iPon Hírek

Ismét csökkenhetnek a memóriaárak?

Dátum | 2009. 02. 15.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A memóriapiacon jelenleg elég feszült a helyzet, ugyanis a német Qimonda nemrégiben vált fizetésképtelenné, jelenleg is csődeljárás alatt van. Ezzel egyidőben a piac egyéb szereplői csökkentették termelésüket. A két tényező jóvoltából a hónap elején úgy tűnt, hogy a memória árak emelkedni fognak: a chipek drágultak is, de piaci elemzők szerint most újra jó esély van arra, hogy a termékek ára mérséklődjön.

A Qimonda januári csődje után a DigiTimes értesülései szerint a DDR2-es memória chipek árai hirtelen 6-8%-os emelkedést produkáltak február hónap első részében. A DigiTimes által megkérdezett gyártók szerint az 1 Gb-es DDR2-es chipek árai akár 1,5 dolláros magasságba is emelkedhetnek majd (emelkedtek is), de nem sokkal ezután ismét 1 dollár körüli szintre mérséklődhetnek az árak. A gyártók ezt az Európában és Amerikában tapasztalható keresletcsökkenéssel magyarázzák, de hozzáteszik azt is, hogy ezzel egy időben a kínai és a japán piacok fellendülőben vannak.

A DRAMeXchange legfrissebb adatai szerint az 1 Gb-es DDR2-es memória chipek árai már most is 1,2 dollár körül helyezkednek el. A piaci elemzések készítésével foglalkozó nagyvállalat állításai alapján a memória árak nagyjából 3 nappal ezelőtt érték el az 1,2 dolláros árszintet. Ez duplája a korábbi, 59 centes árnak, amely 2008 decemberének közepén volt aktuális. Hogy a piaci folyamatok pontosan mekkora hatással lesznek a végfelhasználói árakra, azt egyelőre megbecsülni sem nagyon lehet.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. Svindler
2009.02.15. 15:51
VISSZA A HÍRHEZ
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. jadam92
2009.02.15. 20:19
lessz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. bartibi
2009.02.15. 22:11
Remélem nincs sok "drága" memória a raktáron, mert én is akarok venni, de várok addig amíg lentebb megy ....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!