intel, akkor is hosszú ideje köztünk van és bőven elég tapasztalattal rendelkezik ahhoz, hogy időről-időre sikeresen elhódítson kisebb-nagyobb "területeket" az Inteltől.


Az Isaiah CPU-k első nemzedéke lábkompatibilis lesz a C7-es processzorcsaláddal, miközben teljesítmény terén (elvileg) kétszer-négyszer többet is nyújthat. A gyártásról állítólag a Fujitsu gondoskodik.

A VIA adatai szerint az Isaiah 3,5W-t fogyaszt működés közben, ami ugyan "jóval" több, mint amennyit az Atom igényel (0,6-2,5W), a VIA mégis abban bízik, hogy a már említett szegmensen belül így is győzelmet arathat teljesítmény terén. Az Atom ugyanis az Isaiah-nál valamivel egyszerűbb, ún. sorrendi utasítás-végrehajtásos ("in-order execution") kialakítású, míg ellenben az Isaiah szuperskaláris, soron kívüli utasítás-végrehajtásos - ami pedig a gyakorlatban annyit jelent, hogy egy órajel-ciklus alatt három teljes x86-utasítást képes dekódolni, és teljesítményében így elvileg valóban felülmúlhatja az Atom-ot.

Az Isaiah-ok a következő jellemzőkkel bírnak:
- 65nm
- egy mag
- legfeljebb 2GHz
- legfeljebb 133MHz FSB
- SSSE3 utasítások
- VIA C7-lábkompatibilitás

Amint tehát említve is lett, az Isaiah-ok nem fogják leváltani a C7-eseket és az Eden-eket, sokkal inkább kiegészítik és erősítik a kínálatot - ami teljesen ésszerű is, figyelembe véve, hogy valóban egyre több gyártó választ VIA-termékeket az újabb eszközeihez - ennek eredményeképp pedig a VIA is valóban erősödő konkurrenciát jelenthet az Intelnek.

Tervbe vannak véve továbbá kétmagos Isaiah-ok is, bár ezekről a cég egyelőre még nem igazán hajlandó beszélni. A jelenleg ismertetett Isaiah-on alapuló termékek azonban már júniustól várhatóak.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások