iPon Hírek

Ismét felvásárlással erősít a Fitbit

Dátum | 2017. 01. 17.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Fitbit piacvezetőként folyamatosan arra hajt, hogy minél jobb helyzetbe hozza magát a versenytársaival szemben, és az elmúlt időszakban nemcsak a saját fejlesztéseivel próbál többet nyújtani, hanem különböző felvásárlások révén is új technológiákat gyűjt össze. A Pebble akvizíciója nagyon komoly lépés volt, sok fejlesztésre és kész szolgáltatásra tett ezáltal szert a Fitbit, és valószínűleg a Vector néven futó startupot is jó okkal tette magáévá.
A Vector egy relatíve fiatal vállalat egyébként az okosórák piacán, és érdekes módon a szomszédból, Romániából származik. A román gyökerű vállalat 2015-ben jelentette be az érkezését, és összesen kettő okosórát mutatott be eddig, de több már nem is lesz, ahogy az kiderült a hivatalos közleményekből. A Luna és a Meridian névre hallgató készülékek igazán jól sikerültek a megjelenésüket, dizájnjukat tekintve, ráadásul mindkét készülék remek anyaghasználattal és jó felépítéssel bír. A Luna egy kör alakú „számlapot” kapott, a Meridian pedig a szögletes vonalak rabja. Ezek monokróm kijelzővel lettek felszerelve, ami folyamatosan aktív, szóval bármikor leolvashatja róla a felhasználó a pontos időt egyetlen érintés vagy gombnyomás nélkül. Ráadásul elegendő a szerkezeteket havonta egyszer tölteni, ugyanis a Vector elmondása alapján 30 napos üzemidővel bírnak.
Ezeken a vállalat saját fejlesztésű platformja és applikációi futnak, ám ez nem azt jelenti, hogy szegényes lenne a kínálat. A Vector elmondása alapján minden fontosabb funkciót el tudnak látni az okosórák, és a fitneszkarperecek képességeit is magukban foglalják, szóval akár futáshoz vagy más edzéshez is bátran lehet ezeket viselni. Az órafelület rendkívül rugalmasan variálható, így mindenki a saját igényeihez szabhatja azt. A rozsdamentes acél tokozású eszközök 50 méteres mélységig biztosítanak védelmet a vízzel szemben, ami figyelemre méltó – de persze azért nem példátlan. És végül, ami még nagyon fontos, hogy nemcsak az Android vagy iOS operációs rendszerű okostelefonokkal lehet használni a Lunát és a Meridiánt, hanem még a Windows-zal is kompatibilisek.
Vector Meridian
Azért mutattuk be ezeket egy kicsit részletesebben is, mert a Fitbit felvásárlását követően a készülékeknek a forgalmazása még nem szűnik meg. A Pebble eszközeit rögtön kivonta a forgalomból a Fitbit, a Vector fenti megoldásai viszont továbbra is kaphatóak lesznek kereskedelmi forgalomban és hazánkban is jelen vannak. A Vector egy rendkívül részletes tájékoztatót írt a felvásárlás ügyében. Kiderült, hogy a Vector továbbra is támogatni fogja a készülékeit, és az esetlegesen felmerülő felhasználói panaszokat is megfelelően kezelik majd a garanciális időben, de újítások már nem lesznek. Friss funkciók nem jönnek a Vector karórákra és új hardvert sem tervez piacra dobni a vállalat. A Fitbit meglehetősen agresszív stratégiával vette át az uralmat a Pebble felett, de a Vectortól származó információk alapján ezúttal semmi ilyenre nem kell számítani. A Vector felvásárlása összességében teljesen nyugodt körülmények között történik.
Vector Luna
Az akvizíció részleteit illetően egyébként már nem volt olyan közlékeny egyik fél sem. Állítólag a Vectort teljes egészében megvásárolja a Fitbit, szóval nem csak a szoftveres platformra tart igényt, ennek köszönhetően pedig egy ideig még biztosan minden dolgozó megtarthatja az eddigi állását. (Idővel persze szinte biztos, hogy lesznek átszervezések.) Hogy mekkora összegért vásárolta meg a román Vectort a Fitbit, az nem derült ki, de ez lényegesen olcsóbb üzlet lehetett, mint a Pebble közel 40 millió dolláros megvásárlása, hiszen eleve sokkal kisebb startupról beszélhetünk, plusz itt nem kell különböző kártalanítással kapcsolatos kiadásokkal számolni.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!