iPon Hírek

Iskolapadba szánt tabletek az Inteltől

Dátum | 2013. 08. 08.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Az oktatási intézmények egy teljesen külön piacot jelentenek táblagépek frontján, ugyanis más elvárásoknak kell megfelelni, mint az átlag gépeknél. Az Intel a lehető legjobban szeretne ráhangolódni az intézmények akaratára, és ennek érdekében előálltak a külön erre a célra specializált modellekkel. Az Inteltől egyébként az oktatás egyáltalán nem áll távol, hiszen a Windows-zal karöltve laptopokat, különböző hibrid rendszereket és táblagépeket is biztosítanak már iskoláknak világszerte a Classmate PC program keretein belül. Azonban most mégis egy nehezebb út felé vették az irányt, hiszen az Android mellett tették le a voksukat az Education Tabletek tervezésekor. Elsőre ez furcsán hangozhat, hiszen az androidos kütyük vezetik a piacot, ám a trendek nagyon mások az iskolapadok közé tekintve. Az oktatási intézmények elsősorban a Windows 8 és Windows RT rendszereket futtató masinákat részesítik előnyben, megfelelő támogatások mellett pedig az Apple termékeit, tehát ezen a téren a Google megoldása csak a harmadik helyen kullog. Ennek az az oka, hogy az androidos gépek beillesztése nehezebb a már működő architektúrákba, és az eszközök kezelését is külön meg kell tanulniuk az oktatóknak, valamint adott esetben a diákoknak is - ezek a képzések pedig nem olcsók. Persze az Intel valószínűleg mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy a Medfield alapú szerkezetek a lehető legtöbb intézménybe eljuthassanak - vélhetően a jelentősebb anyagi támogatásoktól sem fognak elzárkózni.

Az Intel által leleplezett, IP41 (cseppek és kisebb ütések) előírásnak megfelelő védelemmel ellátott kettős nem áll nagyon messze egymástól, csak a méretüket tekintve lehet közöttük nagy eltérést felfedezni. A 7 és a 10,1 hüvelykes modellen egyaránt az Android 4.1 teljesít szolgálatot, amit természetesen néhány, a célterületen hasznosnak vélt extra képességgel is elláttak (pl: Kno Textbooks). A két kamera is megegyezik a különböző méretű masinák esetében: előre egy VGA modul figyel, ez felel a videóhívásokért, hátra pedig egy 2 megapixeles került. A kapcsolati képességeik csak az alapokat sorakoztatják fel, felfedezhetünk egy Bluetooth 2.1 modult bennük, valamint van 802.11 b/g/n Wi-Fi modem is. Ezek mellett azonos még a rendszermemória - ez 1 GB-os méretet öltött -, ám minden egyéb már valamelyest különbözik. A 7 colos panellel ellátott tablet felbontása 1024 x 600 képpontos, és egy TN+Film technológiás megoldásról van szó. Ennek a hátlapja mögé egy Intel Atom Z2420 került, melynek egyetlen Saltwell processzormagja 1,2 GHz-es órajelen üzemel, a grafikus feladatokat pedig egy 400 MHz-es PowerVR SGX540 látja el. Itt a háttértárat microSD-vel bővíthetjük és alapesetben 8 GB áll a rendelkezésünkre. A valamivel több mint 350 grammot nyomó variáns egyetlen feltöltést követően 8 órán át nyúzható folyamatosan. A nagyobbik gép felbontását már 1280 x 800 pixelesre növelték, ezzel együtt pedig a sebességen is fentebb kapcsoltak: itt az Atom Z2460 dolgozik, ez változatlan felépítés mellett, már 1,6 GHz-es órajelig is elmehet. A tárhely itt viszont már nem bővíthető, ám cserébe 16 GB-ot kapunk alapból. Az üzemideje ennek kicsivel rövidebb, 6,5 óra, ami azért furcsa, mert általában a nagyobb gépekbe zsúfolható izmosabb telepek többletet szoktak jelenteni. Ebből arra következtethetnénk, hogy legalább könnyű, de sajnos erről sincs szó (680 gramm).

Opcionálisan mind a 7, mind pedig a 10 hüvelykes alternatíva elérhető lesz kapacitív tollal, amely megkönnyíti az írást és a többi finomabb műveletet a mindennapos használat közben. Az árakról nem esett szó, és mivel nem kereskedelmi forgalomba szánt táblákról van szó, ez nem is fog kiderülni.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. mythbuster
2013.08.08. 12:24
"Az oktatási intézmények elsősorban a Windows 8 és Windows RT rendszereket futtató masinákat részesítik előnyben"

Ebben a felmérésben milyen intézmények vettek részt?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Asagrim mythb...
2013.08.08. 12:28
Az olyan meg nem nevezettek, amiket a kádves píárosok a kisujjukból szoptak ki ... szerintem. Nemrég ugyanilyen hír volt iPaddel, de azokat nem "szánták", hanem konkrétan használták is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. jozsefm
2013.08.08. 12:36
A kis jotekonyak egyem a lelkuket.
Hiaba no a gyereknek miden vicc uj, atomot nekik! Mast mar nem lehet lehuzni vele, par burokrata meg aki nagytetelben dont apropez.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Asagrim jozse...
2013.08.08. 12:37
suli ... "atomot nekik" ...

USA-ban ezért már elvitt volna az ottani TEK!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. palacsa
2013.08.08. 12:41
az usaban, ahol felsőben az európai alsós, gimiben meg az európai felsős anyagot adják le ez minek kell? ha amúgy is már kivontak minden centet az usa közoktatásából mik ezek a nagyszabású beruházások?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Szefmester
2013.08.08. 18:57
" Ennek az az oka, hogy az androidos gépek beillesztése nehezebb a már működő architektúrákba, és az eszközök kezelését is külön meg kell tanulniuk az oktatóknak, valamint adott esetben a diákoknak is - ezek a képzések pedig nem olcsók."

Hiszen a tanárok ezt programozzák is, és nem csak az ikonokkal elindítják az iskolai szerverről feltelepített .apk-t! AZ hogy itthon vagy win XP-t oktatsz vagy semmit, mert nem kapsz pénzt egy dolog... De lenne egy tippem hogy annak az oktatónak aki win 8 rt-t vagy ipad-et kapna, ugyanúgy tanulnia kellene az oktatását!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. jozsefm palac...
2013.08.08. 20:49
Ez nem beruházás és nem is közoktatási kérdés, tisztán üzleti befektetés a közpiaci rablógazdálkodásba, ez ott is megy.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!