iPon Hírek

Ismét a Szaturnusz sötét oldalát fotózta a Cassini

Dátum | 2012. 12. 20.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A több mint nyolc éve a Szaturnusz körül keringő Cassini űrszonda szenzációs képet készített a hátulról megvilágított bolygóról. 2012. október 17-én, 174. bolygó körüli útja alkalmával a szondát irányító kutatók arra utasították az űrjárművet, hogy az égitest árnyékából örökítse meg annak gyűrűrendszerét és a Szaturnusz sötét oldalát. A szakértők azt remélik, hogy ebből a pozícióból eddig rejtve maradt részleteket fedezhetnek fel a gyűrűkkel és a bolygó légkörével kapcsolatban.

A Szaturnusz 2006-ban...
A Cassini utoljára 2006 szeptemberében került hasonlóan kedvező pozícióba, az akkor készült felvétel segítségével két, addig ismeretlen gyűrűt fedeztek fel a kutatók, az egyik a közös pályán keringő Epimetheus és Janus holdak útja mentén figyelhető meg, a másik pedig a Pallene pályája mellett. A felvétel gyorsan minden idők egyik legnépszerűbb űrben készült képévé vált, nem mellesleg azon egyszerű tény miatt, hogy a kép bal oldalán, az élesen kirajzolódó fő gyűrűk fölött a Föld halovány kék pontja is látható.

A most nyilvánosságra hozott felvételen bolygónk ugyan nem bukkan fel, viszont a Cassini jóval közelebb járt a Szaturnuszhoz a fotómozaik elkészítése idején, így az sokkal részletesebben mutatja a gyűrűrendszert. A hatvan képből összefűzött mozaik tudományos hasznáról egyelőre nem sokat tudni, de egy biztos: látványra méltó versenytársa 2006-os elődjének.

...és 2012-ben

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. irdatlanno...
2012.12.20. 11:33
Nem tűnnek valami valódinak a képek...nagyom műnek látszanak...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. zorrd023
2012.12.20. 22:03
Hát igen kezdő Photoshop befigyel Főleg a bolygó kitakarása Azért ennél jobb ép készítését gondolná az ember.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. TökmagosJa...
2012.12.24. 20:33
Igen, a NASAnál kezdő photoshoposok dolgoznak, ti meg annyiszor jártatok már a szaturnusz mögött, hogy már ránézésre megmondjátok ha nem igazi a kép.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!